Į iškilmingą renginį Pirklių namuose Vilniuje tvankų ketvirtadienio vakarą susirinko daugybė gastronomijos profesionalų, gurmanų, politikų ir kitų žinomų veidų – jie pirmieji turėjo progą sužinoti, kas tie geriausi iš geriausiųjų.
Pirmąja vieta 2017 m. reitinge buvo įvertinta vieno žymiausių Lietuvos šefų Liutauro Čepracko „Gastronomika“. Šiuo apdovanojimu šefas išties džiaugėsi, tačiau per atstumą. Jam jis buvo gana netikėtas, taigi visus susirinkusius L.Čeprackas pasveikino per ekraną, nes šiuo metu vieši Ispanijoje.
„Gastronomikos“ įvertinimą renginio metu L.Čepracko deleguotai restorano komandai įteikė projekto iniciatoriaus UAB „Švyturys-Utenos alaus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.
Į geriausiųjų penketuką šiemet pateko naujasis šefo Martyno Praškevičiaus restoranas „Džiaugsmas“ (2-oji vieta) (pernai jis triumfavo su kitu savo restoranu – „Stebuklai“), ryškusis debiutas Kaune – „Nüman“ (3-ioji vieta), dvejus metus iš eilės stabiliai 4 vietoje įsitvirtinę Vytauto Samavičiaus „Monai“ Klaipėdoje, o taip pat Vilniuje ir pajūryje veiklą vystantis Žemaičių šeimos restoranas „Šturmų švyturys“ (5-oji vieta).
„Itin džiugina tai, kad projektas vyksta antrus metus iš eilės, tačiau šiemet nustebino ne ką mažiau nei pernai. Turime daugybę naujų vardų ir vis tobulėjančių restoranų padangės senbuvių, kurie drąsiai eksperimentuoja ir siūlo žmonėms įvairiausius maisto derinius. Būtent toks yra ir „Švyturys“ – nuolat eksperimentuojantis ir ieškantis geriausių alaus derinių su maistu. Iš šio pamatinio mūsų tikslo kilo ir „30 geriausių restoranų“ iniciatyva – parodyti ir atskleisti žmonėms, kiek daug gastronomijos paslapčių dar yra neatskleista ir kaip alus gali padėti jas atskleisti. Mums laimėtojai yra visi kartu ir atskirai, nes restoranai stipriai prisideda prie alaus ir maisto kultūros puoselėjimo ir moko lietuvius, kaip mėgautis geru skoniu “, – sakė R.Viršilas.
Lyginant su pernai metų sąrašu 2017 m. trisdešimtuke yra net 11 naujų restoranų, o 5 iš jų – naujai atsidarę. „Vis dėlto reikia pabrėžti, kad visi šiame reitinge įvertinti restoranai yra Lietuvos gastronomijos elitas, saviti, kūrybiški ir išskirtiniai. Būtent jie šiais metais iš daugiau nei 100 akademijos narių gavo daugiausiai balų. Pastarieji vertindami privalėjo atsižvelgti į maisto kokybę ir patiekalų kūrybiškumą, aptarnavimo lygį, aplinką, gėrimų kortą ir dar daugiau projekto reglamente nustatytų kriterijų“, – pasakojo Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Restoranai, kurie reitinge kilo
Kadangi „30 geriausių restoranų“ projektas vyksta jau antras metus iš eilės, rezultatai neišvengiamai lyginami su 2016 m. restoranų reitingu. Taigi paanalizavus lentelę paaiškėja, kad 7 restoranai galutinėje lentelėje šiemet pakilo per kelias pozicijas.
Lyginant su pernai šiemet galutinėje lentelėje iš Vilniaus restoranų kilo „Šturmų Švyturys“, „Sweet Root“, „Gaspar's“, Kauno „uoksas“, Nidos – „Nerija“. Aukščiausias kilimas įvyko per 12 pozicijų ir tai pavyko dviejų šefų Ernesto Viršilo ir Raimundo Dambrausko vadovaujamai virtuvei Palangos restorane „Palanga“
Ryškiausio šių metų kilimo titulas šiemet priklauso geriausiu šalies restoranu 2017 m. pripažintai Liutauro Čepracko „Gastronomikai“: iš penktos vietos į pirmą.
Ir, žinoma, ryškiausio šių metų kilimo titulas šiemet priklauso geriausiu šalies restoranu 2017 m. pripažintai Liutauro Čepracko „Gastronomikai“: iš penktos vietos į pirmą.
„Man tikrai malonu, kad mūsų komandos pastarųjų metų darbas ir pastangos
buvo įvertintos. „Gastronomika“ yra pakankamai netipinis restoranas. Prieš
jo atidarymą ne vienas skeptikas man sakė, kad ilgai su tokiu formatu neišgyvensime, tačiau šis įvertinimas įrodo, kad viskas yra įmanoma“, – po laimėjimo kalbėjo geriausio 2017 m. šalies restorano vadovas ir vyr. šefas L.Čeprackas.
Projekto naujokai ir ryškūs pokyčiai sąraše
Apžvelgus šių metų sąrašą akivaizdu, kad naujų restoranų atsiradimas džiugina ne tik lankytojus, bet ir balsuojančius. Tai įrodo ir tai, kad šiemet „30 geriausių restoranų“ reitinge atsidūrė netgi 5 naujai atsidarę restoranai. Tarp jų yra Vilniuje neseniai duris atvėrę „Somm“, „Rise“ ir „Bizarre“ bei trejetuke geriausiųjų esantys Kauno „Nüman“ ir Vilniaus „Džiaugsmas“.
Šiemet į 30 geriausių šalies restoranų reitingą pirmąkart pakliuvo ir po vieną restoraną iš mažesniųjų šalies kurortų: Trakų ir Druskininkų. Tai – „Apvalaus stalo klubas“ ir „Velvetti“. O geriausiųjų dešimtuke du metus iš eilės yra ir šalia Trakų esantis „IDW Esperanza Resort“.
„Projekto geografija plečiasi ir tai išties labai džiugina, nes dabar jau akivaizdu, kad restoranai šalies kurortuose savo kokybe neatsilieka nuo didžiųjų miestų geriausiųjų“, – teigia L.Petrukaitis.
Didžiausiu kritimu, tačiau neiškritimu, šiemet nustebino metų pabaigoje su vyr. šefu Deivydu Praspaliausku atsisveikinęs „Dublis“.
Beje, šių metų sąraše – 11 naujų pavadinimų lyginant su pernai, o tai reiškia, kad lygiai tiek pat iš reitingo šiemet pasitraukė. O didžiausiu kritimu, tačiau neiškritimu, šiemet nustebino metų pabaigoje su vyr. šefu Deivydu Praspaliausku atsisveikinęs „Dublis“. Šis kritimas įvyko per 20 pozicijų.
Vis dėlto projekto organizatoriai nori priminti, kad vieta nors ir turi šiokią tokią reikšmę, tačiau visi šiame reitinge įvertinti restoranai yra išskirtiniai, kūrybiški, kokybiški ir, svarbiausia, siūlo puikius patiekalus ir servisą savo svečiams.
Restoranas laimėtojas – netipiška vieta
Šiais metais reitinge triumfavusi „Gastronomika“ yra unikalus restoranas Lietuvos kontekste, veikiantis tik labai ribotą laiką lyginant su kitais, tačiau nuo pat pirmos atsidarymo dienos įvardintas kaip aukščiausio lygio „fine dinning“ su kūrybišku polėkiu ir požiūriu į gastronominę kultūrą.
Ketvirtadieniais ir penktadieniais (išskyrus vasarą) „Gastronomikoje“ vyksta degustacinės vakarienės, kurių metu lankytojai ragauja išskirtinių šefo Liutauro Čepracko sukurtų patiekalų. Meniu čia kinta kas kelis mėnesius ir kaskart turi vis kitą temą.
Tokios degustacinės vakarienės skatina žmones pamiršti, ką jie mėgsta ir ko nevalgo. Juk jeigu šefas suteiktų galimybę rinktis, svečias iki galo nepatirtų emocijos, kurią nori perteikti vienas ar kitas „Gastronomikos“ meniu. Neretai čia žmonės yra drąsinami peržengti savo įsitikinimus ir leistis į naujus potyrius. Taigi Liutauras kaskart kurdamas šio restorano meniu parduoda ne maistą, o emociją ir akivaizdu, kad tokio pobūdžio vieta šiemet tapo ryškiausiu gastronominiu hitu visoje Lietuvoje.
„Gastronomika“ yra įkurta buvusios radijo detalių gamyklos patalpose. O norint surasti šią vietą, teks paklaidžioti, nes lauke nėra iškabos. Taip išvengiama bereikalingų prašalaičių.
Kas balsuoja sudarant reitingą?
Šis projektas yra tęstinis, o jo tikslas – suburti kuo didesnį gastronomijos ekspertų ir profesionalų ratą vieningam balsavimui. Iš viso „30 geriausių restoranų“ balsavime dalyvauja virš 100 gastronomijos pasaulio atstovų: Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.
Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. Prie projekto partnerių šiemet prisijungė ir Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos. Projekto iniciatorius – „Švyturys“.
Dar kartą kviečiame susipažinti su kitais 25 reitinge esančiais restoranais, kurie nuosekliai kasdien portale 15min buvo skelbiami iki pat birželio 29-osios vakaro:
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 30 vieta – „Apvalaus stalo klubas“, Trakai
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 29 vieta – I.Sabonienės „Pušų paunksnėje“, Palanga
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 28 vieta – „Velvetti“ Druskininkuose
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 27 vieta – geriausia sušių vieta „Rise“, Vilnius
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 26 vieta – „Telegrafas“, Vilnius
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 25 vieta – šonkaulinė „Rib Room“, Vilnius
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 24 vieta – Italijos įkvėptas „Da Antonio“, Vilnius
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 23 vieta – vienuolyne klestintis „Monte Pacis“
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 22 vieta – „Dublis“, Vilnius
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 21 vieta – klasikos klasika „Imperial“, Vilnius
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 20 vieta – prancūziškas bohemos įkvėptas „Saint Germain“, Vilnius
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 19 vieta – dar vienas puikus pasirinkimas Palangoje „Onorė“
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 18 vieta – vasarą į Nidą išsikeliantis „Sofa de Pancho“
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 17 vieta – įspūdingas restoranų kompleksas „Bizarre“
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 16 vieta – Nidos gastronominė pažiba „Nerija“
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 15 vieta – Viduržemio jūros regionų skonių įkvėptas „Ti'Ana“
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 14 vieta – tapas restoranas „Somm“ su net 4 someljė
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 13 vieta – geriausias restoranas Palangoje tokiu pat pavadinimu
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 12 vieta – gamtai paklūstantis „uoksas“ Kaune
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 11 vieta – 2016 m. geriausiais pripažinti „Stebuklai“
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 10 vieta – V.Samavičiaus „Momo Grill“ pajūryje
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 7 vieta – metų laikų įkvėpta vietinė „Sweet Root“ virtuvė
30 geriausių restoranų Lietuvoje: 6 vieta – dviejų Lietuvos gastronomijos žvaigždžių „Dine“