Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai, kaip prisijaukinti aštrumą ir užgesinti gaisrą gerklėje, jei jo padauginot

Aštrus maistas kai kuriems žmonėms asocijuojasi su ašaromis. Tačiau yra tokių, kuriems jis teikia malonumą. Pasirodo, toleranciją aštrumui galima lavinti, o jei jau gerklėje užkūrėte per didelį gaisrą, yra produktų, kurie labai greitai jį gali nugesinti.
„Čili čempionato“ akimirka
„Čili čempionato“ akimirka / Dovilės Jakštaitės nuotr.

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, emocijų, ašarų, ir malonumo akimirkų netrūko trečią kartą restoranų tinklo „Jurgis ir drakonas“ organizuotame „Čili čempionate“ Vilniuje. Restoranų įkūrėjas Tomas Nicholsonas visus aštriamėgius pakvietė pasivaržyti, kuris net nemirktelėjęs suvalgys čili pipiro kąsnį ar pasimėgaudamas sunaikins aštriausią ledinuką. Originalaus čempionato nugalėtoju tapo Kristupas Rimkus, kuriam organizatorių pasiūlyti aštrumynai buvo vieni juokai, nors kartais ir pro ašaras.

„Čili čempionatui užduotis su malonumu galvojame kartu su šeima. Prisipažinsiu, ne kiekvienai jų ryžčiausi, bet džiaugiuosi, kad Lietuvoje yra drąsių, linksmų ir gerai nusiteikusių žmonių. Man maistas yra ne tik kokybiški ingredientai ar jų deriniai, bet ir geros emocijos, maloni patirtis“ – sakė T.Nicholsonas. Anot jo, aštrų maistą žmonės mėgsta visame pasaulyje, verslininko įkurtuose restoranuose taip pat yra nemažai picų ir kitų patiekalų, pažymėtų aitraus pipiro ženklu.

Dovilės Jakštaitės nuotr./„Čili čempionato“ akimirka
Dovilės Jakštaitės nuotr./„Čili čempionato“ akimirka

„Aš kasmet nustembu, iš kur atsiranda tokių stipruolių ir drąsuolių, nes pipirai būna labai labai aštrūs, o užduotys tokios, kad man net truputį silpna žiūrėti. Kasmet nustembu iš naujo ir dar kartą įsitikinu, kad viskas yra mūsų galvoje – laimi tas, kuris nusprendžia laimėti. Šįkart laimėjo Kristupas iš Tauragės. Į Vilnių jis atvyko mokytis Liutauro Čepracko kulinarijos mokykloje“, – įspūdžiais po čempionato dalijosi Beata Nicholson.

Dovilės Jakštaitės nuotr./Tomas Nicholsonas ir čempionato laimėtojas
Dovilės Jakštaitės nuotr./Tomas Nicholsonas ir čempionato laimėtojas

Įdomūs faktai apie aštrų maistą:

  • Aštraus maisto populiarumo paslaptis tebekelia daug diskusijų. Kodėl gomurį deginantis maistas suteikia didelį malonumą? Galbūt todėl, kad aštrūs prieskoniai skatina adrenalino išsiskyrimą, panašiai kaip šokant su parašiutu iš lėktuvo ar lekiant bekele keturračiu. Ne paslaptis, kad žmonėms malonumą suteikia rizikinga veikla, kuri yra gąsdinanti, o kartais net ir skausminga.
  • Yra žinoma, kad aštrus maistas padeda numesti svorio. Aštrūs prieskoniai suaktyvina medžiagų apykaitą, o chalapos (jalapeno) paprika pagardinti patiekalai skatina riebalų deginimą. Aitriosioms paprikoms aštrumą suteikianti medžiaga – kapsaicinas – turi šildantį poveikį, o tai pradeda deginti papildomas kalorijas 20 minučių po valgio.
Dovilės Jakštaitės nuotr./„Čili čempionato“ akimirka
Dovilės Jakštaitės nuotr./„Čili čempionato“ akimirka
  • Aštrūs patiekalai siejami ir su sveikatai naudingomis savybėmis. Bendruomenėse, kur įprasta valgyti aštrų maistą, vyrauja mažesnė širdies priepuolių ir insulto rizika, nes dėl aštraus maisto mažėja „blogojo“ cholesterolio lygis. Be to, aštrus maistas saugo nuo vėžio. Amerikos vėžio tyrimų asociacija praneša, kad kapsaicinas gali naikinti vėžio ląsteles. Norintieji mažinti kraujo spaudimą taip pat gali drąsiai valgyti aštriai, nes prieskonių karštis suaktyvina kraujotaką visame organizme ir padeda vitaminams A ir C stiprinti širdies raumens sieneles.
  • Aštrus maistas skatina už gerą nuotaiką atsakingų hormonų, tarp jų ir serotonino, išsiskyrimą. Todėl jis gali palengvinti depresijos simptomus ir sumažinti stresą.
Dovilės Jakštaitės nuotr./„Čili čempionato“ akimirka
Dovilės Jakštaitės nuotr./„Čili čempionato“ akimirka

Patarimai, kaip prisijaukinti aštrumą:

  • Reikia pradėti ir kurį laiką – kelias savaites ar mėnesius – valgyti vos aštriau nei įprasta, o vėliau pripratus pamažu didinti aštrumo kiekį maiste. Be to, svarbu valgyti lėtai, pasimėgaujant nauju karštesniu skoniu. Aitriųjų pipirų, česnakų, ridikų, wasabi ar garstyčių aštrumas skiriasi, kaip ir pasaulio virtuvių įprastos aštrių prieskonių kombinacijos, taigi reikia drąsos bei smalsumo ir galima išmėginti skirtingo tipo ir intensyvumo aštrumą.
  • Treniruojant aštriavalgio kompetencijas, greta pravartu turėti maisto, kuris sugeria aliejus, sukeliančius deginimo pojūtį: duona, krekeriai, bulvės. Itin aštrius prieskonius lengviau toleruoti sumaišius su kitais stipraus skonio ingredientais, tokiais kaip citrina ar cukrus.
  • Atsidūrus situacijoje, kai dėl aštraus kąsnio ima atrodyti, jog aplink – gaisras, rekomenduojamas klasikinis aštrumo žudikas – pienas. Jame esantis kazeinas jungiasi su kapsaicinu ir pastarąjį tiesiog išplauna. Kiti pieno produktai – jogurtas ar grietinė – veikia panašiai kaip pienas, todėl planuojant aštriai pavalgyti verta juos turėti po ranka.
Dovilės Jakštaitės nuotr./„Čili čempionato“ akimirka
Dovilės Jakštaitės nuotr./„Čili čempionato“ akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento