Pasilepinkite: „Tekstorano“ vanilinis pyragas su citrininiu glajumi

Anglijoje, taip sakant, „atkaliau“ vadinamųjų pyragų prie arbatos (angl. teacakes) kepimo techniką. Anglams prie popiečio arbatėlės būtinai reikia kokio skanumėlio ir dažniausiai tai būna pyragiukas. Tų pyragų receptų pilnos knygos ir anglų namų bibliotekos. Juokinga, jog dažnai tai būna tas pats receptas, skiriasi vos kelios detalės, o pyragai pristatomi lyg ypatingi skonių atradimai. Geras pavyzdys yra šitas mano keptas vanilinis pyragas.
Vanilinis pyragas su citrininiu glajumi
Vanilinis pyragas su citrininiu glajumi / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Darbe iš tiekėjų gavau dovanų mažytį rožių ekstrakto mėginuką, labai knietėjo pagaminti su juo glazūrą. Pagaminau, apliejau pyragą, tada pagalvojau, kad prie rožių labai tiks džiovintos avietės ir skrudintos pistacijos. Ir va, prašau, unikalus pyragas! Kitą sykį įtarkuosiu citrinos žievelės, apliesiu citrinine glazūra ir vėl bus kitoks šefo išradimas.

Dalinuosi pyrago pagrindo receptu ir keletu kulinarinių paslapčių, kad kepinys būtų ne tik skanus, bet ir gražus.

Vanilinis pyragas

Ingredientai:

  • 5 kiaušiniai;
  • 250 g cukraus;
  • 250 g miltų;
  • 7 g kepimo miltų;
  • 120 g sviesto;
  • 200 g grietinės;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

1. Kiaušinius išplakame su cukrumi iki baltos purios masės.

2. Kepimo miltelius sumaišome su miltais ir įmaišome į kiaušinių masę.

3. Sviestą išlydome ir supilame į tešlą.

4. Vanilės ekstraktą sumaišome su grietine ir sudedame į tešlą.

5. Tešlą supilame į riebalais pateptą ir (rekomenduoju) kepimo popieriumi išklotą skardelę.

Taisyklė kepant arbatinius pyragus tėra viena: žema temperatūra.

6. Taigi kepame 150°C temperatūroje valandą. Orkaitės durelių nedarinėjame ir leidžiame pyragui lėtai ir gražiai po truputį iškilti. Jei temperatūra bus aukšta, cukrus tešloje ims karamelizuotis, pyragas iškils per greitai, tikėtina, kad „sprogs“ viršuje suformuodamas griovius, o viduje tešla vis tiek liks neiškepusi... Žodžiu, kantrybės.

Dabar ne taisyklė, bet patarimas, kad pyragas išliktų drėgnas netgi po užšaldymo. Sirupas! Tikrai taip, kol pyragas kepa orkaitėje, pasiruošiame sirupą: cukraus dvigubai mažiau negu vandens.

Nuotraukoje matomam pyragui naudojau 100 ml vandens ir 50 g cukraus. Sirupą užverdame ir užpilame ant karšto, iš orkaitės ką tik ištraukto pyrago. Pirmą kartą pamačiusi šefą samčiais tą sirupą bepilstantį (darbe dažniausiai kepame 12 pyragų išsyk) galvojau nu ir nesąmonė, kas gi čia dabar bus. Bet, patikėkit, karštas sirupas akimirksniu susigeria į karštą pyragą, o rezultatas būna puikus.

Dar vienas patarimas kepant arbatinius pyragus yra aplieti juos glazūra. Glazūra suteikia išbaigtumo įspūdį, prideda skonio, malonaus traškumo ir atveria plačias duris jūsų fantazijai – juk prie skanios glazūros lengvai prilimpa įvairūs pagražai ir pagardai.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Vanilinis pyragas su citrininiu glajumi
Tinklaraščio archyvo nuotr./Vanilinis pyragas su citrininiu glajumi

Glazūros receptas paprastas: 1 dalis cukraus pudros ir 4 kartus mažiau citrinos sulčių. Gerai išmaišome, kad nebūtų gumulėlių ir pašildome mikrobangėje, kad suskystėtų ir būtų lengviau pyragą aplieti.

Gražiai aplieti visada lengviau, kai glazūros yra daug ir galima tai padaryti vos vienu judesiu. Taigi sumaišome 400 g cukraus pudros su 100 ml citrinos sulčių, pašildome. Gilesnę skardelę apdengiame maistine plėvele, ant jos dedame groteles, ant šių – pyragą. Apliejame glazūra. Glazūros perteklius per groteles nuteka ant maistinės plėvelės. Tada plėvelę už kraštelių pakeliame ir glazūrą atsargiai supilame į kokią nors dėžutę iki kito pyrago kepimo. Šaldytuve tokia glazūra gali stovėti ilgai, nieko jai neatsitinka.

Glazūra apipiltą pyragą pabarstome, kuo širdis geidžia ir ko namuose turime. Aš šiuo atveju prie rožėmis švelniai kvepiančios glazūros derinau džiovintas avietes ir skrudintas pistacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis