„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Patarimai grilio naujokams: trys dalykai, kurių reikia geram kepsniui

Išsikepti puikius, sultingus šašlykus ir paukštienos ar kiaulienos kepsnius dabar paprasta – parduotuvių lentynos lūžta nuo įvairiausių marinuotų mėsos gaminių, tereikia tik suverti ant iešmo, įkaitinti anglis ir netrukus galima skanauti. Bet kai saulė dangumi ritinėjasi, norisi kuo daugiau laiko praleisti gryname ore – jei niekur neskubate, ruoškite grilio kepsnius patys nuo A iki Z ir tapkite pikniko žvaigžde.
Grilyje keptas kepsnys
Grilyje keptas kepsnys / 123RF.com nuotr.

Pirmiausia, einame į parduotuvę ir renkamės mėsą, o mums padės „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius. Pasak specialisto, geram grilio patiekalui reikia trijų dalykų – šviežios, tinkamos dalies mėsos, gero marinato ir šiek tiek kepimo įgūdžių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius

Griliui labiausiai tinka kiaulienos sprandinė ir mentė

Didžiausia klaida, kurią dažnai daro pradedantys grilio kepėjai, pasirenkama netinkama mėsos dalis. Pasak D.Bartošiaus, sudėtinga būtų iškepti minkštą grilio kepsnį iš kiaulienos kumpio net ir patyrusiam meistrui, nebent žinote patikimą marinato receptą.

Pradedantiesiems patartina nebandyti improvizuoti, geriau rinktis laiko išbandytą sprandinę, kurioje esantys riebaliukų sluoksneliai puikiai suminkština mėsą ir suteikia šašlykui ar kepsniui sultingumo.

Tiesa, kiaulienos sprandinė nėra vienintelis pasirinkimas. Technologas teigia, kad tinka ir mentė, turinti daugiau skiriamojo audinio, neleidžiančio mėsai išsausėti.

Grilio pirmokams lengva išsikepti ir vištieną – ją paprasta paruošti, o ir kepimas nereikalauja virtuozinių įgūdžių. Skanu kepti krūtinėlę, šlaunelių mėsą ar sparnelius.

123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena
123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena

D.Bartošius teigia, kad geriau nepradėti grilio pradžiamokslio nuo jautienos ar ėrienos – palikite šią mėsą aukštesnės kategorijos meistrams.

Naujokams svarbu nepamiršti, kad marinuojant mėsą nereikia persistengti su prieskoniais, kad neužgožtume natūralaus mėsos skonio. Be to, papildomo specifinio skonio suteikia ir grilio dūmas. Taip pat nereikėtų dėti per daug rūgšties, kuri sausina mėsą.

Technologas duoda paskutinį patarimą – iš anksto nesūdykite mėsos, nes druska ištraukia drėgmę – druską berkite prieš kepimą.

Marinuoti gaminiai skubantiems

Jei abejojate savo kulinariniais sugebėjimais arba neturite didžiausio šiuolaikinio žmogaus deficito – laiko, geriausias sprendimas parduotuvėje nusipirkti marinuotų mėsos gaminių.

D.Bartošius siūlo išbandyti dvi šio sezono naujienas – kiaulienos sprandinę be kaulo tailandietiškame padaže ir kiniškame padaže. Kaip ir būdinga Azijos šalių virtuvei, tailandietiškame marinate derinami salstelėjęs ir aštresnis skoniai. Kiniškame padaže marinuotas kepsnys yra apie 1 kg svorio, skirtas kepti lauko kepsninėse.

„Norfos“ šašlykai
„Norfos“ šašlykai

Taip pat šį sezoną „Norfos“ parduotuvėse galite įsigyti „Rivonoje“ paruoštų marinuotų vištienos gaminių: sparnelių medaus – čili marinate, švelnaus skonio tulpelių „Vasaros“ marinate, blauzdelių pikantiškame marinate.

Didelis pasirinkimas ir marinuotų kiaulienos gaminių: klasikinio skonio šašlykų, šoninės šašlykų su laukiniu česnaku, dviejų skonių sprandinės su itališku marinatu, šonkaulių BBQ amerikietiškai.

Gera žinia grilio mėgėjams – populiarėja kepamosios dešrelės

Pradedantieji grilio mėgėjai mėgsta kepti dešreles – tai greitas, skanus ir paprastas patiekalas. „Kiekvienais metais vis labiau populiarėja kepamosios dešrelės, kurių sudėtyje nėra nitritinės druskos. Kepimo metu temperatūra pasiekia 110 laipsnių ir daugiau, jei būtų nitritų, susidarytų tam tikri toksiški junginiai – kancerogeniškos medžiagos nitrozaminai.

123RF.com nuotr./Grilyje keptos dešrelės
123RF.com nuotr./Grilyje keptos dešrelės

Dešrelių pavadinime nurodyta „kepamosios“, kad vartotojui būtų aišku, jog jas galima kepti“, – pasakoja „Rivonos“ mėsos įmonės technologė Daiva Vaišvilienė.

„Rivona“ gamina keletą rūšių kepamųjų dešrelių: tai virtos kepamosios KLASIKINĖS dešrelės – dviejų skonių plonesnės ir storesnės kiaulienos dešrelės; virtos kepamosios KALAKUTIENOS dešrelės – švelnaus skonio kalakutienos mėgėjams; virtos kepamosios švelnaus skonio VIŠTIENOS dešrelės.

„Norfos“ mėsinėse taip pat ruošiamos tradicinės kiaulienos natūralaus skonio dešrelės su česnaku ir pipirų prieskoniais.

Verta išbandyti ir „Norfos“ pikantiškas plonas kiaulienos dešreles avies žarnoje, kurios greitai iškepamos ant laužo.

3 receptai pradedantiesiems kepėjams

Tobuli šašlykai pradedantiesiems

Įvairių skonių marinuotų šašlykų visada galite įsigyti „Norfoje“ – tai labai patogu, galite kepti iš karto. Tinka tiems, kurie mėgsta spontaniškumą – noras paragauti šašlykų išpildomas „čia ir dabar“. O jei pikniką gamtoje planuojate iš anksto, pirkite šviežią kiaulieną ir patys marinuokite – šis receptas tinka pradedantiesiems.

123RF.com nuotr./Šašlykai
123RF.com nuotr./Šašlykai

Reikės:

  • 1 kg NORFOS kiaulienos (geriausia sprandinės),
  • 200 g svogūnų,
  • žiupsnelio druskos,
  • mėgstamų žolelių (mairūno, raudonėlių).

Gaminimas:

  1. Stambiais gabalais (maždaug 4x5 cm) supjaustykite mėsą.
  2. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais.
  3. Mėsą apibarstykite žolelėmis, sudėkite svogūnus ir intensyviai masažuokite mėsą.
  4. Mėsą pamarinuokite kelias valandas ar per naktį.
  5. Įkaitinkite grilį.
  6. Nuo mėsos nurinkite svogūnus, nes kepant jie apsvils. Pasūdykite mėsą.
  7. Maukite mėsą ant iešmo ir dėkite ant grilio.
  8. Iš pradžių kepkite ant didesnės kaitros, kad mėsa apskrustų ir neišbėgtų sultys.
  9. Vartydami šašlykus kepkite 15–20 min.
  10. Patiekite su ryžiais, šviežiomis daržovėmis ir mėgstamu padažu.

Lengvai paruošiami vištienos petukai

Mėsos specialistai rekomenduoja pradedantiesiems grilio kepėjams kepti vištieną. Ši mėsa minkštutė, sultinga, o marinuoti ir kepti paprasta.

123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena
123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena

Reikės:

  • 1 kg vištienos sparnelių,
  • 7 valg. šaukšt. sojos padažo,
  • 6 valg. šaukšt. citrinos sulčių,
  • 5 valg. šaukšt. medaus,
  • 4 valg. šaukšt. aliejaus,
  • 1 valg. šaukšt. česnako granulių,
  • 1 arbat. šaukšt. paprikos,
  • žiupsnelio druskos, pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

1. Paruoškite marinatą: česnaką sutraiškykite, sumaišykite su visais šlapiais ir sausais nurodytais ingredientais. Išmaišykite, kad medus ištirptų ir viskas susijungtų į vientisą masę.

2.Sparnelius sudėti į dubenį, užpilkite marinatą ir gerai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai padengtų visą mėsą.

3.Pastatykite indą su vištiena į šaldytuvą kelioms valandoms, kad pasimarinuotų.

4. Prieš kepant sparnelius palaikykite pusvalandį aplinkos temperatūroje.

5. Įkaitinkite grilį ir kepkite sparnelius, kol gražiai apskrus.

Džiaugsmas dideliems ir mažiems – dūmais kvepiantis mėsainis

Išsikepti sultingą ir minkštą mėsainį iš maltos kiaulienos – pati lengviausia užduotis, įkandama grilio naujokui. Greitai paruošiami mėsainiai pradžiugins šeimos narius ir draugus.

123RF.com nuotr./Mėsainiai
123RF.com nuotr./Mėsainiai

Reikės:

  • 500 g smulkintos NORFOS kiaulienos ar faršo,
  • 1 svogūno,
  • 1 pomidoro,
  • 1 agurko,
  • 1 gūžės salotos,
  • žiupsnelio raudonėlio ar kitų mėgstamų prieskoninių žolelių,
  • žiupsnelio druskos, pipirų.
  • mėsainių bandelių,
  • 2 valg. šaukšt. kečupo, majonezo arba garstyčių.

Gaminimas:

1.Jei naudojame smulkintą mėsą, pagardinkite pipirais ir druska. Jei nusipirkote faršo, papildomai nieko nereikia dėti, galima iš karto kepti.

2.Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite.

3.Iškeptą svogūną sumaišykite su mėsa. Įberkite prieskonines žoleles.

4.Suformuokite paplotėlius šiek tiek didesnius už bandeles, nes kepant mėsa susitrauks.

5.Jei mėsa atrodo per daug biri, galima sumaišyti su vienu plaktu kiaušiniu, tačiau tikrai nebūtina.

6.Mėsos paplotėlius kepkite ant grotelių. Geriausia naudoti užsegamas groteles su rankena, kad galėtumėte vartyti ir apkepti abi mėsos puses.

7. Baigus kepti, padėkite mėsą šiltai, kad pailsėtų kelias minutes. Tuo metu bandeles perpjaukite pusiau ir trumpai pakepkite pjūvio pusę.

8. Patepkite bandelę kečupu, garstyčiomis ar majonezu, dėkite salotos lapą, ant jo mėsos paplotėlį, pomidoro ir agurko griežinėlį. Ant viršaus prispauskite antra bandelės puse.

9.Valgykite nieko nelaukdami, kol mėsainis šiltas.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“