Pasiilgusiems pikantiškų žalėsių – patiekalai su rūgštynėmis, kiaulpienėmis ir meškiniu česnaku

Vos per porą savaičių pašalėse, pamiškėse, ypač ten, kur saulės atokaita, suvešėjo įvairiausi žalumynai. Daugybę jų galima valgyti, sako žinovai, tačiau jei esate tik pradinukas, startuokite nuo nesunkiai atpažįstamų kiaulpienių, populiariųjų rūgštynių bei pikantiškųjų meškinių česnakų.
Kiaulpienės su džiovintais pomidorais
Kiaulpienės su džiovintais pomidorais / Fotolia nuotr.
Rūgštynių salotos
Receptas: Rūgštynių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Varškė: 2.00 valg. š. (riebios)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Svogūnai: 50.00 g
Obuoliai: 2.00 vnt. (saldūs)
Ridikai: 4.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Rūgštynės: 200.00 g
Kaip gaminti

1. Jaunas švariai nuplautas, nusausintas rūgštynes kiek pasmulkinkite ir dubenyje atsargiai sumaišykite su šiaudeliais tarkuotomis šviežiomis morkomis, griežinėliais pjaustytais ridikėliais bei kubeliais smulkintais obuoliais.

2. Paruoškite padažą: jogurtą gerai išsukite su druska bei cukrumi ir smulkintu svogūnu. Įkrėskite kelis šaukštus varškės ir dar sykį masę gerai išsukite. Apliekite salotas.

Suskleisti
Rūgštynių sriuba
Receptas: Rūgštynių sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 39
Receptas
Ingredientai
Rūgštynės: 300.00 g (stiklainis konservuotų)
Vištiena: 2.00 vnt. (blauzdelės)
Bulvės: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kietai virti)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (šlakelis)
Vanduo: 2.00 l
Krapai: 1.00 sauja (švieži)
Pipirai: 3.00 vnt. (kvapnieji grūdeliai)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Vandenį supilkite į puodą ir užvirinkite, pasūdykite, sudėkite mėsą. Virkite apie 10 min., nugriebkite putas, įberkite pipirų grūdelių, įmeskite laurų lapų ir pavirkite dar penkias minutes.

2. Visas daržoves nuvalykite ir supjaustykite mažais kubeliais. Svogūną pakepinkite įkaitintame aliejuje. Bulves ir morkas suberkite į puodą su mėsa.

3. Pavirkite dar 15 min. ir sudėkite kepintus svogūnus ir rūgštynes. Patiekiant uždėkite puselę virto kiaušinio, papuoškite krapais. Galite pagardinti grietine.

Suskleisti
Rūgštynių sriuba su kukulaičiais
Receptas: Rūgštynių sriuba su kukulaičiais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 54
Receptas
Ingredientai
Rūgštynės: 200.00 g (šviežių ar konservuotų)
Vištiena: 150.00 g (paruošto vištienos faršo (gali būti ir kitokios mėsos))
Bulvės: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virtų)
Grietinėlė: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Miltai: 1.00 sauja (žiupsnelis kukuliams apvolioti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite. Iš vištienos faršo suformuokite nedidukus kukulaičius, apvoliokite juos miltuose.
  2. Užvirkite apie 2 l vandens. Suberkite bulves ir šaukštu suleiskite kukulaičius.
  3. Rūgštynes nuplaukite ir susmulkinkite. Berkite jas į puodą, kai bulvės ir kukulaičiai bus beveik išvirę. Kelias minutes pavirkite ir nukaiskite.
  4. Sriubą gardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite.
  5. Išpilstykite į dubenėlius. Į kiekvieną dubenėlį dėkite po puselę virto kiaušinio, įkrėskite po šaukštą grietinės (pagal skonį), apibarstykite žiupsneliu krapų.
  6. Ši sriuba patiekiama šilta. Bet gali būti valgoma ir šalta. 
Suskleisti
Meškinių česnakų pesto
Receptas: Meškinių česnakų pesto padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.6 / 20
Receptas
Ingredientai
Meškiniai česnakai: 20.00 vnt. (lapelių)
Petražolės: 1.00 sauja
Džiūvėsiai: 30.00 g (šviežių baltos duonos)
Lazdynų riešutai: 50.00 g (lengvai paskrudintų, be odelių)
Alyvuogių aliejus: 200.00 ml (arba šalto spaudimo rapsų aliejaus)
Medus: 0.50 arbat. š. (arba agavų sirupo)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Nuplautus ir labai gerai nusausintus meškinius česnakus ir petražoles (gali būti kartu su stiebeliais) sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą kartu su džiūvėsiais ir riešutais. Kelis kartus pulsuojančiu režimu pasukite, tada supilkite aliejų ir plakite, kol gausite norimą konsistenciją (man patinka, kai lieka smulkių grūdelių). Pabaigoje pagardinkite druska, pipirais ir trupučiu medaus arba agavų sirupo.

Suskleisti
Meškinio česnako salotos
Receptas: Meškinio česnako salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 200.00 g (meškinio)
Kefyras: 1.00 l
Svogūnų laiškai: 10.00 g (nebūtina)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Ridikėliai: 200.00 g
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite meškinius česnakus, svogūnų laiškus, susmulkinkite ridikėlius.
  2. Viską sudėkite į dubenį, užpilkite kefyru, paskaninkite prieskoniais, išmaišykite.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti
Kiaulpienės su džiovintais pomidorais
Receptas: Kiaulpienės su džiovintais pomidorais
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Kiaulpienės: 40.00 g (šviežių lapelių)
Džiovinti pomidorai: 10.00 vnt.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Ridikai: 1.00 vnt. (baltasis)
Sūris: 100.00 g (kieto brandinto)
Aliejus: 4.00 valg. š. (Užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Užpilui šaukštas citrinų sulčių)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Užpilui grūdėtųjų)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š. (arba medaus)
Dilgėlės: 30.00 g (šviežių lapelių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Kiaulpienių lapelius nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir pusvalandį palaikykite šaldytuve, išimkite ir išdėliokite lėkštėse.

2. Kiaušinius išvirkite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais arba skritulėliais ir išdėliokite ant salotų.

3. Džiovintus pomidorus gerai nuvarvinkite, didesnius galite šiek tiek pasmulkinti ir išdėliokite ant salotų.

4. Ridiką nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, pasūdykite, sudėkite į sandarų indą ir pakratykite – dings aitrumas, tada išdėliokite ant salotų.

5. Užberkite specialiu sūrio mentele-gremžtuku smulkinto brandinto sūrio, berkite skrudintų kedrinių pinijų.

6. Česnakus susmulkinkite ir kartu su dilgėlių lapeliais sumeskite į elektrinį plakiklį. Supilkite aliejų, citrinų sultis ir klevų sirupą, sukrėskite garstyčias. Padažą iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, gerai atvėsinkite ir užpilkite ant paruoštų salotų.

Suskleisti
Kiaulpienės su burokėliais ir obuoliais
Receptas: Kiaulpienės su burokėliais ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt.
Obuoliai: 2.00 vnt.
Migdolai: 20.00 g (pusė saujelės migdolų drožlių)
Kiaulpienės: 30.00 g (lapelių)
Aliejus: 2.00 valg. š. (ir užpilui 2 valg. š.)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (vaisių skonio)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. citrinų sulčių ir užpilui po šaukštelį citrinų sulčių bei nutarkuotų citrinų žievelių)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių)
Česnakai: 1.00 skiltelės (Užpilui)
Obuolių sirupas; užpilui 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (Užpilui pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kiaulpienių lapelius nuplaukite, nusausinkite, uždarykite į sandarų indaą ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.

2. Burokėlius nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais, sudėkite į riebalais pateptą karščiui atsparią kepimo formą.

3. Nedideliame indelyje sumaišykite aliejų, balzaminį actą, citrinų sultis ir raudonėlius. Paruoštu padažu apšlakstykite burokėlių griežinėlius, pašlakstykite apelsino sulčių ir, iki taps traškūs, iškepkite vidutinio karštumo orkaitėje.

4. Atvėsintus burokėlių griežinėlius išdėliokite lėkštėse. Šalia dėkite obuolių skiltelių, ant viršaus – kiaulpienių lapelių.

5. Migdolų drožles (galite rinktis ir kitus riešutus) pakepinkite, atvėsinkite, užberkite ant salotų.

6. Iš nurodytų ingredientų elektriniu plakikliu paruoškite padažą ir juo apliekite salotas.

 Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant burokėlių kepimo laiko).

Suskleisti
Kiaulpienės su vištiena ir keptomis daržovėmis
Receptas: Kiaulpienės su vištiena ir keptomis daržovėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 25 min.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (filė)
Pomidorai: 4.00 vnt. (nedideli)
Cukinijos: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (geltonos)
Kiaulpienės: 50.00 g (kelios saujelės lapelių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštas sulčių)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Viduržemio jūros virtuvės prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai malti pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (rožiniai pipirų grūdeliai pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite prieskoniais, kapotu česnaku, apšlakstykite citrinų sultimis, aliejumi ir bent dvi valandas palikite, kad pasimarinuotų.

2. Cukinijas, papriką, pomidorus nuplaukite, nusausinkite. Pomidorus perpjaukite per pusę, cukinijas supjaustykite storais griežinėliais, išvalytas paprikas – juostelėmis. Daržoves pagardinkite Viduržemio jūros prieskoniais, apšlakstykite aliejumi.

3. Vištieną ir daržoves iškepkite ant grotelių, dėkite ant lėkštėje paskleistų kiaulpienių lapelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite rožinių pipirų grūdelių. Galite paskaninti ir citrinų sultimis.

Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Kiaulpienės su lašišomis ir šparagais
Receptas: Kiaulpienės su lašišomis ir smidrais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 200.00 g (rūkytų lašišų filė)
Salotos: 2.00 vnt. (gūželė salotinių trūkažolių ir keli lapeliai „Ledkalnio“ salotų)
Kiaulpienės: 30.00 g (saujelė lapelių)
Smidrai: 50.00 g (t. y. smidrai; nedidelis ryšulėlis šviežių)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Alyvuogės: 30.00 g (saujelė juodųjų)
Baltos duonos riekelės 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (padažui)
Grūdėtosios garstyčios (padažui) 1.00 arbat. š.
Sojų padažas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sultys padažui)
Kaip gaminti

1. Visus salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite, pusvalandį palaikykite šaldytuve sandariame inde, didesnius suplėšykite ir išdėliokite į lėkštes.

2. Ant viršaus dėkite lašišų griežinėlių, berkite nuvarvintų alyvuogių.

3. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite skiltelėmis, išdėliokite ant salotų.

4. Duonos riekeles supjaustykite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.

5. Smidrų galus nupjaukite, nuvalykite, koteliais žemyn sumeskite į puodą su vandeniu ir kelias minutes pavirkite. Išgriebkite ir nuvarvinkite, atvėsintus išdėliokite ant salotų.

6. Paruoškite žalumynų padažą. Svogūną susmulkinkite, sumeskite į elektrinį plakiklį, supilkite aliejų, balzaminį actą, sojų padažą, apelsinų sultis, sukrėskite garstyčias, medų ir viską iki vientisumo suplakite.

7. Padažu apliekite salotas ir tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.

Suskleisti
Žaliasis kiaulpienių kokteilis
Receptas: Žaliasis kiaulpienių kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 puodelis
Kiaulpienės: 1.00 puodelis (smulkintų jaunų lapelių)
Obuoliai: 1.00 vnt. (arba bananas)
Braškės: 1.00 puodelis (0,5 šaldytų arba šviežių)
Mėlynės: 1.00 puodelis (0,5 šaldytų arba šviežių)
Kaip gaminti
  1. Ingredientus suberkite į elektrinį smulkintuvą, supilkite vandenį ir gerai išplakite.
  2. Kokteilį galite pasaldinti medumi arba įberti truputį cinamono.

Receptas iš žurnalo „Edita“.

 

Suskleisti
Dilgėlių, garšvų ir kiaulpienių pyragas
Receptas: Dilgėlių, garšvų ir kiaulpienių pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 11
Receptas
Ingredientai
Sūris: 75.00 g (25 g smulkiai tarkuoto pagrindui ir 50 g įdarui)
Sviestas: 50.00 g (šalto pagrindui ir dar 1 šaukštas lydyto įdarui)
Miltai: 70.00 g (pagrindui)
Druska: 0.30 arbat. š. (pagrindui)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (didelis; pagrindui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli; įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (įdarui)
Grietinėlė: 250.00 ml (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Gorgonzolos sūris: 60.00 g (įdarui)
Kiaulpienės: 20.00 g (jaunų lapelių; įdarui)
Dilgėlės: 100.00 g (jaunų; įdarui)
Garšvos: 80.00 g (jaunų lapelių; įdarui)
Kaip gaminti

1. Sviestą supjaustykite gabaliukais ir sutrinkite tarp pirštų kartu su miltais. Suberkite sūrį, supilkite miltus, druską, trynį ir suformuokite tešlą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.

2. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir pakepinkite su sviestu. Baigiant kept, sudėkite smulkintas česnako skilteles. Atvėsinkite.

3. Kiaušinius išplakite ir sumaišykite su grietinėle. Įtarkuokite į kiaušinių-grietinėlės masę kietąjį sūrį, pagardinkite tarkuotu muskato riešutu, maltais pipirais.

4. Dilgėles, garšvas ir kiaulpienes perliekite karštu vandeniu.

5. Tešlą iškočiokite, išklokite ja kepimo formą. Ant tešlos paskleiskite keptus svogūnus, ant viršaus – nuplikytas dilgėles, garšvas ir kiaulpienes, užpilkite kiaušinių-grietinėlės masę, užtrupinkite ant viršaus gorgonzolos sūrio.

6. Kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 25 minutes.

7. Skaniausias šis pyragas kitą dieną. Mes jį valgėme su pesto padažu, pagamintu iš šiųmetinių ridikėlių lapelių

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų