Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasilepinkite: kvapnus morkų pyragas su kreminio sūrio pertepimu

Morkos – nebrangi daržovė, kuri puikiai išsilaiko visus metus. Šviežios jos yra puikus įvairių salotų ingredientas, o termiškai apdorotos yra pačių įvairiausių patiekalų sudėtinė dalis – nuo klasikinių sriubų iki nuostabių tortų ar veganiškų užkandžių.
Morkų pyragas su kremu
Morkų pyragas su kremu / „Rimi“ nuotr.

Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, morkos tikrai turėtų atsidurti kiekvieno žmogaus mitybos racione.

„Morkas galima vartoti tiek žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, sulčių ar šviežių salotų pavidalu, tiek keptas ir troškintas, jomis paskaninant sriubas, troškinius, įvairius kepinius bei kitus patiekalus. Visgi, daug svarbiau ne tai, kaip gausiai šią daržovę galime panaudoti virtuvėje, bet kokią maistinę naudą ji turi. Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Morkose taip pat gausu skaidulų ir įvairių mikroelementų – kalio, kalcio“, – maistinę naudą vardija gydytoja.

Gajus mitas apie morkų ir aliejaus santykius

Kadangi morkose gausu riebaluose tirpių vitaminų dažnai susiduriama su mitu, jog ruošiant jų salotas būtina jas šiek tiek apšlakstyti alyvuogių aliejumi, kad morkose esantys vitaminai greičiau išsiskirtų. Vis dėlto specialistė su šiuo teiginiu nesutinka.

„Mitas, kad į morkų salotas būtina įpilti šiek tiek aliejaus, yra gajus. Iš vienos pusės tame yra tiesos, nes riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimui reikia riebalų. Iš kitos pusės – dienos metu mes ir taip valgome maistą, kuriame yra riebalų, tad reikiamą jų kiekį, kuris padeda įsisavinti ir morkose esančius vitaminus, natūraliai gauname su kitais maisto produktais. Todėl papildomai pilti aliejaus ant morkų salotų išties nėra būtinybės. Žinoma, kokybiško alyvuogių aliejaus šlakelis tikrai nepakenks ir morkų salotoms puikiai tiks“, – sako E.Gavelienė.

Vida Press nuotr./Korėjietiškos morkos
Vida Press nuotr./Korėjietiškos morkos

Vaisių ir daržovių ekspertė Olga Suchočeva primena, kad morkas geriausia laikyti sausoje, tamsesnėje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje, kad jos ilgiau nevystų. „Jei rūsio neturite, galite jas laikyti ir tamsesnėje spintelėje ar šaldytuve. Tokiu atveju morkų reikėtų neplauti ir laikyti jas sandariame, užsegamame arba vakuuminiame maišelyje. Saugojimas maišelyje leidžia kontroliuoti drėgmę ir morkoms neišsausėti. Taip laikomos morkos šviežios ir tinkamos gali išsilaikyti net iki 3 ar 4 savaičių“, – sako ji.

Artėjančio savaitgalio proga verta pasilepinti kepiniu, kuriame taip pat figūruoja morkos, štai ir receptas!

„Rimi“ nuotr. /Morkų pyragas su kremu
„Rimi“ nuotr. /Morkų pyragas su kremu

Morkų pyragas su kreminiu pertepimu

Ingredientai:

pyragui:

  • 120 g kokosų miltų;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 1 šaukštas cinamono;
  • 2 šaukšteliai druskos;
  • 10 didelių kiaušinių;
  • 5 morkos (300 g);
  • 200 ml klevų sirupo;
  • 1 šaukštas vanilinio cukraus;
  • 1 stiklinė kokosų aliejaus.

kremui:

  • 500 g tepamojo varškės sūrio;
  • 130 g cukraus pudros;
  • 1 stiklinė graikinių riešutų.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišykite kokosų miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.

2. Kitame dubenyje gerai išplakite kiaušinius, sudėkite tarkuotas morkas, supilkite klevų sirupą, kokosų aliejų ir suberkite vanilinį cukrų. Išmaišykite. Po truputį suberkite miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Užmaišykite tešlą.

3. Dvi 22 cm skersmens kepimo formas išklokite kepimo popieriumi. Padalykite tešlą į 2 lygias dalis ir supilkite į kepimo formas.

4. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 35 minutes. Iškeptus biskvitus palikite atvėsti.

5. Pagaminkite kremą. Dubenyje išsukite tepamąjį varškės sūrį, cukraus pudrą. Pridėkite kapotų graikinių riešutų.

6. Imkite vieną biskvitą, tepkite pagaminto kremo, dėkite antrą biskvitą, vėl tepkite kremo. Pyragą papuoškite kapotais graikiniais riešutais, čiobreliais arba mėtomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas