Dažnai yra klaidingai manoma, kad majonezas yra tik vienas iš ingredientų standartiniam padažui ir patiekalų ruošimui, tačiau majonezas yra puikus priedas, norint pagardinti iš žuvies pagamintas užtepėles arba patiekti tikrą gurmanišką šedevrą ant vaišių stalo.
Lašišos užtepėlė
Tikra Naujųjų metų išvakarės puošmena galėtų tapti prancūziška bagetė, patiekiama su užtepėle pagaminta iš rūkytos ir keptos žuvies. Pats geriausias būdas pagaminti dieną prieš – per naktį skoniai pasidaro tik ryškesni ir tikrai sudomins svečius prie stalo.
Reikės:
-
2 laiškiniai svogūnai, minkštoji dalis sumalta
-
1 citrina
-
pusės puodelio sauso vyno
-
žiupsnelio druskos
-
225 g lašišos be kauliukų
-
2 arb. š. sviesto
-
1 mažos českano skiltelės ir šviežiai maltų pipirų
-
115 g rūkytos lašišos
-
ketvirtadalio puodelio majonezo
-
2 valg. š. garstyčių
-
1 arb. š. kaparėlių
-
pusės arb. š. medaus
-
2 valg. š. maltų krapų
-
1 valg. š. kalendrų
Gaminimas:
Žaliąją svogūnų laiškų dalį įdėti į prikaistuvį su mažu gabalėliu citrinos. Įpilkite vyną ir pusę puodelio vandens bei pasūdikite žiupsneliu druskos. Įdėkite lašišos filė ir apvirkite 1 minutę. Tuomet patraukite nuo ugnies keptuvę ir 10 minučių palikite uždengtą dangčiu. Lašišos filė įdėkite į lėkštę ir palikite šaldytuve per naktį – likusį skystį išpilkite.
Vidutiniame dubenėlyje sutrinkite sviestą ir įdėkite tarkuotos citrinos žievės, įspauskite pusę citrinos sulčių bei suberkite susmulkintą svogūną. Į gautą masę įbėrę žiupsnelį druskos ir maltų pipirų, sutrinkite ją kartu su rūkyta lašiša.
Mažame dubenėlyje sumaišyti majonezą, garstyčias, kalendras ir medų kartu su pusantro arbatinio šaukštelio citrinų sultimis bei žiupsneliu maltų pipirų. Šią masę reikia supilti į dubenėlį su rūkyta lašiša.
Iš šaldytuvo išimkite lašišą ir supjaustykite ją mažais gabaliukais. Tuomet ją sumaišykite su rūkytos lašišos mase. Pagal skonį, įberkite dar druskos ar pipirų ir įdėkite likusius prieskonius.
Užtepėlę perkelti į gražų indą, skaniausia šviežia, tačiau laikyti šaldytuve galima iki 3 dienų. Skanių pojūčių!
Kepta tilapija su permezano sūriu
Itin greitai pagaminamas patiekalas su tilapijos filė, kuriam sūrio ir majonezo padažas žuvį pagardina ir prideda specifinio švelnumo.
Reikės:
-
pusės puodelio parmezano sūrio
-
ketvirtadalio puodelio sviesto
-
3 valg. š. majonezo
-
2 valg . š. šviežių citrinos sulčių
-
ketvirtadalis arb. š. džiovintų bazilikų
-
ketvirtadalis arb. š. juodųjų pipirų
-
aštuntadalis arb. š. svogūnų miltelių
-
aštuntadalis arb. š. salierų druskos
-
900 g tilapijos filė
Gaminimas
Įkaitinkite orkaitę ir paruoškite indą kepimui, ant dugno patieskite aliuminę foliją. Mažame dubenėlyje sumaišykite parmezano sūrį su sviestu, majonezu ir citrinų sultimis. Sudėkite ir džiovintą baziliką, pipirus, svogūnų miltelius ir salierų druską bei viską sumaišykite.
Paklokite žuvies filė vienu sluoksniu kepimo inde. Paskrudinkite keletą minučių ir apverskite puses. Vėliau paimkite filė iš orkaitės ir pabarstykite parmezano sūrį ant viršaus. Tuomet vėl pakepkite žuvį keletą minučių iki kol bus paskrudęs žuvies viršus. Gardaus!
Kiaušiniai su sūrio įdaru
Turbūt vienas svarbiausių užkandžio stalo prioritetų – tinkamas estetiškas vaizdas. Iš kiaušinių ir specialaus padažo su majonezu ir sūriu galima pagaminti išties gražiai atrodančias užkandėles.
Reikės:
-
12 kiaušinių
-
4 gabalėliai bekono
-
pusė puodelio majonezo
-
2 arb. š. smulkiai susmulkinto čederio sūrio
-
1 arb. š. garstyčių
Gaminimas:
Įdėkite kiaušinius į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Vandenį pakaitinkite iki užvirimo, tuomet patraukite atvėsti. Leiskite kiaušiniams pastovėti apie 10 minučių, o norint juos greičiau atvėsinti – pilkite šaltą tekantį vandenį.
Bekono gabalėlius įdėkite į keptuvę gilesniu dugnu. Kepkite juos nustatę viryklę vidutiniu intensyvumu iki parudimo. Vėliau nulupkite kiaušinius ir perpjaukite per pusę. Išimkite trynius į nedidelį dubenėlį ir sumaišykite juos su majonezu, bekono gabalėliais ir sūriu bei garstyčių padažu. Kiaušinį užpildykite paruošta mase ir įdėkite į šaldytuvą sustingti. Skanaus!