Taip pat skaitykite: Vakarienei – gardūs sumuštiniai
1.Bulves nulupkite, supjaustykite šiaudeliais ir sudėkite į skardą, išteptą sviestu.
2.Filė supjaustykite nedideliais gabaliukais ir apkepkite keptuvėje. Sudėkite smulkintus svogūnus, dar kiek pakepkite ir sukrėskite į skardą ant bulvių.
3.Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir maišydami kelias minutes pakaitinkite. Įmaišykite iš kubelio paruoštą sultinį ir grietinę. Šį padažą pagardinkite pipirais, kariu, mairūnais ir supilkite į skardą.
4.Kepkite 1,5 valandos 175 laipsnių orkaitėje.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Smulkiai sukapotą svogūną, česnaką ir imbierus 10 min. kepinkite keptuvėje įkaitintame svieste. Sudėkite mėsą ir kepinkite dar 10 min. Tada sudėkite pupeles, prieskonius, įpilkite dvi stiklines vandens ir uždengus troškinkite 20 min.
2. Patiekite su biriai virtais ryžiais, bet jų maistinę vertę skaičiuokite atskirai.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Smulkiai supjaustytus svogūnus, česnakus, aitriąją papriką ir sumaigytą citrinžolę pakepkite aliejuje.
- Kario pastą sumaišykite su citrinos sultimis ir cukrumi, viską sukrėskite į keptuvę su svogūnais ir pakaitinkite.
- Žuvies filė supjaustykite nedideliais gabaliukais ir apkepkite iš abiejų pusių.
- Gražiai išdėliokite keptuvėje vienu sluoksniu.
- Supilkite kokosų pieną ir sultinį, įberkite druskos, žaliųjų citrinų žievelių ir troškinkite ant nedidelės kaitros. Nemaišykite, kad žuvis nesubyrėtų.
- Galiausiai suberkite smulkiai supjaustytas kalendras.
1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite kubeliais.
2. Puode įkaitinkite riebalus, sukrėskite kario pastą ir maišydama pakepinkite maždaug pusę minutės, tik nesudeginkite. Supilkite sultinį, kokosų pieną, smulkiai tarkuotą imbiero šaknį, užvirinkite. Sudėkite vištieną ir virkite ant vidutinės ugnies maždaug 15 min., kol išvirs vištiena.
3. Įmaišykite cukrų, žaliųjų citrinų sultis ir gabalėliais pjaustytas daržoves, pavirkite 5–10 min.
4. Nukaiskite puodą nuo ugnies, leiskite šiek tiek atvėsti, sutrinkite sriubą elektriniu grūstuvu arba virtuvės kombainu, supilkite atgal į puodą, užkaitinkite, jei reikia, dar pasūdykite.
5. Išpilstykite sriubą į lėkštes, įdėkite kubeliais pjaustytos sojų varškės ir pabarstykite kapotomis petražolėmis.
1.Bulves nulupkite, nuplaukite, supjaustykite kubeliais, dėkite į verdantį daržovių sultinį ir virkite 15 minučių. Saulėje džiovintus pomidorus supjaustykite nedideliais gabalėliais, pupeles nuvarvinkite sietelyje. Viską sudėkite į puodą ir virkite dar 15 minučių.
2.Svogūnų laiškus nuplaukite, smulkiai supjaustykite ir iki virimo pabaigos likus 5 minutėms suberkite į puodą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kariu.
3.Virtą kalakutieną supjaustykite juostelėmis, apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje ir išimkite į dubenį. Visus padažui skirtus produktus sudėkite į virtuvės kombainą ir išsukite iki vientisos masės.
4.Bulvienę išpilstykite į dubenėlius, įdėkite po šaukštą apkepintos kalakutienos, padažo ir papuoškite bazilikų lapeliais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Baklažaną supjaustykite šiaudeliais, apibarstykite druska ir palikite pusvalandžiui. Tuomet nuplaukite ir nusausinkite.
2. Į prieskonių grūstuvą sudėkite kapotą svogūną, pjaustytus kalendrų ar petražolių kotelius, karį ir aitriąją papriką, pipirus, kepintus migdolus (šaukštą migdolų atidėkite) ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
3. Nusausintus baklažanus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių, kol gražiai paruduos.
4. Puode su trupučiu aliejaus pakepinkite svogūnų ir prieskonių masę, kol suminkštės svogūnai (apie 3 minutes).
5. Tuomet į puodą sudėkite baklažanus, supilkite jogurtą, daržovių sultinį, išmaišykite ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10-15minučių, kad baklažanai prisigertų padažo, bet nepervirtų.
6. Patiekdami pagardinkite druska, pabarstykite kalendrų arba petražolių lapeliais ir skrudintų migdolų drožlėmis.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Pomidorų vidų išskaptuokite.
2. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje ir įberkite kario. Išvirtus sumaišykite su išskobtų pomidorų mase bei kubeliais pjaustyta žaliąją paprika, įberkite prieskonių, pipirų ir kepkite orkaitę 10 minučių.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite smulkintus svogūnus ir česnakus įberkite po žiupsnelį prieskonių. Dėkite jūros gėrybes ir pakepinkite kelias minutes.
2. Suberkite pjaustytus saliero stiebus, dar šiek tiek pakepkite, supilkite sultinį ir virkite apie 20 minučių. Tada sudėkite vyšninius pomidorus.
3. Krakmolą sumaišykite su keliais šaukštais šalto vandens ir supilkite į verdančią sriubą. Maišydami kaitinkite dar kelias minutes, supilkite išspaustas citrinos sultis ir tiekite į stalą.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Kalendras nuplaukite, nuvarvinkite ir smulkiai sukapokite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais.
2.Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintą česnaką, suberkite maltą muskatą, cinamoną ir maišydami truputį pakepinkite.
3.Sudėkite morkas, mėsos gabalėlius ir maišydami kepinkite, kol gražiai apskrus. Viską sukrėskite į troškintuvą, supilkite sultinį ir ant silpnos ugnies virkite apie valandą. Sudėkite svogūnus, kapotas kalendras, džiovintas slyvas, persikus, suberkite razinas, karį ir troškinkite dar apie 45 minutes. Jeigu sultinys išgaruos, įpilkite šiek tiek vandens.
4.Prieš tiekdami pabarstykite keptuvėje be riebalų skrudintomis migdolų plokštelėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, užpilkite aliejumi, sumaišytu su ciberžolėmis ir citrinų sultimis, ir pusvalandį marinuokite.
2. Svogūnus nulupkite, supjaustykite griežinėliais, pakepinkite svieste iki dailiai apskrus, tada sukrėskite traiškytus česnakus, tarkuotą nuluptą imbiero šaknį ir kapotą išvalytą aitriąją papriką.
3. Kai prieskoniai apskrus, sumeskite gerai nuvarvintą vištieną, apie 10 min. kepkite, tada supilkite sultinį ir kaitinkite iki jis šiek tiek nugaruos ir troškinys sutirštės.
4. Suberkite kapotas pinijas, sukrėskite jogurtą ir dar apie 10 min. virkite, galiausiai įmaišykite karį ir nukelkite troškinį nuo ugnies.
5. Tiekite su petražolių lapeliais ir biriai virtais ryžiais.
1. Į didelį storasienį puodą sudėkite sviestą ir kaitinkite, kol išsilydys. Suberkite smulkiai sukapotus svogūnus ir kepkite, kol svogūnai pasidarys rusvi.
2. Česnakus sugrūskite ir sumaišykite su imbierais, kariu, ciberžolėmis, aitriųjų paprikų milteliais ir šlakeliu vandens.
3. Grietinėlę ir jogurtą sumaišykite, atskieskite vandeniu arba sultiniu.
4. Kiaušinių trynius išplakite su kokosų pienu.
5. Į puodą su svogūnais sukrėskite prieskonių košelę, gerai išmaišykite ir porą minučių pakepinkite.
6. Sudėti gabaliukais supjaustytą mėsą, supilkite kiaušinių plakinį, grietinėlės ir jogurto mišinį, gerai išmaišykite.
7. Kai puode esantis skystis užvirs, sumažinkite ugnį ir troškinkite 20–30 min. Retkarčiais pamaišykite.
8. Porą minučių prieš nukeliant nuo ugnies suberkite „Garam masala“ prieskonius, migdolų drožles ir susmulkintus žalumynus.
Kedgeree ['ked’žeri:] - tai tarsi ryžių salotos su rūkyta žuvimi, prieskoniais (visada – kariu ir, dažniausiai, aitriąja paprika arba kajeno pipirais), sviestu ir kiaušiniais. Žuvis naudojama visokia: tinka ir lašiša, ir menkė, ir karštai rūkyta skumbrė. Kai kas įpjausto svogūnų laiškų, kiti – petražolių ar netgi šviežių kalendrų ir būtinai į dar karštus ryžius įmaišo sviesto. Kuo daugiau, nes sviestas, žinia, su grūdinėmis kultūromis draugauja. Kedžeri gamybos variantų daugybė, mano pasirinktas – vienas greičiausių ir ne mažiau gardžių.:)
1. Pasūdytame vandenyje išvirkite ryžius, vandenį nupilkite, ryžius suberkite į didesnį ir gilesnį indą. Patogiausia naudoti plikytus ryžius, kurie verdami nesulimpa ir išlieka birūs. Vis dėlto virkite tokius, kokius mėgstate – kai kas sako, jog skaniausi – basmati.
2. Į dar karštus ryžius įmaišykite kubeliais pjaustytą sviestą, kad ištirptų, ir pagardinkite kariu bei aitriąja paprika.
3. Išrinkite skumbrės kaulelius, o pačią žuvį padalinkite į nedidelius kąsnelius ir įmaišykite į ryžius.
4. Galiausiai suberkite susmulkintus svogūnų laiškus.
5. Kiaušinius galite pjaustyti mažesniais gabalėliais ir įmaišyti į ryžius arba supjaustyti ketvirčiais ir išdėlioti lėkštėse ant kedžeri.
6. Patiekite pagardintą citrinų sultimis.
Skanaus!
1.Ryžius nuplaukite tekančiu vandeniu. Svogūną, česnako skiltelę, imbiero gabaliuką nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su šaukštu sviesto bei šlakeliu aliejaus.
2.Sudėkite ryžius, išmaišykite, užpilkite sultiniu, kokosų pienu, pasūdykite ir virkite, kiek nurodyta ant pakuotės. Morkas nulupkite, paprikas, žirnių ankšteles nuplaukite, supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais. Svogūnų laiškus susmulkinkite.
3.Ryžius sumaišykite su kiaušinių tryniais, paskui – su daržovėmis. Pabarstykite kariu, pipirais, apšlakstykite sojų padažu. Sudėkite į riebalais pateptą apvalią kepimo formą.
4.Žuvį pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska, pipirais ir įkiškite į ryžių masę. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Tiekite su žaliosiomis citrinomis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Pupeles užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite mirkti per naktį. Vyną sumaišykite su trečdaliu sojų padažo, į jį pamerkite vištų kumpelius ir palikite apie 20 minučių. Porą nuplaukite, nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais.
2.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame iš abiejų pusių kepinkite kumpelius, kol gražiai parus. Suberkite porus ir kepkite dar 5 minutes.
3.Sudėkite pupeles, įpilkite vandens, kad šiek tiek apsemtų, pabarstykite cukrumi, druska, supilkite likusį sojų padažą, įberkite imbiero, kario. Uždenkite ir troškinkite apie 30 minučių, kol kumpeliai ir pupelės suminkštės.
4.Ant kumpelių sudėkite špinatų lapus ir pjaustytus konservuotus pomidorus. Išjungę ugnį troškinį kelias minutes palaikykite uždengtą.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Vištų krūtinėles supjaustykite nedideliais gabalėliais. Dubenėlyje išplakite alyvuogių aliejų ir ciberžoles. Marinatą užpilkite ant vištienos, išmaišykite ir palikite pusvalandžiui pastovėti.
2.Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais ir truputį pakepinkite troškintuve įkaitintame aliejuje. Sudėkite trintą česnaką, šiaudeliais pjaustytą imbiero šaknį, vištienos gabalėlius, įberkite aitriosios paprikos, kario ir maltų kuminų.
3.Įpilkite 1,7 litro verdančio vandens, suberkite ryžius, išmaišykite ir ant silpnos ugnies virkite 20 minučių, kol vanduo išgaruos. Sudėkite pistacijas, supilkite jogurtą ir dar pavirkite apie 10 minučių. Troškintuvą nuimkite nuo ugnies. Dubenėlyje išsukite medų su citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.
4.Sudėkite krevetes ir išmaišykite. Sudėkite į puodą su ryžiais ir išmaišykite. Troškinį tiekite pabarstytą bazilikų lapeliais ir smulkintomis kalendromis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 ºC temperatūros. Sviestu ištepkite didelį (23x33 cm dydžio kvadratinį ar 28 cm skersmens apvalų) kepimo indą.
- Batono riekeles įdėkite į dubenėlį, užpilkite pienu ir atidėkite į šalį, kol batonas išbrinks.
- Keptuvėje įkaitinkite du šaukštus sviesto. Suberkite smulkiai kapotus svogūnus ir česnakus. Kepinkite, kartais pamaišydami, kol suminkštės. Nuimkite nuo ugnies.
- Į dubenį sudėkite maltą jautieną, suberkite pakepintus svogūnus ir česnakus. Supilkite lengvai išplaktus kiaušinius, suberkite kario miltelius, maltą ciberžolę, citrinos sultis ir tarkuotas citrinos žieveles, susmulkintus džovintus abrikosus (arba abrikosų džemą), kubeliais supjaustytą obuolį (jei naudojate) ir auksines razinas. Pagardinkite druska ir pipirais. Nuspauskite pieną nuo duonos ir išbrinkusią duoną įmaišykite į kitus produktus.
- Visą paruoštą masę sudėkite į kepimo indą. Lengvai paspauskite ir išlyginkite paviršių. Dėkite indą į įkaitintą orkaitę, uždenkite folija ir kepkite 60 – 80 minučių, kol mėsa bus iškepusi.
- Kol apkepas kepa, dubenyje išplakite pieną su kiaušiniais ir druska. Jautienai iškepus, išimkite indą iš orkaitės ir supilkite plakinį į kepimo indą ant apkepusių produktų viršaus. Papuoškite keliais lauro lapeliais.
- Dėkite indą atgal į orkaitę ir kepkite apie 25-30 minučių, kol viršus gražiai apskrus. Iškepusį išimkite iš orkaitės ir leiskite pastovėti 5 minutes.
- Patiekite bobotie į stalą su visu kepimo indu arba supjaustykite gabalėliais. Kartu su bobotie garnyrui patiekite virtus ryžius arba šviežių daržovių salotas.
Prieskonių mišinio „Garam masala“ gaminimas
Recepto autoriaus nuotr./Prieskonių mišinys |
- Sudėkite visus prieskonius į sausą keptuvę ir pašildykite maišydami ant vidutinės ugnies 40-50 sekundžių, šiukštu nesudeginkite. Nukelkite keptuvę nuo ugnies.
- Pravėsusius prieskonius sudėkite į blenderį ir gerai sumalkite.
- Gautą maltą masę persijokite per sietelį. Likusius stambesnes daleles permalkite ir dar sykį persijokite.
- Supilkite gautą mišinį į sandarų indelį ir tris savaites galėsite mėgautis kvapniu „Garam masala“ aromatu.
Kario gaminimas
Recepto autoriaus nuotr./Pipirinis vištienos karis |
- Į didesnę keptuvę (patogiausia nelimpančią) įpilkite aliejų ir jį pakaitinkite ant vidutinės ugnies.
- Sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną, įberkite truputį druskos ir pakepkite kol paruduos iki auksinės spalvos.
- Sudėkite išspaustą česnaką ir sutarkuotą imbiero šaknį, išmaišykite ir dar pusę minutės pakepkite.
- Atėjo laikas ir smulkiai supjaustytiems pomidorams atsidurti keptuvėje – išmaišykite, uždenkite dangtį ir karts nuo karto pamaišydami kepkite kol jie gerokai suvirs. Beje, pomidorus reikia pjaustyti tikrai smulkiai!
- Įberkite ciberžolę, Garam masala prieskonius, čili pipirus, druskos, stambiai pjaustytus žalius pipirus ir viską sumaišykite.
- Sudėkite į keptuvę vidutinio dydžio gabaliukais supjaustytą krūtinėlės file, sumaišykite su keptuvės turiniu ir porą minučių pakepkite uždengę dangtį, karts nuo karto pamaišydami.
- Supilkite sultinį, uždenkite dangtį ir ant nedidelės ugnies leiskite skaniąjam kariui burbuliuoti apie 10 minučių.
- Iškentę šį nežmonišką laiko tarpą, atidenkite dangtį, įkvėpkite stebuklingo aromato ir suberkite šviežią sukapotą kalendrą.
- Drasiai pamalkite juodojų pipirų ir kelias minutes ant vidutinės ugnies pamaišydami nugarinkite karį iki norimos padažo konsistencijos (recepto autorius mėgsta vidutiniškai tirštą).
- Patiekalas paruoštas! Mėgaukitės vienu arba su virtais ryžiais ir lai Indijos saulė Jums nušvinta burnoje ir skrandžiuose.
P.S. Jei Jums pasiseks ir sugebėsite gauti šviežių kario medžio lapelių, 4-5 jų įdėti troškinimo pradžioje suteiks patiekalui visišką pilnatvę, tačiau ir be šio slapto ingredieno Jūsų karis turėtų būti skanus ir aromatingas.
Recepto autoriaus nuotr./Prieskonių mišinys |
Receptą atsiuntė Artūras
1.Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite dideliais gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir sutrinkite. Dubenėlyje išplakite vyną su kariu, sukrėskite česnaką.
2.Marinatą užpilkite ant mėsos ir palikite pastovėti 15 minučių. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Mėsos gabalėlius pavoliokite miltuose ir iš visų pusių apkepinkite puode įkaitintame aliejuje. Pabarstykite druska, pipirais.
3.Sudėkite svogūną, supilkite likusį marinatą, sultinį ir troškinkite 50 minučių. Kriaušes perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
4.Melioną nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Iki virimo pabaigos likus 10 minučių viską sudėkite į puodą. Prieš tiekdami pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė