Pasiūlymas Kalėdoms: su prieskoniais keptas kalakutas ir prie jo derantis uogų-apelsinų padažas

Iki Kalėdų liko 10 dienų, pats metas apsispręsti, koks pagrindinis patiekalas puikuosis ant šventinio stalo. Mūsų šios dienos pasiūlymas – prieskoniais įtrintas keptas kalakutas ir jį puikiai papildantis saldus, kvapnus padažas. Garnyrai tinka tokie, kokius tik sugalvosit, dėkit ant stalo ir ne vieną!
Keptas kalakutas
Keptas kalakutas / Vida Press nuotr.

Su prieskoniais keptas kalakutas

Ingredientai (8–9 žmonėms):

  • 4,5–5 kg svorio kalakutas;
  • 2 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. kalendrų sėklų;
  • 4 arbat. šaukšt. stambesnės druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. smulkiai tarkuoto šviežio imbiero;
  • 3 skiltelės česnako (sutrintos);
  • 120 g sviesto;
  • alyvuogių aliejaus;
  • dar šiek tiek druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų viršui;
  • 500 ml vištienos sultinio;
  • 500 ml baltojo vyno.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.

2. Prieskonius pagrūskite grūstuvėje, kad kalendrų sėklos būtų stambiai sutraiškytos. Perdėkite į dubenėlį ir ten pat sudėkite druską, imbierą, česnaką ir sviestą. Labai gerai išmaišykite iki sviestinės košelės, kurioje gerai pasiskirstę visi priedai.

3. Paruoškite kalakutą – apšluostykite, kad nebūtų labai drėgnas (jei naudojate kokį nors įdarą – prikimškite). Šiek tiek atkelkite odelę nugaros, krūtinėlės pusėje, drąsiai imkite po truputį gautos sviestinės košės į ranką ir trinkite ja mėsą po odele, kur tik pavyksta ją atskirti nuo mėsos (tačiau stenkitės jos nepažeisti) – taip turite sunaudoti visą košelę.

4. Suriškite paukščio kojas, o tada visą jį dar gerai įtrinkite alyvuogių aliejumi, sumaišytu su druska bei pipirais.

5. Dėkite paukštį į erdvų kepimo indą aukštesniais kraštais, supilkite vištienos sultinį, vyną ir dėkite į orkaitę.

6. Kai praeis 30 kepimo minučių, sumažinkite karštį iki 160 °C temperatūros ir kepkite dar 3 valandas. Per visą kepimo laiką kas pusvalandį pradarykite orkaitę ir aptepkite visą paukštį apačioje susikaupusiu skysčiu. Ar kalakutas iškepęs, lengviausiai patikrinsite įsmeigę termometrą į storiausią krūtinėlės vietą – temperatūra turi būti 83–85 °C. Išimkite paukštį iš orkaitės, pridenkite folija ir leiskite ramiai pastovėti apie pusvalandį.

7. Perdėkite kalakutą į indą, kuriame tieksite, o susidariusias sultis perpilkite į nedidelį prikaistuvį ir pakaitinkite, kol šiek tiek sutirštės. Perpilkite į padažinę. Tiekite padažą su paukštiena, tačiau skanu, kai ją lydi dar vienas pikantiškas uogų padažas. Jo receptas – žemiau.

Vida Press nuotr./Kepamas kalakutas
Vida Press nuotr./Kepamas kalakutas

Uogų ir apelsinų padažas
(šis padažas tinka prie bet kokios keptos paukštienos)

Ingredientai:

  • 200 g šaldytų vyšnių;
  • 150 g džiovintų spanguolių;
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys (geriau ekologiško);
  • 1 cinamono lazdelė;
  • 4 valg. šaukšt. cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. apelsinų likerio „Cointreau“.

Gaminimas:

Dėkite visus ingredientus į nedidelį prikaistuvį, užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir leiskite pavirti 10–12 min. Atvėsinkite, išimkite cinamono lazdelę ir tiekite prie keptos paukštienos.

Vida Press nuotr./Verdamas uogų padažas
Vida Press nuotr./Verdamas uogų padažas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis