Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, prieš pradedant gaminti, pirmiausiai reikia išsirinkti tinkamą vištienos dalį. Kijevo kotletui geriausiai tiks vištos filė arba krūtinėlė.
Jei norite sunaudoti mažiau riebalų, Kijevo kotletą galima lengvai apkepti keptuvėje ir tuomet pašauti į orkaitę.
„Vištos krūtinėlę arba filė reikia išmušti specialiu plaktuku, kad ji taptų gana plona. Geriausia tai daryti mėsą įvyniojus tarp dviejų maistinių plėvelių. Taip daužoma mėsa nesuplyš. Tuomet mėsą reikėtų papirinti, pasūdyti ir į ją įvynioti gabalėlį įvairiausiomis žolelėmis ir česnakais pagardinto sviesto. Galiausiai apvolioti miltuose, merkti į lengvai išplaktą kiaušinį, apvolioti džiūvėsėliuose ir kepti puode įkaitintame aliejuje. Jei norite sunaudoti mažiau riebalų, Kijevo kotletą galima lengvai apkepti keptuvėje ir tuomet pašauti į orkaitę“, – pasakoja V.Juodkazienė.
Norint sutaupyti laiko, maisto ekspertė rekomenduoja iš anksto išmušti mėsą ir pasiruošti sviestą, kad jis spėtų tinkamai sustingti.
„Sviestą sumaišykite su prieskoniais: česnaku, krapais, petražolėmis, paskui dėkite ant maistinės plėvelės. Tuomet susukite į storesnę virvelę ir palikite šaldytuve porą valandų ar net per naktį. Jei sviestui neturite šviežių krapų ir petražolių, tiks ir džiovintos žolelės“, – pataria maisto ekspertė.
Garnyrui – ne tik bulvių košė
Dar vienas neatsiejama šio patiekalo dalis – garnyras, kuris papildys Kijevo kotleto skonį.
„Prie Kijevo kotleto siūlau derinti įvairiausias salotas: nuo lengvų žalumynų salotų su pomidorais ir agurkais iki kopūstų „coleslaw“. Jeigu norite įmantresnių skonių, žalumynų salotas galite pagardinti citrusais: mandarinais ar greipfrutais. Jeigu pasiilgote kiek labiau nostalgiško skonio – galite pasigaminti salotų iš tarkuotų morkų su česnakais ir majonezu“, – sako V.Juodkazienė.
Dar vienas tradicinis garnyras, dažnai patiekiamas šalia Kijevo kotleto, – bulvių košė arba keptos bulvės. Košę galite gaminti ne tik iš bulvių, bet ir žiedinių, žaliųjų žirnelių ar brokolių. Įprastas orkaitėje keptas bulvytes keiskite saldžiosiomis.
Prie Kijevo kotleto puikiai dera ir kukurūzų košė „polenta“, kepti grybai, įvairiausiais priedais pagardinti ryžiai, kuskusas, graikiškos salotos, net skirtingais būdais ruoštas moliūgas.
V.Juodkazienė dalijasi trimis garnyrų, kurie puikiai tinka prie Kijevo kotleto, receptais.
Orkaitėje keptos saldžiosios bulvės su česnakais ir parmezanu
Ingredientai:
- 1 kg saldžiųjų bulvių;
- 3 skiltelės česnako;
- 80 g parmezano
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2–3 šviežių rozmarinų šakelės;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- ¼ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- 20 g sviesto.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Saldžiąsias bulves nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite plonais griežinėliais, apibarstykite druska bei pipirais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Sustatykite pjaustytas bulves į troškinimo puodą vertikaliai, kad griežinėliai remtųsi vienas į kitą ir būtų kiek pasvirę. Pašaukite puodą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 25 minutes.
3. Česnako skilteles nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais, sūrį – taip pat.
4. Tarp saldžiųjų bulvių griežinėlių troškinimo puode sukaišiokite česnakus bei sūrį, viską apibarstykite rozmarinais ir kepkite orkaitėje dar 15–20 minučių.
Keptos morkytės su avinžirniais ir medumi
Ingredientai:
- 1 kg morkų;
- ½ arbat. šaukšt. druskos;
- ¼ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 400 g konservuotų avinžirnių;
- 4–5 šakelės čiobrelių;
- medaus;
- 2 valg. šaukšt. smulkintų petražolių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Morkas nuplaukite, nulupkite, tuomet apibarstykite druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir viską išmaišykite.
3. Prieskoniais padengtas morkas išdėliokite kepimo skardoje ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kai morkos suminkštės ir dailiai apskrus (maždaug po 30 minučių), į skardą suberkite nusausintus avinžirnius, išdėliokite čiobrelių šakeles, viską apliekite medumi ir kepkite orkaitėje dar maždaug 20 minučių.
4. Galiausiai papuoškite patiekalą petražolėmis ir patiekite.
Brokolių piurė
Ingredientai:
- 700 g brokolių;
- 80 g svogūnų;
- 2 skiltelės česnako;
- 2 laiškiniai svogūnai;
- 120 g bulvių;
- 30 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 800 ml vandens;
- 50 g šviežių petražolių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- ¼ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- 60 g mocarelos sūrio.
Gaminimas:
1. Daržoves nuplaukite, bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais, brokolius išskaidykite žiedynais, brokolio kotą, svogūnus, česnakus, svogūnų laiškus, petražoles susmulkinkite, baltąją laiškinių svogūnų dalį – svogūnėlį – supjaustykite žiedeliais ir viską po truputį berkite į puodą su įkaitintu aliejumi.
2. Pirmiausia pakepinkite svogūnus, tuomet suberkite bulves, brokolių kotus, česnakus bei laiškinių svogūnų svogūnėlius, įpilkite šlakelį vandens ir aukštoje temperatūroje viską troškinkite apie 15 minučių. Jei vanduo išgaruoja, jo vis papildykite.
3. Kai daržovės suminkštės, į puodą suberkite brokolių žiedynus, supilkite visą likusį vandenį, suberkite petražoles, pagardinkite druska bei pipirais ir dar 5 minutes pavirkite.
4. Galiausiai viską sutrinkite rankiniu trintuvu. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.
5. Vainikuokite garnyrą mocarelos sūriu, svogūnų laiškais.