1. Pirmiausia paruoškite pagrindą. Sviestą elektriniu plaktuvu plakite su cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri. Po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Suberkite miltus ir druską.
2. Rankomis greitai suminkykite tešlą – svarbu jos neperminkyti! Suformuokite diską, įvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 1 valandai.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Šiek tiek pakočiokite tešlą ir perkelkite ją į kepimo popieriumi išklotą apvalią 26 cm skersmens formą (arba 23 cm kvadratinę formą). Pirštais spausdami tešlą, ją išlyginkite. Kepkite 30 minučių.
4. Kol pagrindas kepa, paruoškite riešutų sluoksnį. Didelėje keptuvėje atskirai pakepinkite riešutus ir sėklas, kol ims kvepėti. Prikaistuvyje sumaišykite cukrų, sviestą, medų ir druską. Nuolat maišydami kaitinkite, kol cukrus ištirps ir masė užvirs. Lėtai supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Įmaišykite vanilę. Galiausiai suberkite riešutus, sėklas ir išmaišykite, kad šie pasidengtų karamele.
5. Paskleiskite riešutų masę ant iškepusio pagrindo ir kiek įmanoma išlyginkite. Kepkite dar 10−20 minučių, kol pyrago viršus ims šiek tiek burbuliuoti.
6. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Labai aštriu peiliu supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Lengviau tai padarysite, kol sausainiai dar šilti.
- Išimkite iš šaldymo kameros ir išpakuokite šaldytos tešlos lakštelius, tegul pakloti vienu sluoksniu ant miltais vos pabarstytos lentos ar stalviršio jie pabūna kambario temperatūroje apie 20 min – kol tešla nebebus ledinė ir įgaus paslankumo.
- Tuo metu į elektrinį smulkintuvą supilkite riešutus, razinas, prieskonius ir sumalkite iki rupių trupinių – užtruksite 2–3 min. Perpilkite trupinius į dubenį, o tada supilkite išlydytą sviestą bei cukrų. Kruopščiai viską išmaišykite, kad gautumėte tirštą masę, kurioje tolygiai pasiskirstę visi ingredientai.
- Atšilusią tešlą patepkite plaktu kiaušiniu, o tada ant kiekvieno lakštelio dėkite ir švelniai tolygiu sluoksniu paskirstykite riešutų-razinų įdarą. Atsargiai suvyniokite tešlą į ritinėlius (vynioti pradėkite nuo siauresniojo lakšto krašto – gausite trumpą storą ritinėlį). Dėkite juos į šaldytuvą bent 30 min. (galima ir 1–2 val.). Praėjus šiam laikui, išimkite ritinėlius ir aštriu peiliu supjaustykite juos maždaug 7–8 mm storio riekelėmis.
- Dėkite šias riekeles į kepimo popieriumi išklotą skardą palikdami gana nemažus tarpus. Kepkite sausainius iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje nuo 7 iki 10 min, kol sausainiai taps auksiškai rusvos spalvos. Atidžiai stebėkite, nes neprižiūrimi jie gali apdegti.
- Išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių. Puikus gardėsis su kava, arbata ar pienu, gardžiausi valgomi tą pačią ar kitą dieną, ilgiau nelaikykite.
1. Lazdynų riešutus paskleiskite kepimo skardoje ir apie 10 minučių skrudinkite 200 C karščio orkaitėje. Kai atvės, pirštais nutrinkite luobeles.
2. Apie 200 g branduolių sumalkite kavamale, likusius susmulkinkite. Kiaušinių baltymus plakite elektriniu plakikliu, kol masė taps standi. Toliau plakdama įmaišykite miltelinį cukrų, konjaką. Į plaktus baltymus mediniu šaukštu atsargiai įmaišykite maltus ir smulkintus riešutus.
3. Kepimo popieriumi ištiestoje ir plonai aliejumi pateptoje skardoje šaukštu iš gautos masės suformuokite apvalius sausainėlius. Kepkite 160 C karščio orkaitėje apie valandą. Ištraukusi palikite atvėsti, tik tada išimkite iš skardos.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
- Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
- Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
- Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
- Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
- Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
- Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
- Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
- Keksiukus kepkite ~25 minutes.
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų. Supilkite miltų mišinį į smulkintuvą, sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir smulkinkite, kol masė taps panaši į avižų dribsnius. Tuomet po šaukštą pilkite plaktą kiaušinį, kaskart po to paleisdami smulkintuvą, kol visas kiaušinis bus įmaišytas.
- Tešlą išimkite iš smulkintuvo, suformuokite iš jos rutulį, dėkite į maišelį ir šaldykite 2 val.
- Atšalusią tešlą iškočiokite, kepimo inde suformuokite pyrago pagrindą. Tešlą subadykite šakute, dar 30 min. šaldykite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C temperatūros. Pagrindą kepkite apie 15 minučių.
- Grietinėlę, abiejų rūšių cukrų, medų sudėkite į puodą aukštomis sienelėmis ir virkite karamelę (nuo užvirimo – apie 6–10 min). Paruošta karamelė turi būti švelniai rusvos spalvos, skysta. Įmaišykite į ją riešutus. Pilkite paruoštą įdarą į tešlos krepšelį ir kepkite pyragą dar 25 minutes.
Receptą atsiuntė Rūta K.
1. Kambario temperatūros sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų, kiaušinį išplakite elektriniu plaktuvu. Suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, tarkuotą šokoladą, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Įmaišykite kapotų riešutų.
2. Šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą paliekant 5 cm tarpus.
3. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių. Sausainius keletą minučių vėsinkite orkaitėje ir išimkite.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Kambario temperatūros sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukraus milteliais bei vaniliniu cukrumi ir tryniu.
- Į sviesto masę suberkite sumaltus lazdynų riešutus bei likusius išsijotus komponentus.
- Ant miltais pabarstyto stalo suminkykite tešlą, suvoliokite iš jos 4-5 cm skersmens volelį ir supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais.
- Sudėkite juos ant kepimo popieriaus skardoje, ant kiekvieno griežinėlio uždėkite po riešutą.
- Kepkite 180 °C orkaitėje 12-15 min. Iškeptus pabarstykite cukraus milteliais.
Receptas DANSUKKER
- Prikaistuvyje ant lėtos ugnies ištirpinkite sviestą arba margariną ir šokoladą.
- Elektriniu plaktuvu iki purumo išplakite kiaušinius. Įdėkite cukraus „Farinas“ ir plakite, kol masė taps lengva ir puri.
- Sumaišytus riešutus ir miltus atsargiai įmaišykite į plakinį.
- Supilkite šokolado mišinį.
- Kepimo formos nuimamais kraštais dugną išklokite kepimo popieriumi, riebalais ištepkite kraštus. Supilkite mišinį.
- Kepkite 20–25 minučiųvidurinėje orkaitės lentynėlėje 175 ℃ temperatūroje.
- Pyrago vidus turėtų būti lipnus.
- Palikite kepimo formoje atvėsti.
Receptas „DANSUKKER“
Mielinei tešlai:
- Pieną užvirinkite ir atvėsinkite iki kūno temperatūros. Mieles moliniame dubenėlyje sutrupinkite, užpilkite 2 šaukštais pieno ir žiupsniu cukraus, palaukite, kol suputos.
- Miltus persijokite per sietelį, suberkite druską ir cukrų, vanilinį cukrų.
- Viską gerai išmaišykite, viduje padarykite duobutę ir į ją supilkite mieles.
- Įmuškite kiaušinį, supilkite likusį pieną, viską gerai išmaišykite. Supilkite ištirpdytą sviestą ir 50 min. palaikykite šiltai, kad tešla pakiltų.
- Dar kartą ją išminkykite ir iškočiokite norimo storio lakštą.
Bandelių įdarui:
- Kiaušinių baltymus su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakite šluotele arba elektriniu plakikliu.
- Kruopščiai sumaišykite juos su sausoje keptuvėje kepintais riešutais.
- Iškočiotą vidutinio storumo tešlos lakštą tolygiai patepkite paruoštu riešutų ir baltymų mišiniu.
- Tešlos lakštą ant miltais pabarstyto stalo susukite į ritinį, supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.
- Tešlos ir riešutų suktinukus aptepkite kiaušinio plakiniu, dėkite į miltais pabarstytą kepimo formą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
- Razinas ir datules nuplaukite, perliekite verdančiu vandeniu.
- Datules pasmulkinkite, kartu su razinomis suberkite į dubenį, užpilkite brendžiu ir palikite, kad išbrinktų.
- Obuolius nulupkite, perpjovusi per pusę, išskobkite sėklalizdžius ir sutarkuokite stambia trintuve.
- Sausoje keptuvėje paskrudintus riešutus sumalkite. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi ir medumi.
- Įmaišykite plaktus kiaušinius, kepimo miltelius, cinamoną, nutarkuotas citrinos žieveles ir miltus. Kai masė taps tolygi, įmaišykite nuspaustas razinas, datules ir riešutas, viską gerai išsukite.
- Pyrago tešlą krėskite į riebalais pateptą karščiui atsparią kepimo skardą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
- Palaukite, kol pyragas atvės, ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.