Su prieskoniais keptas kalakutas
Ingredientai (8–9 žmonėms):
- 4,5–5 kg svorio kalakutas;
- 2 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 1 arbat. šaukšt. kalendrų sėklų;
- 4 arbat. šaukšt. stambesnės druskos;
- 1 arbat. šaukšt. smulkiai tarkuoto šviežio imbiero;
- 3 skiltelės česnako (sutrintos);
- 120 g sviesto;
- alyvuogių aliejaus;
- dar šiek tiek druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų viršui;
- 500 ml vištienos sultinio;
- 500 ml baltojo vyno.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
2. Prieskonius pagrūskite grūstuvėje, kad kalendrų sėklos būtų stambiai sutraiškytos. Perdėkite į dubenėlį ir ten pat sudėkite druską, imbierą, česnaką ir sviestą. Labai gerai išmaišykite iki sviestinės košelės, kurioje gerai pasiskirstę visi priedai.
3. Paruoškite kalakutą – apšluostykite, kad nebūtų labai drėgnas (jei naudojate kokį nors įdarą – prikimškite). Šiek tiek atkelkite odelę nugaros, krūtinėlės pusėje, drąsiai imkite po truputį gautos sviestinės košės į ranką ir trinkite ja mėsą po odele, kur tik pavyksta ją atskirti nuo mėsos (tačiau stenkitės jos nepažeisti) – taip turite sunaudoti visą košelę.
4. Suriškite paukščio kojas, o tada visą jį dar gerai įtrinkite alyvuogių aliejumi, sumaišytu su druska bei pipirais.
5. Dėkite paukštį į erdvų kepimo indą aukštesniais kraštais, supilkite vištienos sultinį, vyną ir dėkite į orkaitę.
6. Kai praeis 30 kepimo minučių, sumažinkite karštį iki 160 °C temperatūros ir kepkite dar 3 valandas. Per visą kepimo laiką kas pusvalandį pradarykite orkaitę ir aptepkite visą paukštį apačioje susikaupusiu skysčiu. Ar kalakutas iškepęs, lengviausiai patikrinsite įsmeigę termometrą į storiausią krūtinėlės vietą – temperatūra turi būti 83–85 °C. Išimkite paukštį iš orkaitės, pridenkite folija ir leiskite ramiai pastovėti apie pusvalandį.
7. Perdėkite kalakutą į indą, kuriame tieksite, o susidariusias sultis perpilkite į nedidelį prikaistuvį ir pakaitinkite, kol šiek tiek sutirštės. Perpilkite į padažinę. Tiekite padažą su paukštiena, tačiau skanu, kai ją lydi dar vienas pikantiškas uogų padažas. Jo receptas – žemiau.
Uogų ir apelsinų padažas
(šis padažas tinka prie bet kokios keptos paukštienos)
Ingredientai:
- 200 g šaldytų vyšnių;
- 150 g džiovintų spanguolių;
- 1 apelsino nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys (geriau ekologiško);
- 1 cinamono lazdelė;
- 4 valg. šaukšt. cukraus;
- 2 valg. šaukšt. apelsinų likerio „Cointreau“.
Gaminimas:
Dėkite visus ingredientus į nedidelį prikaistuvį, užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir leiskite pavirti 10–12 min. Atvėsinkite, išimkite cinamono lazdelę ir tiekite prie keptos paukštienos.