Patarimai, kaip teisingai kepti žuvį: galioja ir griliui, ir orkaitei ar keptuvei

Žuvis – vienas labiausiai vertinamų ir rekomenduojamų produktų. Ją nesudėtinga paruošti tiek keptuvėje, tiek orkaitėje, o vasarą – ir ant grilio. Juolab kad ant ugnies kepta žuvis įgauna savito dūmo skonio. Tačiau tam, kad žuvis tirptų burnoje, reikia žinoti ir kelias pagrindines jos paruošimo taisykles.
Kepta žuvis
Kepta žuvis / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė primena, kad žuvies reikėtų valgyti kelis kartus per savaitę. Reguliarus žuvies vartojimas gali padėti mažinti kraujo spaudimą, dėl to gali sumažėti rizika susirgti širdies ligomis. Taip pat žuvis naudinga akims, smegenų veiklai, netgi gali pagerinti atmintį. Be to, baltos žuvies, pavyzdžiui, atlantinės menkės, vartojimas gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir kovoti su mažakraujyste.

Kepama trumpai

V.Juodkazienė sako, kad norint greitai ir paprastai paruošti žuvį, verta ją pirkti išskrostą. Tai dar padeda ir sutaupyti laiko, nes nereikia taip tvarkyti virtuvės.

Žuvies itin svarbu neperkepti, antraip ji praras ne tik gerąsias, bet ir skonines savybes, tekstūrą.

Dar viena taisyklė, norint skaniai paruošti žuvį, – jos neperkepti. Perkepta žuvis praras ne tik gerąsias, bet ir skonines savybes, tekstūrą. Vienas lengviausių žuvies paruošimo būdų – kepti ją orkaitėje. Tai ypač paprastas būdas, kuris nereikalaus daug žinių ir pastangų.

„Norėdami skaniai paruošti žuvį orkaitėje, rinkitės ją didesnę, tokią kaip atlantinė menkė, ir supjaustykite didesniais gabalėliais. Taip pat svarbu nepamiršti, kad gabalėlius reikėtų dėti ant kepimo popieriaus arba sviestu išteptos skardos. Kepimo trukmė visuomet priklauso nuo gabalėlių storio. Jei jie siekia tik 4 centimetrus – užteks vos 15 minučių, o jei gabalėliai yra maždaug 6 centimetrų storio – kepkite apie 25 minutes“, – patarimais dalijasi V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Lašišos kepsniai
Vida Press nuotr./Lašišos kepsniai

Panašios žuvies kepimo taisyklės, anot jos, galioja tiek ją kepant keptuvėje, tiek ant grilio. Šiais būdais ruošiamą žuvį geriausia yra kepti iki 10 minučių. Žinoma, konkretus kepimo laikas priklausys nuo gabalėlių storio, tačiau patariama jų labai nesuploninti – taip žuvis išliks sultinga ir neišsausės.

Švelnūs prieskoniai ir lengvi garnyrai

Maisto ekspertė taip pat pabrėžia, kad žuvies nereikėtų apsunkinti riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau rinkitės lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių.

„Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, ruošiant ją reikėtų nepadauginti prieskonių. Pirmąkart gaminantiems verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus“, – sufleruoja V.Juodkazienė.

Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai, citrinpipiriai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet naudokite saldžiosios raudonosios paprikos miltelius arba aštresnius pipirus. Taip pat galima naudoti ir svogūnus, česnakus ar gelsvės lapelius, jie suteiks ypatingą aromatą.

Vida Press nuotr./Kepti ant grilio paruoštos dorados
Vida Press nuotr./Kepti ant grilio paruoštos dorados

Iškepus žuvį, būtina prie jos pasirinkti ir mėgstamą garnyrą. Ekspertė sako, kad žuvies mėgėjams labai pasisekė, nes prie žuvies tinka patys įvairiausi priedai: nuo lietuvių pamėgtų bulvių iki ryžių, kuskuso ar grikių. Mėgstantiems lengvesnius patiekalus arba žuvį valgant vakarienei, maisto ekspertė šalia siūlo rinktis įvairias daržoves ar salotas.

„Drąsiai rinkitės sezonines daržoves, pavyzdžiui, pomidorus, agurkus ar špinatus, įvairiausios rūšies salotas, krapus, svogūnų laiškus ar ridikėlius. Derinkite šias daržoves su lengvais padažais iš alyvuogių aliejaus, o jei norisi dar gaivesnių salotų – galite jas pagardinti graikišku jogurtu ar grietine“, – sako V.Juodkazienė.

Maisto ekspertė siūlo ir paprastą atlantinės menkės su kalendra ir ciberžole receptą.

Vida Press nuotr./Kepta menkė
Vida Press nuotr./Kepta menkė

Atlantinė menkė su kalendra ir ciberžole

Ingredientai:

  • atlantinės menkės;
  • 1 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų kmynų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
  • 1/2 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 1 vidutinio dydžio citrina.

Gaminimas:

1. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi arba ištepkite sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.

2. Indelyje sumaišykite maltą papriką, kmynus, kalendrą ir ciberžolę. Pasiruošę prieskonių mišinį iš abiejų pusių apibarstykite juo menkės gabalėlius.

3. Sudėkite žuvį į skardą, kiškite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 minučių, priklausomai nuo gabalėlių dydžio.

4. Žuviai iškepus, pašlakstykite ją citrinos sultimis. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs