1. Vandenį supilkite į puodą ir luktelėkite, kol užvirs. Sudėkite smulkintą sviestą ir išmaišykite.
2. Toliau maišydama suberkite miltus. Masę kaitinkite, kol ji taps gelsvos spalvos ir atšoks nuo puodo dugno.
3. Į atvėsusią masę po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išsukite. Sukrėskite ją į konditerinį švirkštą.
4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Ant jo švirkštu iš tešlos suformuokite apvalius norimo dydžio pyragėlius ir 15–20 minučių pašaukite į 220 0C karštumo orkaitę. Atvėsusius pyragaičius perpjaukite skersai pusiau.
5. Varškę išsukite su grietinėle. Suberkite smulkintus žalumynus, sudėkite trintus česnakus, pagal skonį įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Gauta mase storai aptepkite apatines pyragėlių puseles, ant viršaus uždėkite po plonytį kumpio griežinėlį. Užvožkite pyragėlių „kepurėles“.
1. Vandenį supilkite į puodą, sudėkite pjaustytą sviestą, įberkite druskos ir užvirinkite. Po truputį berkite miltus ir maišant kaitinkite ant didelės ugnies, kol tešla atšoks nuo dugno. Puodą statykite į šaltą vandenį ir plakdami elektriniu plaktuvu po vieną įmuškite kiaušinius. Plakite, kol tešla taps vientisa ir blizgi.
2. Tešlą sukrėskite į konditerinį švirkštą ir juo į kepimo popieriumi išklotą skardą atokiau vienas nuo kito išspauskite mažo kiaušinio dydžio gumulėlius. Kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.
3. Želatiną išbrinkinkite šaltame vandenyje. Mažesnę dalį pieno sumaišykite su pudingo milteliais ir cukrumi. Likusį pieną ir grietinėlę pakaitinkite, maišant supilkite pudingo masę. Kai užvirs, nukaiskite ir šiek tiek atvėsinkite. Įmaišykite išbrinkusią želatiną. Iškepusių pyragaičių viršų prapjaukite, vidų pripildykite kremo.
4. Ant kremo pyragaičiuose uždėtkite serbentų. Apibarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Didesniame puode užkaiskite vandenį su sviestu ir druska. Kai sviestas išsilydys, berkite miltus ir greitai maišykite mediniu šaukštu nenukeldamos nuo ugnies. Tešla turi būti vientisa ir atlipti nuo kraštų, tuomet ji bus užsiplikiusi.
2. Atvėsinkite tešlą ir įmuškite kiaušinius, bet neplakite, o maišykite.
3. Kepimo indą pašlakstykite nedideliu kiekiu vandens, kad neliptų prie dugno, ir suformuokite norimo dydžio pyragėlius.
4. Kepkite 15–20 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
5. Atvėsusius pyragėlius įpjaukite šalia dugno ir mažu šaukšteliu įdėkite „Rududu“.
Paprasta, bet labai skanu ir kvepia vaikyste...
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
1. Didesniame puode užkaiskite vandenį su sviestu ir druska. Kai sviestas išsilydys, dėkite miltus ir greitai maišykite mediniu šaukštu nenukeldama nuo ugnies. Tešla turi būti vientisa ir atlipti nuo kraštų, tuomet ji užsiplikiusi.
2. Atvėsinkite tešlą ir po vieną/du įmuškite kiaušinius, bet neplakite, o maišykite.
3. Kepimo indą pašlakstykite nedideliu kiekiu vandens, kad neliptų prie dugno, ir suformuokite norimo dydžio pyragėlius.
4. Kepkite 15 - 20 min. įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių.
5. Kol kepa, pasigaminkite varškės kremą. Ricotta varškės sūrį sutrinkite su cukrumi ir jogurtu.
6. Atvėsusius pyragėlius įpjaukite šalia dugno ir dėkite varškės kremą.
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
- Į puodą supilkite pieną, sudėkite smulkintą kambario temperatūros sviestą, suberkite druską. Statykite ant ugnies. Kai užvirs, maišydama kaitinkite, kol ištirps sviestas. Ugnį sumažinkite. Toliau maišydama suberkite miltus. Kaitinkite (nenustokite maišyti!), kol tešloje neliks gumulėlių ir ji atšoks nuo puodo sienelių.
- Nukelkite nuo ugnies. Į pravėsusią tešlą po vieną įmuškite kiaušinius. Masę sukrėskite į konditerinį švirkštą ar maišelį. Kepimo popieriumi ištiestoje skardoje sukite maždaug dviejų pirštų pločio juostas ratu taip, kad jų galai susiliestų. Dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Temperatūrą sumažinkite iki 160 laipsnių ir kepkite dar 15 minučių. Apie 10 minučių palaikykite išjungtoje orkaitėje.
- Maskarponę gerai ištrinkite su abiejų rūšių cukrumi ir aguonomis. Sukrėskite į švarų konditerinį švirkštą. Juo į kiekvieno pyragėlio vidų per apačią įšvirkškite masės (prieš tai kepinukus kur nors įpjaukite). Apibarstykite milteliniu cukrumi.
1. Puode užvirinkite 300 ml vandens, įmaišykite sviestą, užvirinkite. Suberkite miltus, maišykite, kol tešla atšoks nuo puodo kraštų. Nukaiskite puodą nuo ugnies, tešlą atšaldykite.
2. Maišydama tešlą elektriniu plakikliu, įmuškite vieną kiaušinį, plakite maždaug minutę, įmuškite antrą kiaušinį, plakite minutę, įmuškite trečią kiaušinį, plakite, kol tešla taps puri.
3. Sukrėskite tešlą į konditerinį švirkštą, ant popieriumi išklotos skardos išpurkškite 12 vienodo dydžio pyragaičių. Pašaukite į 200°C temperatūros orkaitę, kepkite apie 35 min. Nedarinėkite orkaitės durelių. Kai pyragaičiai pakils ir gražiai paruduos, ištraukite iš orkaitės, palikite atvėsti.
4. Grietinėlę atšaldykite, suberkite cukrų, suplakite iki standžių putų, įmaišykite citrinų sultis.
5. Perpjaukite pyragėlį pusiau. Ant apatinės puselės išdėliokite gabalėliais pjaustytas braškes, užkrėskite grietinėlės kremo, užvožkite kita pusele, ant viršaus uždėkite šaukštelį kremo, papuoškite braškės pusele, pabarstykite milteliniu cukrumi.
1. Į puodą supilkite pieną, sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą, įberkite druskos ir užvirinkite. Nukelkite nuo ugnies ir berkite miltus, nuolat maišydami mediniu šaukštu, kad nesusidarytų gumuliukų.
2. Puodą vėl statykite ant ugnies ir maišykite, kol tešla sulips į vieną gabalą ir atšoks nuo puodo dugno. Tešlą iš puodo perdėkite į molinį ar stiklinį dubenį ir šiek tiek atvėsinkite.
3. Nuolat maišydami į tešlą vieną po kito įmuškite kiaušinius. Tešla turi būti elastinga, vientisa, blizganti ir ganėtinai tąsi – pakelta lengvai drykti nuo šaukšto.
4. Skardą išklokite kepimo popieriumi, plonai patepkite riebalais ir pabarstykite miltais.
5. Tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį ir atokiai vienas nuo kito išspauskite norimos formos pyragaičius.
6. Kepkite iki 200–220°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol pyragaičiai gražiai pagels. Kepimo metu orkaitės negalima atidarinėti, kad kepinukai nesukristų.
7. Iškepusius ataušinkite, kiekvieną įpjaukite ir pripildykite kremo, plaktos grietinėlės ar tiršto džemo. Viršų apibarstykite cukraus pudra, aptepkite citrininiu glajumi, šokolado glazūra ir pan. Įdarą galite dar pagardinti bei papuošt mėgstamomis uogomis.
Iškepkite plikytos tešlos pyragaičius:
1. Sviestą, cukrų ir druską ištirpdykite kartu su vandeniu puode ant mažos ugnies.
2. Įmaišykite miltus ir kaitinkite kelias minutes nuolat maišant, kol masė taps vientisa.
3. Leiskite tešlai šiek tiek pravėsti ir palaipsniui įmaišykite plaktus kiaušinius. Dar kartą gerai išplakite. Masė turi būti vientisa ir „šilkinė“.
4. Paruoštą masę supilkite į konditerinį maišelį ir ant kepimo skardos išspauskite 2,5–3 cm skersmens rutuliukus.
5. Kepkite 180–200 laipsnių temperatūroje apie 20 min., kol išsipūs ir gražiai apskrus. Išėmus iš orkaitės, atvėsinkite kambario temperatūroje.
Paruoškite vanilės kremą:
1. Pieną užvirinkite su išilgai perpjauta vanilės lazdele.
2. Cukrų, kiaušinių trynius, miltus ir krakmolą gerai išmaišykite. Trečdalį karšto pieno supilkite į gautą masę ir gerai suplakite mentele ar šluotele. Šią masę supilkite į likusį pieną ir ant mažos ugnies toliau plakite, kol sutirštės.
3. Nuėmus puodą nuo ugnies, uždenkite plėvele ir atvėsinkite.
Pagaminkite karamelę:
1. Vandenį su cukrumi kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sirupas paruduos ir taps auksinės spalvos.
Surinkite tortą:
1. Iš kieto kartono pasiruoškite kūgio formą, ant kurios lipdysite plikytus pyragėlius.
2. Plikytos tešlos pyragėlius užpildykite vanilės kremu.
3. Merkite juos į skystą karamelę ir lipdykite ant kūgio.
4. Puošti galite karamelės siūlais, uogomis, gėlėmis ar šokoladine glazūra.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus.
- Į nedidelį puodą supilkite vandenį, pastatykite ant vidutinės ugnies ir įdėkite sviestą. Kai vanduo pradės virti, nukelkite puodą nuo ugnies ir be perstojo maišydami mediniu šaukštu, suberkite miltus ir druską.
- Puodą vėl pastatykite ant ugnies ir, be perstojo maišydami, kaitinkite, kol tešla sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite sūrį bei pipirus.
- Palikite tešlą ataušti. Į ataušusią tešlą muškite po vieną kiaušinį ir energingai išplakite.
- Kepimo skardą ištepkite sviestu ir apibarstykite miltais. Valgomuoju šaukštu dėkite tešlą į skardą suformuodami bandeles. Apibarstykite migdolų plokštelėmis ir patikrinkite, ar jos tikrai prie tešlos prikibo.
- Kepkite 15-20 min., kol bandelės įgaus auksinę spalvą ir išsipūs.
Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė
- Vandenį su sviestu ir druska užvirinkite, suberkite miltus ir intensyviai išmaišykite. 3 – 4 minutes paaušinkite ir po vieną muškite kiaušinius, nuolat maišydami.
- Geriausia maišyti mediniu šaukštu arba maišytuvu lėtais apsisukimais, svarbu neplakti. Pyragaičius spauskite per konditerinį maišelį arba formuokite šaukštu. Priklausomai nuo dydžio, pyragaičiai kepami 200 – 220 C temperatūroje, po to kai susidaro plutelė (maždaug po 15 min), temperatūra sumažinkite ir baikite kepti 170 – 180 C temperatūroje – apie 15-20 min.
- Pyragaičius ataušinkite ant grotelių.
- Skumbrę ir maskarponę sutrinkite iki vienalytės masės, palaipsniui pilkite grietinėlę ir ja reguliuokite masės tirštumą. Supilkite garstyčias, citrinos sultis ir medų. Viską gerai išmaišykite.
- Žuvies kremu įdarykite pyragaičius. Šiuo atveju geriausia nupjauti pyragaičių viršūnėles, nei spausti į vidų (masė gana sunkiai spaudžiasi).
Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“