Troškinti jaučio žandai su artišokais
Ingredientai:
troškintiems žandams:
- 1 kg jautienos žandų;
- 1 l raudono sauso vyno;
- 2 morkos;
- 2 svogūnai;
- 2 saliero stiebai;
- 2–3 šviežio rozmarino šakelių;
- alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- pipirų.
artišokams:
- 4–6 artišokai;
- 150 ml raudono arba balto vyno;
- 1 daržovių sultinio kubelis;
- 2 skiltelės česnako;
- ryšelis petražolių;
- alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Svogūnus, morkas ir salierus supjaustykite kubeliais ir apkepkite keptuvėje. Suberkite į troškinimo puodą.
2. Jaučio žandus gerai apskrudinkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi ir dėkite į troškinimo puodą. Užpilkite vyno, užberkite druskos ir pipirų, įdėkite 2–3 šakeles rozmarino ir uždenkite puodą. Pirmiausia užvirinkite vyną, o tuomet pamažinkite kaitrą ir palikite troškintis ant mažos kaitros apie 4 val.
3. Žandams išsitroškinus juos išimkite iš puodo, o likusį skystį su daržovėmis sumalkite, kad pavyktų padažas.
4. Artišokus pirmiausia reikia nulupti – nuskabyti apatinius augalo žiedlapius, kurie yra kieti ir nevalgomi. Turi likti žiedas su minkštais, valgomais žiedlapiais. Žiedo viršūnę reikia nupjauti – maždaug ¼ dalį. Apipjaustyti žiedo apačią, taip pat kotą, kad liktų tik jo šerdis. Ji puikiai matosi – yra baltos spalvos. Artišokas greitai oksiduojasi, todėl ant jo reikia išspausti citrinos sulčių, kad nepajuoduotų. Tuomet žiedą perpjauti išilgai pusiau ir išvalyti nevalgomą jo vidų, kuriame yra nuodingų plaušelių. Nuvalius artišoką valgomos dalies lieka nedaug, tačiau jo skonis atperka visas pastangas. Artišoką supjaustyti skiltelėmis.
5. Prieš kepant artišokus pirmiausia reikia pasiruošti sultinį. Į 1 l verdančio vandens įdėti kubelį daržovių sultinio ir virti, kol ištirps. Į keptuvę su alyguogių aliejumi įdėti 2 česnako skilteles. Jiems šiek tiek apkepus, sudėkite artišokus. Užpilkite 150 ml vyno ir sultinio tiek, kad apsemtų artišokus. Suberkite smulkintas petražoles. Pagardinkite druska ir pipirais. Troškinkite apie 15 min. ant vidutinės kaitros.
6. Į lėkštę pilkite padažą, ant jo dėkite žandus ir ant jų – artišokus.
Kavos ir šokolado putėsių desertas
Ingredientai:
sausainių sluoksniui:
- sausainių „Damų piršteliai“;
- puodelis kavos.
kremui:
- 330 g grietinėlės;
- 50 g cukraus pudros;
- 70 g juodojo šokolado;
- 50 g stiprios kavos;
- 1 želatinos lapelis.
Gaminimas:
1. Želatinos lapelį išbrinkinkite šaltame vandenyje.
2. Į prikaistuvį supilkite 50 g stiprios kavos ir šokoladą. Tirpinkite ant mažos kaitros nuolat maišant, kol šokoladas pilnai ištirps. Įdėkite išbrinkintą želatiną ir išmaišykite. Palikite atvėsti.
3. Grietinėlę lengvai išplakite su cukraus pudra. Turi būti labai lengva, dar bėganti nuo šaukšto konsistencija – per daug išpurenti nereikia.
4. Maišant grietinėlę šluotele, po truputį supilkite pravėsusią šokolado bei kavos masę. Masė iš karto pradeda tirštėti, tad maišyti jau reikėtų pabaigti silikonine mentele.
5. Sausainius sulaužykite į kelias dalis, po vieną merkite į kavą ir sudėkite į desertinių taurių dugną. Ant viršaus pilkite kremą.
6. Palaikykite šaldytuve, kol atvės ir sustings.
7. Prieš patiekiant galima įvairiai papuošti: plakta grietinėle, riešutais, smulkintu šokoladu, trupintais sausainiais, kakava.