Sausainiai:
- Sviestą, pieną, medų ir cukrų dėkite į puodą ir viską ištirpinkite, kai viskas ištirpsta sudėkite prieskonius, kartais pamaišydami virkite ant silpnos ugnies 5 minutes.
- Miltus persijokite su kepimo milteliais ir į juos supylus truputį atvėsintą sirupą gerai išmaišykite ir suminkykite.
- Visą tešlą sulipinkite į vieną gumulą ir bent valandai dėkite į šaldytuvą. Padalinus tešlą į kelias dalis kočiokite kuo plonesnius blynus ir sausainių formelėmis spauskite norimus sausainius, plačiu peiliu arba mentele atsargiai perkelkite ant skardos, ištiestos kepimo popieriumi, kepkite apie 12-15 min 180 laipsnių orkaitėje.
- Gaminame glajų: Kiaušinį gerai nuplaukite su geriamąja soda, nusausinkite, atskirkite trynį nuo baltymo.
- Baltymą lengvai suplakite išspauskite citrinos sulčių ir po truputi plakant palaipsniui dėkite miltelinį cukrų, kol glajus bus reikiamo tirštumo.
- Dėkite į nedidelį maišelį prakirpkite jo kampuką, dekoruokite iškepussiius ir atvesusius sausainius, skanaus!
Receptą atsiuntė Rasa B.
1. Į dubenį suberkite rudąjį ir vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinį. Elektriniu plaktuvu suplakite iki purios masės. Suberkite tarkuotą citrinos žievelę ir išmaišykite.
2. Maisto smulkintuvu iki labai mažų gabalėlių susmulkinkite migdolus ir įmaišykite į kiaušinio ir cukraus plakinį.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais. Suberkite į riešutų mišinį ir sumaišykite iki vientisos tirštos masės. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 20 minučių. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 170 °C temperatūros.
4. Iš paruoštos tešlos šiek tiek vandenyje sudrėkintomis rankomis formuokite graikinio riešuto dydžio kamuoliukus. Apvoliokite juos milteliniame cukruje, kad pasidengtų iš visų pusių. Sudėkite ant kepimo popieriumi padengtų kepimo skardų, palikdami tarp rutuliukų apie 5 cm tarpus.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Pamatysite, kaip kepdami sausainėliai gražiai išsipūs, o cukraus pudros apvalkalas sutrūkinės. Iškepusius sausainius kelias minutes atvėsinkite kepimo skardose, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
Iš nurodyto produktų kiekio pagaminsite 20–25 mažus migdolinius sausainėlius.
Skaitykite plačiau: Ruošiame savaitgalio desertą:migdoliniai sausainiai
1. Kambario temperatūros sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų, kiaušinį išplakite elektriniu plaktuvu. Suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, tarkuotą šokoladą, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Įmaišykite kapotų riešutų.
2. Šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą paliekant 5 cm tarpus.
3. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių. Sausainius keletą minučių vėsinkite orkaitėje ir išimkite.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Paruoškite apelsininį cukrų: dubenėlyje išsukite apelsino žieveles su cukrumi, paskleiskite ant sviestinio popieriaus, kad kiek apdžiūtų.
2. Aštriu peiliu susmulkinkite spanguoles (peilio ašmenis patepkite aliejumi – nelips prie uogų).
3. Dubenyje sumaišykite cukrų ir kiaušinius, sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą, plakite elektriniu plaktuvu, kol ištirps cukrus.
4. Suberkite miltus ir kepimo miltelius, tarkuotas apelsino žieveles ir smulkintas spanguoles. Išmaišykite.
5. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Tešlą imkite šaukštu ir dėkite tarsi blynelius, tarp jų palikite maždaug 5 cm tarpus. Viršų pabarstykite apelsininiu cukrumi, paspauskite šaukštu.
6. Kepkite 180°C temperatūros orkaitėje 10–12 min.
- Visus produktus sumaišykite trintuvu, kad gautumėte vientisą masę.
- Padalykite tešlą į dvi dalis ir iškočiokite iš jų lazdeles.
- Supjaustykite į 25 gabalėlius. Suformuokite rutuliukus ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
- Kepkite 15 min. iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
- Vieno kiaušinio trynį atskirkite nuo baltymo.
- Sviestą išplakite su cukrumi iki purios masės, įmuškite vieną kiaušinį ir kito kiaušinio trynį.
- Suberkite miltus ir sezamo sėklas, viską gerai išmaišykite (tešla turi būti tvirta, bet lipni).
- Imkite po nedidelį gabalėlį tešlos, formuokite rutuliukus ir padėjus ant kepimo popieriumi išklotos skardos šiek tiek suplokite, kad sausainiai būtų nelabai stori (~1 cm storio).
- Sausainius aptepkite likusiu kiaušinio baltymu ir kepkite ~10 min. 180 C laipsnių orkaitėje.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 lapsnių. Sumaišykite 350 g sviesto, pusę stiklinės cukraus (arba miltelinio cukraus) bei žiupsnelį druskos.
- Dėkite miltus ir minkykite, kol tešla taps minkšta. Iškočiokite tešlą iki maždaug 5 mm storio ir formuokite sausainius.
- Kepkite 20–25 min., kol įgaus šviesiai auksinę spalvą.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir visais prieskoniais, pirštais į miltus įtrinkite margariną, tada įmaišykite cukrų.
- Per vidurį padarykite duobutę, supilkite paplaktą kiaušinį ir cukraus sirupą.
- Užminkykite vientisą tešlą. Ilgiau paminkius, tešla neturėtų lipti prie rankų.
- Ant lengvai pamiltuoto stalviršio iškočiokite tešlą į pusės centimetro storio lakštą.
- Formelėmis spauskite sausainius ir perkelkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 10 minučių. Kelias minutes leiskite sutvirtėti skardoje, o visiškai atvėsti perkelkite ant grotelių.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Dideliame dubenyje ar virtuvės kombaino inde iki purumo išsukite sviestą, tuomet sudėkite riešutų sviestą ir išsukite, kol gerai susimaišys.
2. Suberkite abiejų rūšių cukrų ir vėl gerai išsukite, kol masė taps vientisa. Įmuškite kiaušinį, vėl maišykite iki vientisumo.
3. Kitame dubenyje sumaišykite visus sausuosius ingredientus: miltus, druską, kepimo miltelius.
4. Suberkite sausuosius ingredientus į sviesto-cukraus masę ir pasukite tik tiek, kad susimaišytų. Masė bus lipni ir trupanti – taip ir turi būti. Padalinkite gautą masę į dvi dalis ir iš kiekvienos greitai suridenkite nestorą ritinį. Kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldymo kamerą 30 min.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros, dvi skardas išklokite kepimo popieriumi.
6. Išimkite iš šaldymo kameros tešlos ritinius, išvyniokite ir aštriu peiliu pjaustykite 6–8 mm storio riekelėmis. Dirbkite greitai, nes tešla turi išlaikyti kietumą, kol jūs ją pjaustote (kitaip ims byrėti).
7. Dėkite sausainius į skardas, galite kiek suploti viršų šakute, padarydami gražų raštą, ir kiškite skardas į įkaitusią orkaitę. Kepkite 10–12 min., kol krašteliai taps švelniai rusvi.
8. Leiskite atvėsti ir skanaukite!
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi, riešutais ir spanguolėmis.
- Kiaušinius plakite porą minučių, kol išeis šviesi, gelsva masė, įberkite tarkuotą apelsino žievelę.
- Po truputį, nuolat maišydami, suberkite miltų mišinį.
- Tešlą išverskite ant gerai miltuoto paviršiaus ir minkykite vis įberiant miltų, kol nebelips prie rankų.
- Padalinkite į dvi lygias dalis.
- Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuokite ritinėlį ir kepkite 160 laipsnių orkaiteje ~25–30 min, kol tešla bus iškepus, bet paspaudus: švelni ir minkšta.
- Iškepusią tešlą išimkite ir 10 min. palikite atvėsti.
- Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių.
- Tada supjaustykite ~1,5 cm gabalėliais, juos išdėliokite skardoje ir dėkite kepti ~10 min. Po to visus sausainius apverskite ir kepkite dar ~10 min. (kraštuose jau ims kietėti kaip džiūvėsiai, bet viduriukai dar bus minkšti, tačiau atvėsę jie taip pat taps kietesni ir traškūs.
Meduoliai:
- Užvirkite cukrų ir auksaspalvį sirupą. Į gautą masę įdėkite sviestą arba margariną, leiskite jam ištirpti, išmaišykite. Palikite mišinį atvėsti.
- Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktus kiaušinius, prieskonius, actu gesintą sodą ir miltus. Apibarstykite tešlą trupučiu miltų ir palikite šaltoje vietoje kelias valandas arba per naktį.
- Išminkykite tešlą ir padalinkite ją dalimis. Iškočiokite 2-3 mm lakštais, formelėmis išspauskite sausainius. Kepkite iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 6-9 minutes. Palikite meduolius atvėsti ant kepimo skardos.
- Sudėkite visas glajaus sudedamąsias dalis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.
*Jei norite glajui suteikti spalvą, vietoj kiaušinio baltymo naudokite sultis, sirupus.
*Likusią meduolių tešlą galite šaldyti šaldiklyje kitam kepimui.
Receptas „DANSUKKER“
- Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
- Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską ir sumaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla per lipni, įberkite dar saujelę miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve per naktį.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalykite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite gana plonai, nes kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
- Sausainių formelėmis (skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis) išspauskite meduolius. Jei tokių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
- Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes jie kepa labai greitai. Kaitresnėje orkaitėje gali iškepti ir greičiau nei per 10 minučių. Neperkepkite meduolių!
- Iškepusius meduolius atvėsinkite, o tuomet statykite eglutes ir dekoruokite.
Iš nurodyto produktų kiekio iškepsite apie 100 meduolių, iš kurių galėsite pastatyti apie 12 mažų meduolinių eglučių.
1. Į nedidelį puodą storu dugnu dėkite medų, berkite cukrų, supilkite vandenį ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Pakaitinkite, kol cukrus ištirps, pamaišykite šluotele, o tada sudėkite sviestą ir vėl palaukite, kol jis ištirps. Suberkite prieskonius, nukaiskite, perpilkite į dubenį, kuriame patogu minkyti, ir palaukite, kol pravės.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į dubenį su medaus-sviesto mišiniu. Išminkykite vientisą, gana kietą tešlą. Suvoliokite ją į rutulį, apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šakdytuvą bent 3 val., bet galima ir pernakt.
3. Išimtą tešlą plonai iškočiokite ant miltais pabarstytos plokštumos, išspauskite norimos formos meduolius ir dėkite juos į miltais pabarstytas skardas.
4. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 10 min. – stebėkite, kas vyksta orkaitėje, jei meduoliai yra plonesni, smulkesni ir dėl to greitai runda, gali užtekti ir 7–8 min., o dideniems prireiks ir 11–12 min.
1. Nedideliame inde pakaitinkite medų ir sviestą, kol ištirps, pamaišykite, neleiskite užvirti.
2. Atskirame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir nutarkuotą citrinos (ar apelsino) žievelę.
3. Supilkite skystąją masę į sausus ingredientus ir sumaišykite tešlą, ji bus gana minkšta. Apdenkite maistine plėvele ir dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.
4. Iš atšalusios tešlos formuokite maždaug 2,5–3 cm skersmens rutuliukus, kiek paspausdami dėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12–15 min. Iškepusiems leiskite visiškai atvėsti (geriausiai – ant grotelių).
6. Pasigaminkite glajų: į nedidelį metalinį puodelį ar dubenėlį sulaužykite šokoladą, pakaitinkite virš garų ar įstatę į puodą su karštu vandeniu. Kai ištirps, supilkite aliejų, išmaišykite.
7. Dekoruokite meduolius: kiekvieną jų plokščiąja puse pamerkite į šokolado glajų, tuomet leiskite glajui sustingti paguldę sausainį dugnu į viršų. Viršaus papuošimui tiesiog aptepkite viršutinę meduolių pusę plonyčiu tirpinto sviesto sluoksneliu ir gausiai pabarstykite cukraus pudra.
Saldainiai:
1. Riešutus nuplaukite, nuvarvinkite ir išdžiovinkite. Pakepinkite sausoje keptuvėje, atvėsinkite ir nulupkite luobeles.
2. Sukrėskite medų į puodą ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol jis iš permatomo virs matiniu, tik neleiskite užvirti. Suberkite cukrų, maišydama toliau kaitinkite, kol masė taps vientisa ir šviesiai geltonos spalvos.
3. Dubenyje iki standžių putų suplakite kiaušinių baltymus.
4. Toliau kaitindama medaus ir cukraus mišinį po šaukštelį pamažu įmaišykite kiaušinių baltymus. Masė turi būti tiršta ir beveik baltos spalvos. Toliau kaitinkite ant silpnos ugnies maždaug 30 min., neleiskite užvirti. Galiausiai suberkite vanilinį cukrų, dalimis sudėkite riešutus.
5. Masę sukrėskite ant vaflio lakšto, tolygiai paskirstykite aliejumi patepta mentele, uždėkite kitą lakštą, šiek tiek paspauskite, atvėsinkite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir 12 val. laikykite šaldytuve. Aštriu peiliu supjaustykite gardėsį norimo dydžio gabalėliais.
1. Į molinį dubenėlį suberkite tarkuotą šokoladą, sudėkite kokosų aliejų. Statykite indą į prikaistuvį su karštu vandeniu ir maišykite, kol masė taps vientisa.
2. Ištraukusi dubenį iš vandens vonelės, po šaukštą įmaišykite maskarponę.
3. Atvėsusią masę palaikykite šaldytuve, tada iš jos aliejumi pateptomis rankomis suformuokite rutuliukus. Apvoliojusi kokosų drožlėmis, padėkite ant kepimo popieriaus, kad sukietėtų.
Verta žinoti
Dėl pikantiškumo į maskarponės masę galite įmaišyti kelis šlakelius konjako ar šaukštą kitą stiprios kavos, įkrėsti savo virtos uogienės ar įpilti vaisių sirupo.
1. Razinas užpilkite karštu vandeniu ir apie 30 min. palaikykite.
2. Riešutus be odelių truputį pakepinkite. Paskui juos su razinomis ir džiūvėsėliais susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.
3. Į dubenį suberkite smulkintus riešutus, razinas ir džiūvėsėlius, supilkite medų, sirupą ir viską gerai išminkykite.
4. Iš gautos masės darykite nedidelius rutuliukus ir apvoliokite juos milteliniame cukruje.
Į šią masę dar galima dėti sirupe virtą apelsino žievelę. Tokie saldainukai – tai ir puiki dovana švenčių proga! Saldžiąją staigmeną tereikia gražiai supakuoti.
Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Paskleiskite migdolų riešutus kepimo skardoje ir skrudinkite 10 min.
2. Sviestą, kukurūzų sirupą, cukrų ir vanilinį cukrų išmaišykite puode, įpylusi šaukštą vandens. Sirupą užvirinkite.
3. Maišydama ir prižiūrėdama temperatūrą, virkite, kol masė pasieks 148 °C. Nukelkite puodą ir įmaišykite migdolus. Supilkite mišinį į skardą, išklotą kepimo popieriumi, tolygiai paskirstykite karamelę ir palikite atvėsti.
4. Karšto vandens vonelėje atskirai išlydykite juodąjį ir baltąjį šokoladus. Ant sustingusios karamelės paskirstykite juodąjį šokoladą ir apšlakstykite baltuoju. Arba būkite kūrybinga: supilkite lopinėliais abu šokoladus, palaukite minutę, kol jie apstings, ir šaukšto galiuku išvedžiokite ornamentus.
Vakariečiai dažniausiai gamina irisus (angl. toffee). Gamindama angliškus irisus su šokoladu, riešutus galite dėti ne tik į karamelės mišinį, bet ir apibarstyti viršų. Jei neturite kukurūzų sirupo, keiskite jį cukraus sirupu arba medumi, dėl kurio karamelė bus šiek tiek švelnesnė.
- Sausoje keptuvėje paskrudinkite sezamų sėklas.
- Visas sudedamąsias dalis, išskyrus sezamų sėklas, sudėkite į didelį mikrobangoms atsparų indą.
- Nustatę 750 W galią kaitinkite 6 minutes. Pamaišykite.
- Kaitinkite dar 2 minutes (jei norėsite patikrinti mišinio temperatūrą – ji turėtų būti 135 °C.).
- Įmaišykite sezamų sėklas.
- Šaukštu sukrėskite į formeles.
Receptas „DANSUKKER“
- Pirmiausia ištirpinkite kakavos sviestą. Supjaustykite jį kuo mažesniais gabalėliais ir, nuolat maišydami, ištirpinkite karšto vandens vonelėje (indą su sviestu įstatykite į didesnį indą karštu vandeniu).
- Tuomet į išsilydžiusią masę sudėkite kakavą, medų ir maišykite, kol masė taps vienalytė.
- Galiausiai įberkite žiupsnelį Himalajų druskos ir šiek tiek tarkuotos apelsinų žievelės. Nepamirškite paragauti. Jei trūksta kokio nors skonio, dar galite įdėti.
- Supilstykite šokoladą į formeles ir palikite šiek tiek atvėsti. Kai masė pravės, apibarstykite saldainių viršų tarkuotomis apelsinų žievelėmis, mėgstamais riešutais ir džiovintomis uogomis. Skanaus!
- Į puodą sukrėskite grietinę ir cukrų ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Nuolat maišykite masę.
- Kai masė įgaus rusvą irisams būdingą atspalvį ir sutirštės (tai įvyks po 60–70 min.), išjunkite viryklę, sudėkite sviestą ir viską gerai išmaišykite. Gautą masę arbatiniu šaukšteliu dėkite į saldainių formeles.
- Laikyti irisus galite saldainių formelėse arba išdėlioti juos ant riebalų nepraleidžiančio popieriaus.
- Į prikaistuvį storu dugnu sudėkite visas sudedamąsias dalis, išskyrus šokoladą, ir užvirkite. Virkite ant lėtos ugnies, retkarčiais pamaišydami, kol temperatūra pasieks 125 °C. Lengviausia temperatūrą pamatuoti virtuviniu termometru. Jei neturite termometro, temperatūrą įvertinkite truputį mišinio įlašinę į stiklinę šalto vandens. Jei susiformuoja apvalus vidutinio minkštumo rutuliukas, mišinys paruoštas. Mišiniui pasiekti reikiamą temperatūrą prireiks 30–40 min.
- Pilkite masę į kepimo popieriumi išklotą prikaistuvį ir leiskite ataušti.
- Tada padalykite ją į gabaliukus.
- Išlydykite šokoladą indą su šokoladu įstatę į verdantį vandenį. Pamirkykite šokolade pyrago gabaliukus ir sudėkite juos ant grotelių, kad atauštų.
Receptas „DANSUKKER“
1. Pirmiausia pasigaminame migdolų sviesto: dedame 100 g migdolų į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepame 10–12 minučių. Ištraukus atvėsiname.
2. Atvėsusius riešutus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir malkite. Pradėjus gali atrodyti, kad nieko neišeis, tačiau kantriai laukite ir po kokių 8–10 min. gausite nuostabiai švelnų kremą. Tik nepilkite vandens!
3. Įkaitinkite mažą keptuvę ir ant vidutinės ugnies (5-a kaitlentės padala) nuolat maišant pakaitinkite medų. Medus šiek tiek suputos, kai tai atsitiks, dar maišykite ir kaitinkite 4–5 minutes. Tada sumažinkite kaitrą (3-ia kaitlentės padala) ir supilkite migdolų sviestą – maišykite apie 30 sekundžių ir nukelkite nuo kaitros. Iškart supilkite kokoso drožles ir gerai išmaišykite.
4. Masę iš karto sudėkite į silikoninę formą saldainiams, o jeigu tokios neturite, drąsiai galite formuoti rutuliukus tarp delnų ar dėti į skardelę ir suformuoti stačiakampį, kurį paskui supjaustysite norimo dydžio batonėliais.
5. Masei atvėsus, dėkite saldainius į šaldytuvą, ten ir laikykite.
Rekomenduojama suvartoti per savaitę, nors nežinia, kiek porcijų reikia pagaminti, kad užtektų visai savaitei. Skanaus!
Kalbėdami apie nugą, paprastai įsivaizduojame baltą saldėsį su riešutais, bet žinomos ir kitos jos variancijos: rudoji nuga ar primenanti šokoladinį saldainį. Šio skanėsto gamybai dažniausiai naudojamos pistacijos ar migdolai, bet ne mažiau skani nuga ir su lazdyno ar graikiniais riešutais.
Nugos gamybai namuose reikia ne tik nusiteikimo, bet ir atitinkamų priemonių. Gaminant bus sunku išsiversti be cukraus termometro, nes „iš akies“ nustatyti verdančio cukraus ir medaus temperatūrą be galo sunku, o šio saldėsio gaminimas reikalauja tikslumo.
Antras sunkumas – specialus popierius, naudojamas tam, kad lipnią masę vėliau būtų įmanoma paimti į rankas. Paprastai receptuose nurodoma naudoti vaflių ar vadinamąjį valgomą ryžių popierių. Deja, mūsų parduotuvėse jo rasti sudėtinga, todėl tenka ieškoti kitos išeities.
Jei nesibaiminate, kad nuga bus „įrėminta“ į kietą traškią plutelę, galima naudoti ir ryžių popierių, skirtą azijietiškams suktinukams. Jis neišsileis ir liks kietas, o tai kartais gali pasirodyti kaip trūkumas. Kai kas verčiasi su folija ar maistine plėvele: iškloja ja skardą ir patepa aliejumi. Galima daryti dar paprasčiau: nugą įrėminti šokolade arba tarp paprastų vaflių.
1. Sausoje keptuvėje švelniai pakepinkite riešutus.
2. Į didelį puodą supilkite cukrų, sirupą, medų ir vandenį. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Vandenyje pamirkytu šepetėliu nuplaukite puodo kraštus, kad ant jų neliktų cukraus kristalų. Į puodą įdėkite termometrą ir kartais pamaišydami viską kaitinkite iki 143 laipsnių.
3. Kol cukrus kaista, pasiruoškite skardą (maždaug 35x27 cm). Išklokite ją maistine plėvele, tuomet patepkite aliejumi ir išklokite ryžių popieriumi. Jei popieriaus lapai dengia vienas kitą, apkarpykite juos.
4. Kai kaitinamo cukraus sirupo temperatūra pasieks 132 laipsnius, aukštame inde mikseriu pradėkite plakti su druska sumaišytus kiaušinių baltymus. Kai baltymai ims standėti, suberkite 2 šaukštus cukraus ir plakite iki standžių blizgių putų. Jei putos susiformuos greičiau, nei užkais sirupas, nustokite plakti ir keliais sūkiais atkurkite jas prieš pats pilant sirupą.
5. Cukrui užkaitus iki 143 laipsnių, nuimkite puodą nuo ugnies ir, nustatę vidutinį plakimo greitį, nuolat maišydami, samčiu ar piltuvėliu pamažu pradėkite pilti sirupą į išplaktus baltymus. Dirbkite atsargiai, kad nenusidegintumėte verdančiu sirupu!
6. Kai viską supilsite, padidinkite mikserio greitį ir plakite dar 5 minutes, kol masė bus standi, tiršta ir blizgi.
7. Jei naudojate, supilkite ekstraktą ir gerai išmaišykite.
8. Į šią masę supilkite pakepintus riešutus ir gerai apmaišykite.
9. Viską pilkite į ryžių popieriumi ištiestą skardą, kiek įmanoma, išlyginkite aliejumi pateptu peiliu ar mentele ir užklokite ryžių popieriumi. Ant viršaus uždėkite kepimo popieriaus lapą ir paslėkite nugą atitinkamo dydžio knyga ar lentele. Palikite keletą valandų ataušti kambario temperatūroje.
10. Nugą pjaustykite aliejumi pateptu peiliu. Laikas nuo laiko jį teks nuplauti, nes tai labai lipnus skanėstas. Pjaustytus nugos gabalėlius laikykite vėsiai, suvyniotus į kepimo popierių, kad jie neliptų vienas prie kito. Šaldytuve nuga gali stovėti ir keletą savaičių.
1. Migdolus užliekite vandeniu ir palikite 20 minučių.
2. Vaflių lakštus įvyniokite į maistinę plėvelę ir sutrinkite į mažus trupinėlius.
3. Ištirpinkite baltąjį šokoladą – dubenėlį su juo uždėkite ant puodo ir kaitinkite iki tol, kol šokoladas suskystės. Maždaug du trečdalius ištirpinto šokolado sumaišykite su keliais šaukštais vaflių trupinių.
4. Imkite po gabalėlį šokolado-vaflių masės ir formuokite rutuliukus. Į jų vidų įdėkite migdolo riešutą be luobelės. Viską reikia daryti itin greitai, nes šokoladas per visą šį laiką turi išlikti karštas.
5. Pagamintus rutuliukus pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą. Vėliau juos išimkite ir pamirkykite likusiame skystame šokolade bei apvoliokite kokoso drožlėse.
Pikantiški riešutai:
Ištirpinkite sviestą ir pilkite į dubenį su migdolais, labai gerai rankomis išmaišykite, kad riešutai vienodai pasidengtų. Pilkite migdolus į skardą ir pakepinkite apie 10 min. Išimkite skardą iš orkaitės, suberkite druską, papriką, vėl labai gerai išmaišykite, sulyginkite ir kiškite į orkaitę dar 4-5 min.
Berkite migdolus į kepimo popieriumi išklotą skardą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir pakepinkite apie 10 min., porąsyk pamaišydami. Išimkite skardą iš orkaitės, pilkite migdolus į dubenį ir liekite ant jų medų, o tada labai gerai išmaišykite, kad šis tolygiai riešutus padengtų. Tada suberkite druską ir grąžinkite riešutus į skardą bei kepkite dar 4-5 min.
Dideliame dubenyje paplakite kiaušinio baltymą ir vandenį, suberkite į gautą plakinį migdolus ir gerai apvoliokite. Sumaišykite visus sausuosius priedus ir berkite ant riešutų bei darsyk gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Berkite į skardą, šią kiškite į įkaitintą orkaitę ir pamaišydai kepinkite, kol migdolai bus pasidengę sausa traškia auksiška plutele – 15-20 min.
- Į prikaistuvį suberkite saldžiuosius migdolus ir cukraus miltelius, cukrų „Farinas“ ir vandenį. Nustatykite didžiausią viryklės kaitrumą ir kruopščiai maišykite.
- Sumažinkite ugnį ir įberkite druskos. Maišykite, kol cukrus visiškai ištirps. Nuolat reguliuokite ugnį, kad cukrus nepridegtų.
- Išpilkite migdolus ant kepimo popieriaus. Pabarstykite trupučiu druskos. Ataušusius migdolus susmulkinkite.
Receptas „DANSUKKER“
- Į prikaistuvį suberkite migdolus, tarkuotą apelsino žievelę, granuliuotą cukrų ir prieskonius, supilkite vandenį. Padidinkite viryklės kaitrumą ir laukite, kol užvirs vanduo ir mišinys ims burbuliuoti. Dažnai maišykite.
- Sumažinkite kaitrumą ir laukite, kol vanduo visiškai išgaruos, o cukrus kristalizuosis.
- Cukrus turi aptirpti – sulipti gabalais aplink riešutus.
- Išpilkite migdolus ant kepimo popieriaus ir atskirkite vieną nuo kito šakute.
Receptas „DANSUKKER“
Naminė granola:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros.
- Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, kokosų drožles, migdolų plokšteles, sezamų ir moliūgų sėklas, saulėgrąžas, rudąjį cukrų, druską ir cinamoną.
- Nedideliame prikaistuvyje ištirpinkite medų. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, kakava ir vanilės ekstraktu. Supilkite į dubenį su sumaišytais sausais ingredientais ir sumaišykite. Maišykite kuo kruopščiau. Svarbu, kad neliktų sausų produktų, visi apsiveltų medaus ir aliejaus mase.
- Kepimo popieriumi išklokite didelę kepimo skardą. Į ją plonu sluoksniu paskleiskite paruoštus produktus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., kas 10 min. praverdamos orkaitės dureles ir išmaišydamos. Stenkitės, kad produktai būtų paskleisti kuo tolygiau.
- Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Jei norite, į atvėsusius traškius dribsnius įmaišykite smulkinto juodojo šokolado gabalėlius. Laikykite sandariame inde iki dviejų savaičių.
- Patiekite su jogurtu, uogiene ar kitais mėgstamais priedais. Skanaus!
1. Visus sausus produktus sumaišome, išspaudžiame apelsino sultis ir jas taip pat supilame bei išmaišome.
2. Kokosų aliejų ištirpiname ir sumaišome su medumi. Gautą mišinį įpilame į sausus produktus su apelsinų sultimis. Išmaišome ir gražiai paskirstome kepimo skardoje.
3. Kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. kartais pamaišydami mentele, kad granola vienodai apskrustų.
Rezultatas – auksinė granola, kuri pasiruošusi pagardinti jūsų pusryčius ar desertus. Skanaus!
1. Visus ingredientus gerai sumaišykite dideliame dubelyje, o tada paskleikite kepimo skardoje.
2. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol mišinys parusvės ir taps traškus. Kepant kelis kartus permaišykite mediniu šaukštu, kad išvengtumėte pridegimo.
3. Ištraukite skardą iš orkaitės, leiskite granolai visai atvėsti, laikykite ją uždarame inde.
(Iš nurodyto produktų kiekio išeis apie 1 litras granolos)
1. Sumaišykite kruopas, riešutus (jei norite pasmulkinkite juos), sėklas, kokosų drožles.
2. Pašildykite medų, įmaišykite aliejų ir vanilės esenciją. Šiuo mišiniu apipilkite granolos mišinį ir gerai išmaišykite. Tada apibarstykite cinamonu ir vėl išmaišykite.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 175 C temperatūros. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi. Granolą tolygiai paskleiskite skardoje ir kepkite 20 minučių. Tada pamaišykite, vėl tolygiai paskleiskite ir kepkite dar 10 minučių. Jei norite traškesnės granolos, pamaišykite ir kepkite dar 10 minučių.
4. Palikite granolą atvėsti iki kambario temperatūros. Laikykite sandariame inde ir suvartokite per 2-3 savaites.
Pastabos:
- Granolos recepte drąsiai galite kaitalioti kruopų, riešutų ir sėklų proporcijas, mažinti vienų produktų kiekį ir didinti kitą, atsisakyti mažiau mėgstamų sudėtinių dalių ir įmaišyti tai, nuo ko jūsų širdis salsta.
- Jei į granolą norite įmaišyti džiovintų vaisių, uogų ar juodojo šokolado lašelių, tai reikia daryti, kai iškepta granola jau bus atvėsusi iki kambario temperatūros.