Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Patarimai, kaip namie laikyti obuolius, kad nesupūtų bei trys rudeniški obuolių pyrago receptai

Ruduo – derliaus metas, leidžiantis mums mėgautis įvairiais patiekalais iš sezoninių daržovių. Tačiau dažnai susiduriame su iššūkiu, kur laikyti nusipirktas daržoves bei vaisius, o neretai – ir kaip išsirinkti kokybiškas. Panešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad renkantis obuolius parduotuvėje reikėtų atsižvelgti į keletą dalykų, taip pat dalinasi trimis gardžių obuolių pyragų receptais.
Obuolių pyragas
Obuolių pyragas / Shutterstock nuotr.

Kaip išsirinkti ir namie laikyti obuolius?

„Ieškokite obuolių lygia, nepažeista odele. Įvairių veislių obuoliai būna visokių spalvų – nuo žalios iki raudonos ir geltonos, tad rinkitės ryškios ir vienodos spalvos obuolius, atitinkančius konkrečios veislės spalvą. Taip pat rekomenduotina švelniai paspausti obuolį: jis turėtų būti kietas, ne pernelyg minkštas. Dar verta turėti mintyje, kad kai kurie obuoliai turi subtilų kvapą, kuris rodo, kad obuoliai prinokę. Tačiau tai gali būti būdinga ne visoms jų veislėms“, – atskleidžia O. Suchočeva.

Parsinešus obuolius namo, specialistė juos pataria laikyti šaldytuvo stalčiuje, nes tai vaisiuose užtikrins tinkamą drėgmės lygį. Tačiau obuolius ji pataria laikyti toliau nuo kitų vaisių bei daržovių.

„Obuoliai išskiria etileno dujas, dėl kurių kiti vaisiai ir daržovės gali greičiau sugesti, todėl obuolius laikykite atokiau nuo lapinių žalumynų, uogų ir agurkų. Kaskart verta patikrinti ar šaldytuve laikomi obuoliai neturi gedimo požymių, nes net ir vienas sugedęs vaisius gali paveikti kitus. Tam, kad obuoliai išliktų švieži, juos reikia laikyti maždaug 0–4 °C temperatūroje ir verčiau jų iš anksto nenuplauti, nes drėgmė gali paskatinti pelėsio augimą ir gedimą. Geriausia nusiplauti vaisių prieš pat jį valgant ar prieš ruošiant norimą patiekalą“, – pataria O. Suchočeva.

Rudenio vakarais kviečiame išmėginti skirtingus obuolių pyrago receptus ir šių desertų išsikepti pagal JAV, Danijos bei Italijos tradicijas.

TRYS OBUOLIŲ PYRAGO RECEPTAI:

Amerikietiškas obuolių pyragas

Shutterstock nuotr./Amerikietiškas obuolių pyragas
Shutterstock nuotr./Amerikietiškas obuolių pyragas

Pyragui reikės:

  • 350 g miltų;
  • 2 šaukštų cukraus;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 200 g sviesto;
  • 6 šaukštų šalto vandens;
  • 3 šaukštų pieno.

Įdarui reikės:

  • 6 vnt. obuolių;
  • 3 šaukštų cukraus;
  • 0.5 vnt. citrinos;
  • 1 šaukšto kukurūzų krakmolo;
  • 0.25 šaukštelio cinamono;
  • 0.25 šaukštelio maltų imbierų;
  • 0.25 šaukštelio druskos.

Gaminimo eiga:

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite į miltus ir sutrinkite. Masė turi atrodyti kaip smėlis.
  2. Įpilkite 6 šaukštus šalto vandens ir maišykite, kol tešla taps vientisa. Jei tešla per sausa, įpilkite dar šaukštą vandens.
  3. Suformuokite tešlos paplotėlį, padalykite jį į dvi dalis – viena turi būti šiek tiek didesnė už kitą. Tešlos paplotėlius su-vyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių arba pasigaminkite tešlą iš vakaro.
  4. Paruoškite įdarą. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes, supjaustykite plonomis skiltelėmis. Dubenyje sumaišykite supjaustytus obuolius su cukrumi, citrinos sultimis, kukurūzų krakmolu ir prieskoniais.
  5. Imkite didesnį tešlos paplotėlį iš šaldytuvo ir iškočiokite 33 cm apskritimą ant miltais pabarstyto paviršiaus.
  6. Skardą (22 cm skersmens) patepkite riebalais, įdėkite tešlos apskritimą, kraštus prispauskite prie skardos kraštų.
  7. Sukrėskite obuolių įdarą ir uždenkite 24 cm skersmens tešlos apskritimu. Tešlos kraštus užspauskite. Tešlą patepkite pienu, įpjaukite per vidurį.
  8. Pyragą kepkite 180 °C orkaitėje 40–50 minučių. Prieš patiekdami atvėsinkite.
  9. Pyragą patiekite su ledais arba vaniliniu padažu.

Skanaus!

Daniškas trupininis obuolių pyragas

Shutterstock nuotr./Daniškas obuolių pyragas
Shutterstock nuotr./Daniškas obuolių pyragas

Pyragui reikės:

  • 140 g kvietinių miltų;
  • 2 šaukštų cukraus;
  • 0.25 šaukštelio druskos;
  • 120 g sviesto;
  • 4 šaukštų šalto vandens.

Įdarui reikės:

  • 8 vnt. obuolių;
  • 0.5 vnt. citrinos;
  • 0.5 šaukštelio cinamono.

Trupiniams reikės:

  • 100 g rudojo cukraus;
  • 100 g kvietinių miltų;
  • 0.25 šaukštelio malto muskato;
  • 1 žiupsnelio druskos;
  • 80 g sviesto;
  • 1 šaukštelio vanilės esencijos.

Gaminimo eiga:

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite į miltus ir sutrinkite iki smėlio konsistencijos. Maišydami tešlą įpilkite po 1 šaukštą ledinio vandens. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę, įdėkite ma-žiausiai 30 minučių į šaldytuvą arba pasigaminkite tešlą iš vakaro.
  2. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite 30 cm apskritimą ant miltais pabarstyto paviršiaus. Tešlos lakštą perkelkite ant 28 cm skersmens kepimo formos. Tešlą prispauskite prie kepimo formos kraštų ir dėkite 15 min. į šaldytuvą.
  3. Pasigaminkite trupinius. Dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, muskatus, druską. Puode išlydykite sviestą su vanilės e-sencija, atvėsinkite ir supilkite į miltų mišinį, išmaišykite. Tešlą padėkite į šaldytuvą, kol gaminsite obuolių įdarą.
  4. Gaminkite įdarą. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes, supjaustykite kubeliais. Dubenyje sumaišykite obuolius su 2 šaukštais lydyto sviesto, citrinos sultimis, 100 g cukrumi, cinamonu ir 30 g miltais.
  5. Iš šaldytuvo išimkite atvėsusį pyrago pagrindą, ant jo sukrėskite ir tolygiai paskirstykite pagamintą obuolių įdarą, o ant šio įdaro tolygiai paskirstykite tešlos trupinius.
  6. Dėkite pyragą į įkaitintą iki 180 °C orkaitę ir kepkite 45–50 minučių.
  7. Pyragą atvėsinkite. Patiekite su vaniliniais ledais arba vaniliniu padažu, plakta grietinėle.

Skanaus!

Itališkas obuolių pyragas „Crostata“

Shutterstock nuotr./Itališkas obuolių pyragas
Shutterstock nuotr./Itališkas obuolių pyragas

Pyragui reikės:

  • 120 g sviesto;
  • 120 g cukraus;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 1 šaukštelio cinamono;
  • 80 g miltų;
  • 80 g kukurūzų miltų;
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių.

Įdarui reikės:

  • 5 vnt. obuolių;
  • 2 šaukštų sviesto;
  • 3 šaukštų cukraus;
  • 2 šaukštelių cinamono.

Gaminimo eiga:

  1. Gaminkite tešlą. Sviestą išsukite su cukrumi iki kreminės masės. Į šią masę įmuškite kiaušinį. 1 kiaušinio trynį labai gerai išpla-kite, o baltymą atidėkite. Miltus, kepimo miltelius ir cinamoną persijokite.
  2. Į sviesto ir cukraus masę suberkite persijotų miltų, kepimo miltelių ir cinamono mišinį, išmaišykite iki vientisos masės. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių arba tešlą pasigaminkite iš vakaro.
  3. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes ir įpjaukite griežinėliais obuolių puseles. Svarbu, kad griežinėliai liktų kartu vienoje vietoje.
  4. Sviestą išlydykite su cukrumi ir cinamonu.
  5. Tešlą iškočiokite apie 35 cm skersmens ant kepimo popieriaus. Obuolius paskirstykite ant tešlos lakšto arčiau vidurio. Tešlos kraštus užlenkite ant obuolių. Obuolius patepkite tirpintu sviestu. Tešlos kraštus patepkite lengvai išplaktu kiaušinio baltymu.
  6. Pyragą su kepimo popieriumi perkelkite ant kepimo skardos ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 30–40 minučių. Prieš patiekdami į stalą apibarstykite cukraus pudra.
  7. Pyragą patiekite su karamelės padažu.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas