Ingredientai:
- 2 ryšeliai smidrų (20-24 stiebeliai), nupjautais sumedėjusiais galais ir supjaustyti 2-3 cm gabaliukais;
- 1 nedidelė žiedinio kopūsto galva, nuplauta ir suskirstyta žiedynais;
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 didelis svogūnas, nuluptas ir supjautytas kubeliais;
- 3 skiltelės česnako, nuluptos ir susmulkintos;
- 1 l daržovių sultinio ar vandens;
- sauja šviežių krapų, smulkiai sukapotų (šiek tiek pasilikite papuošimui);
- sauja šviežių petražolių, smulkiai sukapotų (šiek tiek pasilikite papuošimui);
- žiupsnis šviežių čiobrelių lapelių;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 1-2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 50 g pistacijų (nesūdytų, tik švelniai pakepintų keptuvėje ir stambiai sukapotų), nebūtinai.
Gaminimas:
1. Plačiadugniame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, kaitrą sumažinkite iki vidutinės ir suberkite svogūnus. Maišydami pakepinkite 2-3 min., kol ims minkštėti, suberkite česnakus, pakepinkite apie minutę, kol pakvips, tačiau neleiskite pradėti svilti.
2. Suberkite į puodą ir smidrus (kelias viršūnėles pasilikite papuošimui) bei žiedinius kopūstus, įpilkite kelis šaukštus vandens, karštį sumažinkite iki minimalaus ir uždengę patroškinkite apie 7-9 min. Tada supilkite sultinį (ar vandenį), pasūdykite, užvirkite ir palikite toliau virti ant silpnos ugnies apie 15 min., kol daržovės bus visiškai minkštos.
3. Nukelkite puodą nuo kaitros, suberkite žoleles, palaikykite uždengę kelias minutes, o tada sutrinkite elektriniu trintuvu, kol gausite skystą kreminę konsistenciją.
4. Jei dar reikia, pasūdykite, įberkite šviežiai maltų pipirų, įpilkite citrinos sulčių, paragaukite, ar nieko netrūksta.
5. Sriubą galite atvėsinti, galite valgyti ir šiltą. Prieš pat patiekiant į dubenėlius įberkite pasiliktų šviežių žolelių, pistacijų ir plonyčiais griežinėliais supjaustytų smirdų viršūnėlių.