Pataria maisto ekspertė: kuo naudingas humusas, kokiais priedais jį gardinti

Populiari avinžirnių užtepėlė – humusas – yra vienas seniausių žinomų patiekalų, minimas dar Senajame Testamente. Šiandien populiariausių kavinių meniu jau nebeįsivaizduojamas be šios užtepėlės, socialiniuose tinkluose netrūksta netradicinių receptų, o gegužės mėnesį net minima tarptautinė humuso diena.
Humusas su įvairiais priedais
Humusas su įvairiais priedais / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia šios užtepėlės populiarumo priežastis ir dalijasi net keliais humuso receptais, kurie patiks norintiems išbandyti kažką naujo.

Pasak V.Juodkazienės, pagrindiniai humuso ingredientai – avinžirniai bei tahinis, sezamų sėklų pasta, yra kupini įvairių organizmui naudingų mikroelementų. Nenuostabu, kad žmonėms vis labiau domintis sveika mityba, tradicinis Artimųjų Rytų ir Afrikos virtuvių patiekalas netruko išpopuliarėti visame pasaulyje.

„Avinžirniai, iš kurių gaminamas humusas, pasižymi dideliu baltymų kiekiu – suvalgęs vieną puodelį avinžirnių žmogus gauna net 15 g baltymų ir tai yra beveik visa būtina paros norma. Tahinis taip pat vertinamas dėl baltymų gausos bei kalcio, magnio, geležies ir kitų mikroelementų, būtinų palaikyti kaulų ir raumenų sistemai. Dėl šių produktų naudos humusą galima vadinti nepamainomu pasirinkimu sportuojantiems, vegetarams ir kitiems, ieškantiems būdų, kaip praturtinti mitybą naudingomis medžiagomis“, – aiškina V.Juodkazienė.

„Shuterstock“ nuotr./Avinžirniai
„Shuterstock“ nuotr./Avinžirniai

Ji priduria, kad humusas yra populiarus pasirinkimas ir turintiems alergijų. Pasak maisto ekspertės, avinžirniai rečiau nei kviečiai ar soja sukelia alerginių reakcijų žmogaus organizmui, taip pat yra kupini augalinių baltymų.

Greitas, bet sveikas maistas

Pasak V.Juodkazienės, nors mūsų kraštuose humusą daug kas laiko užkandžiu, iš tiesų jis yra gana sotus ir gali būti valgomas kaip pagrindinis patiekalas.

Izraelyje humusu gardinama mėsa, keptos daržovės, jo dedama į falafelių lėkštę.

„Dėl paprasto paruošimo humusą galima vadinti greitu, bet sveiku maistu. Pietų šalyse jis dažniausiai patiekiamas lėkštėje kartu su pita – tradiciniu tuščiaviduriu duonos paplotėliu, kuris valgomas pripildžius humuso. Taip pat avinžirnių užtepėlę galima valgyti ir kaip užkandį su daržovėmis, salotomis ar duona. Dar labai dažnai šis patiekalas naudojamas kaip priedas arba padažas prie pagrindinių patiekalų. Pavyzdžiui, Izraelyje humusu gardinama mėsa, keptos daržovės, jo dedama į falafelių lėkštę“, – pasakoja maisto ekspertė.

FeedMySister nuotr./Falafeliai su humusu ir sezoninėmis daržovėmis
FeedMySister nuotr./Falafeliai su humusu ir sezoninėmis daržovėmis

Nors humusas skirtingose pasaulio vietose valgomas įvairiai, bet tradicinis jo variantas visur gaminamas taip pat – iki vientisos masės sutrynus virtus arba konservuotus avinžirnius ir sumaišius su tahiniu, druska, alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.

Netrūksta improvizacijų

Humusui išpopuliarėjus visame pasaulyje, padaugėjo ir netradicinių jo paruošimo būdų. Žmonės jį pradėjo gaminti ir iš įvairių mėgstamų daržovių – šiomis dienomis galima rasti rausvo burokėlių, žalio špinatų ar oranžinio moliūgų ir kitų spalvų humuso.

„Pastaruoju metu ypač populiaru į humuso gamybą įtraukti ir sezonines daržoves, ir mėgstamus prieskonius. Pavyzdžiui, rudenį dažnas humuso gerbėjas užtepėlę gamina iš moliūgų arba obuolių su cinamonu, vasarą daugelis išbando avokadų, šviežių prieskoninių žolelių arba aitriųjų paprikų humusą. Gaminant šį patiekalą galima laisvai improvizuoti ir sukurti savo užtepėlės versiją su mėgstamiausiais ingredientais“, – sako maisto ekspertė.

Improvizuojant V.Juodkazienė pataria nepamiršti, kad humuso pagrindas turėtų išlikti avinžirniai su tahini pasta – šie produktai būtini tam, kad gautumėte tirštą užtepėlės tekstūrą. Norintiems pasigaminti humuso namuose, maisto ekspertė pateikia ne tik tradicinį, bet ir kelis spalvingus humuso receptus.

Tradicinis humusas

Ingredientai:

  • 250 g avinžirnių (sausų arba konservuotų);
  • 2 valg. šaukšt. šaukštų sezamų sėklų arba sezamų pastos;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

pagardinti (nebūtinai):

  • 6 džiovintų pomidorų puselės;
  • petražolių, krapų arba kalendrų.

Gaminimas:

1. Jeigu naudojate sausus avinžirnius, juos užpilkite vandeniu ir palikite išmirkti per naktį. Perplaukite šaltu vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies apie 1 val., kol suminkštės. Jeigu naudojate konservuotus, šiuos veiksmus praleiskite. Sezamų sėklas pakepinkite apie 2 min.

2. Išvirus avinžirniams vandenį nupilkite į atskirą indą. Jeigu naudojate konservuotus, nupilkite avinžirnių skystį iš skardinės. Avinžirnius sudėkite į elektrinį maišytuvą, įpilkite keletą šaukštų nuo virimo arba konservų skardinės likusio skysčio, suberkite trintas česnako skilteles, kepintas sezamų sėklas arba sezamų pastą, supilkite alyvuogių aliejų, iš citrinos išspaustas sultis ir pagardinkite prieskoniais. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Laikykite šaldytuve, kol atvės.

3. Patiekite su duona, krekeriais arba keptais užkandžiais. Norint paįvairinti humuso skonį, jį pagardinkite žalumynais arba saulėje džiovintais pomidorais, juos prieš tai išmirkę vandenyje.

Autorės nuotr. /Humusas
Autorės nuotr. /Humusas

Burokėlių humusas

Ingredientai:

  • 2 vidutinio dydžio virti burokėliai;
  • 250 g avinžirnių (sausų arba konservuotų);
  • 2 valg. šaukšt. sezamų pastos;
  • 1 skiltelė česnako;
  • maltos kalendros;
  • aitriosios paprikos;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Burokėlius, paruoštus avinžirnius (jų paruošimo būdas tradiciniame humuso recepte), česnako skiltelę, sezamų pastą ir prieskonius sumaišykite elektriniu maišytuvu iki vientisos masės. Įmaišykite citrinos sultis, aliejų. Paskaninkite druska ir pipirais pagal savo skonį.

Vida Press nuotr./Burokėlių humusas
Vida Press nuotr./Burokėlių humusas

Avokadų humusas

Ingredientai:

  • 2 nulupti prinokę avokadai;
  • 400 g konservuotų avinžirnių;
  • 50 g sezamo sėklų pastos tahini;
  • 1 valg. šaukšt. žaliųjų citrinų (laimo) sulčių;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1/4 arbat. šaukšt. kumino;
  • šviežios kalendros;
  • druskos;
  • raudonojo pipiro.

Gaminimas:

1. Avinžirnius (jų paruošimo būdas tradiciniame humuso recepte), avokadus, žaliosios citrinos sultis, česnako skilteles, sezamo sėklų pastą ir kuminą elektriniu maišytuvu sutrinkite iki minkštos masės. Viską apibarstykite druska. Sudėkite gautą masę į dubenį, pagardinkite kalendromis ir raudonaisiais pipirais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite šiek tiek pastovėti. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis.

Vida Press nuotr./Humusas su avokadu
Vida Press nuotr./Humusas su avokadu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų