1. Miltus sumaišykite su grūstais riešutais, minkštu sviestu ir cukrumi, tada įmaišykite plaktą kiaušinį.
2. Iš tešlos suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.
3. Atšalusią tešlą iškočiokite, ja išklokite apskritos kepimo formos dugną ir kraštus, subadykite tešlą šakute, kad neišsipūstų, ir kepkite karštoje orkaitėje apie 10–15 min.
4. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
5. Keptuvėje ištirpinkite truputį sviesto, sudėkite obuolius ir pakepinkite.
6. Cukrų ir krakmolą išmaišykite vandenyje, gautą masę supilkite ant obuolių ir dar šiek tiek pakaitinkite, iki pradės tirštėti, tada sukrėskite ant tešlos.
7. Kiaušinių baltymus su cukrumi išplakite iki standumo, sukrėskite į konditerinį maišelį ir formuodamos norimus raštus padenkite pyrago paviršių.
8. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 min.
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko).
1. Puode ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą ir šokoladą. Palikite atvėsti.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Tada supilkite šokoladą su sviestu ir suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
3. Tešlą gerai išmaišykite. Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis.
4. Spanguoles nuplaukite, nusausinkite ir su obuoliais suberkite į tešlą bei gerai išmaišykite.
5. Kepimo formą patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40-50 min.
Facebook kepinių konkurso receptas
Autorė Nina Balinskienė
1. Tešlai kiaušinius ištrinkite su cukrumi, įmaišykite stiklinę grietinės. Į likusią grietinę įmaišykite kepimo miltelius. Miltus išmaišykite su vaniliniu cukrumi. Iš visų produktų išsukite tešlą.
2. Obuolius nuplaukite, ištraukite kotelius, nupjaukite viršūnes ir išskobkite vidų.
3. Pagal nurodymus ant pakuotės paruoškite braškių skonio cukraus miltelius, supilkite į išskobtus obuolius (nepripildykite iki viršaus).
4. Tešlą nestoru sluoksniu supilkite į sviestu pateptą ir maltais džiūvėsiais pabarstytą skardą. Ant viršaus vienodais atstumais išdėliokite obuolius, uždenkite atidėtomis virūnėmis, į jas įsmeikite po lazdelę cinamono. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol paviršius parus.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite. Baltymus plakite tol, kol susidarys standžios putos. Miltus, žiupsnelį druskos ir kepimo miltelius sumaišykite. Sviestą išsukite su 100 g cukraus ir nuo citrinos nutarkuotomis žievelėmis. Įmaišykite kiaušinių trynius. Į miltų mišinį įmaišykite pieną. Masę sudėkite į sviestą su tryniais ir gerai išsukite. Palengva įmaišykite išplaktus baltymus.
2. Įkaitintoje vaflinėje iškepkite vaflius.
3. Grietinėlę išplakite su vaniliniu cukrumi ir standikliu. Masę sudėkite į konditerinį indą su antgaliu.
4. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir sudėkite į puodą. Užpilkite 1–2 šaukštais iš citrinos išspaustų sulčių, obuolių sultimis, 50 g cukraus, įmeskite vanilės ankštį. Užvirinkite ir virkite apie 10 minučių, kol obuoliai suminkštės, bet neištiš. Baigdami virti vanilės ankštį išgriebkite, supilkite kalvadosą, išmaišykite ir nukaiskite. Atvėsinkite.
5. Likusį cukrų sumaišykite su cinamonu. Vaflius apibarstykite milteliniu cukrumi. Ant kiekvieno užspauskite grietinėlės, uždėkite po sluoksnį obuolių masės, apibarstykite cukrumi su cinamonu. Taip padarykite keturių vaflių tortą. Patiekite po 30 minučių.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
- Obuolius nulupkite, susmulkinkite ir sumaišykite su apelsinų sultimis ir žievele, cukrumi, razinomis, muskatu.
- Tešlą iškočiokite ir patepkite lydytu sviestu, pabarstykite džiūvėseliais. Į jos vidurį dėkite įdarą ir tuomet užlenkusios tešlos kraštus, suvyniokite į vyniotinį.
- Patepkite jį likusiu lydytu sviestu, dėkite į skardą ir kepkite 50-60 minučių iki kol švelniai paruduos. Nepamirškite vyniotino subadyti šakute, kad išeitų susikaupę garai.
Paruoškite granolą:
1. Kokosų aliejų, medų, cinamoną ir druską šiek tiek pakaitinkite, kol viskas ištirps.
2. Dubenyje sumaišykite avižų dribsnius su smulkintais lazdyno riešutais.
3. Paruoštą medaus, kokoso aliejaus ir prieskonių mišinį sumaišykite su avižų dribsniais ir riešutais.
4. Gautą masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 170 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių. Kepdami keletą kartų pamaišykite, kad granola tolygiai apskrustų.
5. Kai granola šiek tiek atvės, įmaišykite džiovintas spanguoles ir razinas.
Iškepkite torto pagrindą:
1. Obuolius nulupkite, supjaustykite ir smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės.
2. Stevijos miltelius berkite į kokosų aliejų ir šiek tiek pakaitinkite. Gautą mišinį sumaišykite su trintais obuoliais, avižomis, cinamonu bei džiovintomis spanguolėmis.
3. Paruoštą lipnią masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą apvalią torto formą (18x18 cm dydžio), šiek tiek suspauskite ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 20 min., kol viršus taps auksinės spalvos.
Paruoškite obuolių sluoksnį:
1. Kol keps torto pagrindas, paruoškite obuolių sluoksnį. Nulupkite obuolius, supjaustykite ir kaitinkite, kol suminkštės. Smulkintuvu sutrinkite obuolius iki vientisos masės, įpilkite sojų pieno, suberkite stevijos miltelius.
2. Agaro miltelius sumaišykite su šlakeliu vandens bei citrinos sultimis ir nuolat maišydami užvirkite, kad ištirptų. Gautą mišinį supilkite į paruoštą obuolių masę ir gerai išmaišykite.
Formuokite ir puoškite tortą:
1. Dar nepravėsusią obuolių masę pilkite į formą ant iškepto torto pagrindo. Nespėjus sustingti obuolių sluoksniui, pilkite paruoštą granolą.
2. Palaukite, kol tortas sustings. Puoškite šviežiais obuoliais, riešutais, cinamono lazdelėmis. Ant viršaus pabarstykite cinamono ir stevijos miltelių.
1. Įjunkite kaisti orkaitę iki 175 laipsnių (kaitinimas viršus + apačia (be vėjelio funkcijos)).
2. Linų sėmenis sumaišykite su 300 ml vandens arba mėgstamo augalinio pieno ir palikite brinkti.
3. Sumaišykite sausus produktus: grikių miltus, cukrų, kepimo miltelius, cinamoną, druską.
4. Sumaišykite brinkintus linų sėmenis, tirpintą kokosų aliejų, burbono vanilę.
5. Sumaišykite skystus ir sausus produktus.
6. Nulupkite ir plonomis skiltelėmis supjaustykite obuolį.
7. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (naudojau 14,5 cm. skersmens formą). Sluoksniuokite obuolius ir tešlą pakaitomis. Viršų padenkite likusiomis obuolių skiltelėmis.
8. Pyragą kepkite 15-20 min., išėmę iš orkaitės pabarstykite cukrumi ir smulkintais graikiniais riešutais, grąžinkite atgal į orkaitę.
9. Kepkite tol, kol įsmeigus, medinis iešmelis liks sausas, viršuje esantys obuoliai suminkštės ir švelniai paruduos, o cukrus išsilydys (kepiau apie 45-50 min.).
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
2. Pirštais trinkite sviestą su abiejų rūšių miltais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir riešutais, kol masė taps panaši į trupinius.
3. 20 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Suberkite 2/3 trupinių, šiek tiek paslėkite. Kepkite 10 minučių.
4. Kol pagrindas kepa, paruoškite įdarą. Vidutiniame dubenyje maskarponę sumaišykite su varške, kiaušiniais, cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Man tai patogiausia daryti maisto smulkintuvu – taip įdaras tampa itin kreminės konsistencijos.
5. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
6. Ant iškepusio pagrindo sukrėskite varškės masę, ant viršaus suberkite obuolius. Apibarstykite likusiais trupiniais, kiek paspauskite ir kepkite 30–40 minučių, kol viršus paskrus.
7. Leiskite pyragui atvėsti kepimo formoje. Tiekite šaltą arba kambario temperatūros – vieną, su ledais ar plakta grietinėle.
1. Pagrindui sviestą ištrinkite su miltais ir cukrumi iki trupinių, įmuškite trynius ir išminkykite. Jei tešla per biri, įpilkite truputį šalto vandens. Įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Ištraukusi iš šaldytuvo išklokite tešlos trupiniais kepimo formą, dėkite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 6-7 minutes.
3. Ištraukusi sudėkite nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus obuolius, apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu, paskleiskite uogas, užpilkite iš maskarponės, varškės ir kitų nurodytų produktų paruoštą įdarą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 40-50 minučių. Išjungusi orkaitę, palikite pyragą joje atvėsti. Tada dėkite dar porai valandų į šaldytuvą.
1. Razinas nuplaukite, užpilkite romu arba konjaku, palikite 30 min.
2. Sausainius susmulkinkite trintuvu, 4 obuolius nulupkite ir sutarkuokite vidutinio smulkumo tarka. Sultis nusunkite.
3. Į vieną indą sukrėskite tarkuotus obuolius, razinas, suberkite sausainius, miltelinį cukrų, riešutus, tarkuotą citrinos ir apelsino žievelę ir gerai išmaišykite. Masę sukrėskite į lėkštę.
4. Obuolį supjaustykite skiltelėmis ir papuoškite desesrtą. Prieš patiekiant palaikykite 3 val. šaldytuve.
Receptą atsiuntė Liuda A.
Pagrindas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. 20 cm atsegamą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Sausainius sumalkite iki trupinių, suberkite druską.
3. Sviestą ištirpinkite ir supilkite į trupinius. Gerai išmaišykite – masė turi priminti šlapią smėlį.
4. Trupinius tolygiai paskirstykite kepimo formoje, paspauskite ir kepkite 10–15 minučių. Pagrindas turi vos parusti. Atvėsinkite ant grotelių.
Įdaras:
1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
2. Nedideliame prikaistuvyje ant silpnos ugnies kaitinkite obuolius, cukrų, citrinos sultis ir prieskonius, kol išsiskirs sultys, o obuoliai suminkštės (man tai truko apie 10–15 minučių).
3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltus ir vandenį. Įmaišykite šį mišinį į obuolius ir pakaitinkite dar 5–10 minučių, kol sultys sutirštės.
4. Leiskite įdarui visiškai atvėsti.
Kremas:
1. Želatiną sumaišykite su 60 ml grietinėlės ir leiskite išbrinkti.
2. Kitame dubenyje plakite likusią grietinėlę iki minkštų putų (kiek tvirtesnių nei gaminant musus).
3. Kitame dubenyje išplakite sūdytą karamelę, grietinėlės sūrį, maskarponę ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
4. Atsargiai įmaišykite grietinėlę
5. Želatiną ištirpinkite. Į ją įdėkite keletą šaukštų grietinėlės masės, kad suvienodintumėte temperatūrą. Įmaišykite į likusį kremą.
Surinkimas:
1. Ant atvėsusio pagrindo supilkite kiek daugiau nei pusę kremo.
2. Kreme padarykite įdubimą, sudėkite obuolių įdarą ir išlyginkite.
3. Supilkite likusį kremą. Išlyginkite. Dekoruokite sūdyta karamele ir trupintais sausainiais.
4. Tortą palikite šaldytuve bent keletui valandų arba pernakt.
Pastaba: Sūdytą karamelę gaminu pagal šį receptą, tik vaisių tyres keičiu riebia grietinėle ir kaitinu iki 104°C. Taip pat galite naudoti pašildytą ir kiek pienu praskiestą karamelizuotą saldintą sutirštintą pieną.
Pastaba: ingredientai apskaičiuoti 18 cm skersmens torto formai
1. Pasiruoškite obuolinio biskvito tešlą. Kiaušinius suplakite su cukrumi, alyvuogių aliejumi ir jogurtu. Į masę suberkite visus prieskonius ir druską, bei gerai išmaišykite.
2. Speltų miltus atskirame inde sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į skystąją tešlos dalį, išmaišykite į vientisą vidutinio tirštumo tešlą.
3. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Juos suberkite į paruoštą tešlą ir gerai išmaišykite, kol visi obuoliai pasidengs tešla.
4. Torto formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o sieneles ištepkite alyvuogių aliejumi. Jei turite 3 tokias pačias kepimo formas darbas eisis greičiau, o jei ne, teks vienoje kepimo formoje per 3 kartus iškepti 3 atskirus biskvitus.
5. Į kepimo formą supilkite trečdalį paruoštos tešlos ir kepkite įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių, kai pirmas biskvitas iškeps, jį išimkite aušti ant grotelių ir taip pat iškepkite antąjį bei trečiąjį biskvitus. Palikite visus, kad pilnai atvėstų.
6. Paruoškite tortui kremą. Maskarponę gerai išplakite su graikišku jogurtu, klevų sirupu, cinamonu ir žiupsneliu druskos.
7. Formuokite tortą. Į torto formą po vieną dėkite iškeptus biskvitus, juos pertepkite storu sluoksniu kremo. Kol kas ant viršutinio biskvito kremo neužtepkite. Pasilikite kremo ir torto papuošimui.
8. Perteptą tortą statykite kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų ir lengviau išsiimtų iš formos. Tada tortą atsargiai išimkite iš formos ir likusiu kremu aptepkite jo viršų bei šonus. Statykite tortą stingti į šaldytuvą.
9. Tortą puoškite skysta karamele, leisdami jai gražiai nuvarvėti per torto šonus. Karamele aplietą tortą apibarstykite cinamonu.