Paskutiniam vasaros savaitgaliui – 3 paprastų ir nebrangių desertų ant žarijų receptai

Paskutinis vasaros savaitgalis – proga pasidžiaugti atostogų prisiminimais ir pasilepinti gardumynais. Šiltas ir skanus desertas padės nuvyti šalin mintis apie darbus ir mokslus.
Ant grotelių kepti vaisiai
Šilauogių klafutis / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai konditeris Thierry Lauvray siūlo 3 receptus, kuriems nereikės nei brangių ingredientų, nei specialių įgūdžių – pagaminti galės kiekvienas, nepriklausomai nuo sugebėjimų ar piniginės dydžio.

Saldumo derinimas su dūminiais aromatais – vis dažnesnis kelias, kuriuo pasirenka eiti grilinti taip mėgstantys lietuviai. Dažnas jau yra išbandęs ant grotelių pakepti vaisius: arbūzo „kepsnį“, persiko puselę ar ananaso riekeles. Šiek tiek pagardinti prieskoniais ir patiekti su ledų kauburėliu jie tampa gaiviu ir išraiškingo skonio desertu.

„Prancūzijoje taip pat labai populiaru grilio vakarėlį užbaigti keptais vaisiais. Tikra klasika yra kepti persikai ar nektarinai, kurie paskaninami cinamonu ir cukrumi arba patiekiami su romo padažu. Be to, prancūzai yra tikri iešmelių ekspertai. Be galo populiaru kepti mėsos ir daržovių iešmelius, kurie vadinami „brochettes“. Ant jų taip pat veriami ir vaisiai bei uogos“, – pasakoja Th.Lauvray.

Vida Press nuotr./Grilyje kepti persikai
Vida Press nuotr./Grilyje kepti persikai

Th.Lauvray siūlo vasarą išlydėti užkūrus grilį, o ant jo pasiruošus paprastų, nebrangių, bet neįtikėtinai gardžių desertų.

Ypač greiti zefyrų ir vaisių iešmeliai

Ingredientai:

  • 12 kepamųjų zefyrų;
  • 18 gervuogių;
  • 18 melionų rutuliukų;
  • 2 šaukštų sviesto;
  • 3 šaukštų skysto medaus;
  • 1/2 šaukštelio malto cinamono;
  • skrudintų kokoso drožlių.

Gaminimas:

1. Medinius iešmelius 20-30 minučių pamirkykite vandenyje, kad jie nesudegtų ant grilio.

2. Ant šešių iešmelių suverkite po 1 zefyrą ir 3 gervuoges. Ant kitų šešių – po 1 zefyrą ir 3 meliono rutuliukus. Jeigu norite – galite naudoti ir kitas uogas arba vaisius.

3. Ištirpdykite sviestą, į jį dėkite medų ir maltą cinamoną. Šiuo mišiniu aptepkite iešmelius. Kepkite ant aliejumi pateptų įkaitintos kepsninės grotelių 1-2 minutes. Pabarstykite iešmelius skrudintomis kokoso drožlėmis.

Vida Press nuotr./Braškių ir zefyrų vėrinukai
Vida Press nuotr./Braškių ir zefyrų vėrinukai

Brauniai apelsinuose

Ingredientai:

  • 10-12 apelsinų;
  • 100 g nesaldinto juodojo šokolado;
  • 185 g sviesto;
  • 300 g cukraus;
  • 90 g rudojo cukraus;
  • 1 šaukšto nutarkuotos apelsinų žievelės;
  • 2 šaukštų vanilės;
  • 4 kiaušinių;
  • 1,5 šaukštelio kakavos miltelių;
  • 180 g miltų;
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite kepsninę iki 180°C temperatūros.

2. Nupjaukite apelsinų viršų ir išskobkite minkštimą. Viršūnėlių neišmeskite. Ištirpinkite juodąjį šokoladą ir sviestą – tą galite padaryti mikrobangų krosnelėje ar inde virš verdančio vandens.

3. Stovimo mikserio dubenyje sumaišykite cukrų, rudąjį cukrų, apelsinų žievelę, vanilę ir kiaušinius. Plakite nedideliu greičiu, kad ingredientai gerai susimaišytų. Tada supilkite šokolado ir sviesto mišinį. Toliau plakite nedideliu greičiu, kol masė taps vientisa. Kitame dubenyje sumaišykite kakavos miltelius, miltus, kepimo miltelius ir druską. Lengvai mentele įmaišykite į cukraus ir kiaušinių mišinį, kol masė taps vientisa.

4. Į apelsinų vidų supilkite braunių mišinį (maždaug iki 3/4 talpos). Uždenkite apelsino viršų nupjauta viršūnėle ir suvyniokite į foliją. Dėkite suvyniotus apelsinus į kepsninę, bet ne tiesiai ant ugnies. Kepkite 50-60 minučių arba tol, kol į vidų įkištas dantų krapštukas ištrauktas bus švarus, neaplipęs tešla. Išimkite apelsinus iš kepsninės ir, prieš išimdami iš folijos, leiskite jiems kelias minutes atvėsti.

5. Patiekite su ledais.

Vida Press nuotr./Klafutis su uogomis
Vida Press nuotr./Klafutis su uogomis

Sezoninių uogų klafutis (clafoutis) kepsninėje

Ingredientai:

  • 500 ml pieno;
  • 2 kiaušiniai;
  • 120 g miltų;
  • 65 ml lydyto sviesto;
  • 2 šaukštų cukraus;
  • žiupsnelio druskos;
  • 1/2 šaukštelio vanilės esencijos;
  • 190 g vyšnių be kauliukų (vyšnias galima pakeisti avietėmis, abrikosais, slyvomis ar šokolado gabalėliais).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite kepsninę iki 180°C.

2. Plaktuvu arba elektriniu maišytuvu sumaišykite visus ingredientus, išskyrus vyšnias, kol susidarys vienalytė masė. Ištepkite sviestu aliumininę pyrago formą, didelę ketaus keptuvę arba kelias mažesnes. Supilkite mišinį į indą ir ant viršaus sudėkite vyšnias, pabarstykite cukrumi.

3. Jei naudojate mažas keptuves, grilyje kepkite 20-25 minutes, jei naudojate didelę keptuvę ar formą – 35-40 minučių. Jei viršus pradeda per daug ruduoti, uždenkite aliuminio folija. Išimkite, kai viršus bus aukso spalvos, o vidurys iškepęs (į vidurį įkištas dantų krapštukas ištrauktas turi būti švarus).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis