Net jei rinksitės saldžiąsias paprikas, vis tiek bus gerai, nes į jų sudėtį įeina: vitaminai C, B1, B2, B3, E, PP, P, karotinas, daugiau nei 90 proc. vandens, fruktozė, gliukozė, ląsteliena, baltymai, mikroelementai (natris, geležis, kalis, kalcis, cinkas, magnis, jodas, silicis, fosforas).
Paprika pasižymi daugeliu gydomųjų savybių, todėl liaudies medicinoje yra itin vertinama.
- Rekomenduojama valgyti papriką sergantiems širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, diabetu, edema, dermatitu, anemija, taip pat kuomet kankina nemiga, yra nusilpęs imunitetas.
- Paprika stimuliuoja skrandžio ir kasos veiklą, sumažina kraujo spaudimą, skystina kraują, užkerta kelią trombų susidarymui.
- Saldžioji paprika padeda išvengti astmos priepuolių, padeda kovoti su bronchitu, gerina kvėpavimą ir mažina onkologinių susirgimų riziką.
- Paprika gerina atmintį, padeda įveikti depresiją, greitina medžiagų apykaitą, skatina protinę veiklą ir didina fizinį darbingumą.
- Žmonės, kurie suvalgo per dieną bent vieną papriką, pasižymi optimizmu, jie beveik niekada nebūna blogos nuotaikos.
Štai jums 17 patiekalų – rinkitės!
- Visus įdaro produktus sumaišykite ir pertrinkite trintuvu.
- Vištienos filė supjaustykite į tris plonus gabalėlius.
- Ant kiekvieno griežinio užtepkite po 1 valgomąjį šaukštą įdaro ir susukite. Šoninės gabalėliais apsukite vištienos suktinukus ir persmeikite mediniu iešmeliu ar krapštuku.
- Vištienos suktinukus sudėkite ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 225 °C įkaitintoje orkaitėje 10–12 minučių.
- Patiekite su makaronais ar ryžiais (arba kaip vieną užkandį).
- Patarimas! Taip pat pabandykite su persikų čatniu arba ananasų padažu!
1. Mėsą susmulkinkite kaip šašlykams. Į pusę litro virinto šalto vandens įpilkite 2 šaukštus obuolių acto, 2 šaukštus citrinos sulčių, po žiupsnelį pipirų ir laurų lapelių, šaukštą druskos. Šiuo tirpalu užpilkite mėsą. Dar įdėkite į kelias dalis perpjautą svogūną ir palikite kelioms valandoms.
2. Marinatą nupilkite, svogūną išmeskite, mėsą pakepinkite sausoje keptuvėje. Keptuvėje susidariusį skystį, pikite į dubenėlį.
3. Kai mėsa apdžius, įpilkite į keptuvę šlakelį aliejaus, ant mėsos užberkite šaukštą miltų, išmaišykite ir kepkite, kol lengvai apskrus. Tuomet sudėkite 2 susmulkintus svogūnus. Jei svyla, įpilkite nupilto skysčio.
4. Kol svogūnai ant lėtos ugnies troškinsis su mėsa, supjaustykite paprikas ir taip pat suberkite į keptuvę.
5. Iš grietinės, majonezo ir 200 ml drungno vandens (kuriame ištirpinote vištienos sultinio kubelį) paruoškite padažą. Jį užpilkite ant mėsos. Teliks pagardinti aromatingais prieskoniais - petražolėmis, bazilikais, čiobreliais, paprikų milteliais (jei patinka) ir džiovintomis aitriosiomis paprikomis.
6. Guliašą, vis pamaišydama, kepkite dangčiu uždengtoje keptuvėje apie 20 min.
Skanu su bulvėmis. Tinka ir su ryžiais, šviežių daržovių salotomis.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
- Ketaus keptuvėje įkaitinę aliejų, apskrudinkite mėsą, vis pavartydami, kad mėsa tolygiai paruduotų.
- Išimkite mėsą ir pakepkite svogūnus ir česnakus.
- Vėl sudėkite mėsą į keptuvę ir įdėkite prieskonių, įpilkite sultinio ir alaus.
- Uždengę dangčiu, ant silpnos ugnies patroškinkite bent dvi valandas.
- Tada pamaišykite – įsitikinkite, ar skystis neišgaravo ir ar mėsa neprisvilo prie dugno.
- Jei reikia, įpilkite truputį vandens. Iš pomidorų išimkite sėklas ir juos supjaustykite, taip pat susmulkinkite kalendras ir nuplaukite pupeles.
- Garnyro produktus sudėkite į atskirą dubenėlį.
- Patiekalas bus paruoštas mėsai suminkštėjus tiek, kad skaidulos lengvai plyš.
- Šaukštu suplėšykite mėsą. Pagal skonį pabarstykite druska ir pipirais.
- Dėkite troškinį ir garnyrą ant stalo ir patiekite su tortilijomis arba ryžiais.
- Dvi saldžiąsias paprikas apkepkite. Smulkiai supjaustykite pomidorus, agurkus ir paprikas (žalias ir pakeptas).
- Palikite po saujelę smulkintų pomidorų, agurkų, pakepintų ir žalių paprikų, likusias daržoves suberkite į dubenį.
- Išspauskite česnaką, įberkite druskos, pipirų, įpilkite alyvuogių aliejaus, pomidorų sulčių ir susmulkinkite viską plaktuvu.
- Palikite šaldytuve 30 minučių. Susmulkinkite krapus, virtus kiaušinius ir sumaišykite su likusiomis daržovėmis dubenyje.
- Į dubenį įpilkite suplaktą ir jau atšalusią masę.
- Į dubenėlio vidurį dėkite po šaukštą sumaišytų daržovių.
Receptą atsiuntė Lina M.
- Supjaustykite mėsą ir dešreles 4-5 cm gabaliukais. Nuo paprikų pašalinkite sėklas ir supjaustykite jas kartu su svogūnais kvadratėliais.
- Į didelį puodą įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite druską ir grūstus juoduosius pipirus. Sumaišykite viską kartu su likusiais ingredientais. Geriausia šį darbą atlikti iš vakaro.
- Suverkite ant metalinių ar medinių iešmelių paeiliui alyvuogių aliejumi, grūstais juodaisiais pipirais ir druska pagardintą mėsą, svogūnus, paprikas, dešreles ir kepkite ant grotelių, kol dailiai apskrus.
Receptas Čilės vyndario Maxo Weinlaubo
Plačiau skaitykite „Čilės virtuvė garsaus vyndario akimis“
1. Didelėje keptuvėje iki aukso spalvos apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Tuomet suberkite smulkintus grybus ir saujelę tarkuotos morkos (dalį pasilikite, nes reikės vėliau).
2. Šį mišinį kepkite 5–6 minutes. Suberkite virtus ryžius. Viską gerai sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite apie porą minučių. Įdaras jau paruoštas.
3. Paėmusi paprikas atsargiai nupjaukite jų viršūnėles ir išimkite sėklas. Sudėkite įdarą.
4. Įdarytas paprikas sudėkite į orkaitėms skirtą kepimo indą (geriau, kad jis būtų uždengiamas; jei tokio neturite, galite naudoti gilesnę kepimo formą ir uždengti ją folija). Į indą įpilkite tiek vandens, kad būtų apsemta maždaug 3 cm paprikų apačios.
5. Viską apibarstykite likusia tarkuota morka ir daržovėms skirtais prieskoniais. Šaukite indą į 180 ºC orkaitę ir kepkite 30 minučių.
6. Tuomet ištraukite indą, kiekvieną papriką apibarstykite tarkuotu sūriu, supilkite pomidorų tyrę ir dar 10 minučių kepkite atidengtame inde.
Patarimas! Ryžiais ir daržovėmis įdarytas paprikas galima valgyti ir kaip atskirą patiekalą, ir kaip puikų garnyrą prie mėsos patiekalų.
Šaltinis: JI24.lt
1. Viščiukų krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite mėgstamais vištienos prieskoniais, palikite pusvalandžiui, kad prieskoniai įsigertų, tada supjaustykite plonomis juostelėmis, iš abiejų pusių gerai apkepkite ir padėkite šiltai.
2. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite, apšlakstykite aliejumi, pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite apie 10–15 min., kol odelės atšoks, tada jas nulupkite, o paprikas supjaustykite juostelėmis.
3. Česnakus nulupkite, susmulkinkite ir sumaišykite su džiūvėsėliais, kapotomis petražolėmis bei tarkuotu parmezanu.
4. Gautu prieskonių mišiniu apibarstykite paprikas ir dar 10 min. pašaukite į orkaitę, kad sūris išsilydytų.
5. Šiltą vištieną tiekite su mėgstamu padažu ir keptomis paprikomis. Taip pat skanu su ryžiais, šviežių daržovių salotomis.
1. Vištieną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite su česnaku keptuvėje ant aliejaus.
2. Truputį pakepinusi suberkite šiaudeliais pjaustytas paprikas ir kepkite.
3. Baigdama kepti įkrėskite pomidorų padažo, medaus ir šaukštelį krakmolo. Patroškinkite dar kelias minutes.
4. Patiekite su ryžiais. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Paprikų viršų nupjaukite, išvalykite sėklas. Svogūną susmulkinkite, melioną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite įkaitintame aliejuje, pabarstykite druska, pipirais.
2. Vėliau, nukėlus nuo viryklės, į masę suberkite saulėgrąžas ir fetos kubelius.
3. Gautu mišiniu įdarykite paprikas ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 15 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Nuskuskite ir supjaustykite bulves, sutarkuokite burokėlį ir virkite pasūdytame vandenyje.
2. Supjaustykite svogūną, salierus, saldžiąją papriką ir keletą minučių apkepkite daržoves keptuvėje ant aliejaus. Paskui viską sudėkite į puodą.
3. Sriubą virkite, kol daržovės išvirs. Prieš tiekdami, pagardinkite ją grietine.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Paprikas, baklažaną ir pomidorus iškepkite orkaitėje (kepkite, kol paprikų odelės apskrus). Nulupkite odeles ir supjaustykite.
2. Į puodą, kuriame virsite sriubą, įpilkite kelis šaukštus aliejaus, įkaitinkite ir apkepkite česnaką (2–3 minutes). Sudėkite pjaustytas daržoves, įpilkite sultinio ir pomidorų sulčių (sultinio pilkite tiek, kad jis tik apsemtų daržoves, nes kitaip sriuba bus vandeninga). Sriubą virkite 15–20 minučių.
3. Dar karštą pertrinkite trintuve. Jei mėgstate rūgštesnę, įpilkite citrinų sulčių. Kad būtų sočiau, galite įdėti kelis šaukštus grietinės. Apibarstykite žalumynais.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Paprikas nusausinkite ir sudėkite į kepimo skardelę. Ant viršaus sudėkite griežinėliais pjaustytą mocarelą, užbarstykite druskos, uždėkite plonai pjaustyto svogūno ir keletą šakelių čiobrelių, apšlakstykite aliejumi.
2. Apkepėlę dėkite į įkaitintą iki 230 laipsnių (pasirinkite keptuvo su ventiliatoriumi režimą) orkaitę ir kepkite 10–15 minučių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Saulėje džiovintus pomidorus užpilkite karštu vandeniu, trumpai pamirkykite, susmulkinkite ir sumeskite į gilesnį dubenį.
- Aitriųjų paprikų ankštis nuplaukite, perpjaukite per pusę, kruopščiai iškrapštykite sėklytes, jei nemėgstate labai aštriai, paprikų ankštis perplaukite šaltu vandeniu, susmulkinkite ir sumeskite į indą su pomidorais.
- Česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite, įmaišykite į paprikų ir pomidorų salotas.
- Aliejų sumaišykite su apelsinų ir citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir labai gausiai užberkite kapotų čiobrelių. Salotas gerai išmaišykite ir per naktį marinuokite.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Išvirkite makaronus, kaip rekomenduojama ant pakuotės.
- Pakaitinkite aliejų, įdėkite česnakų, aitriųjų paprikų dribsnių ir keletą minučių pakepkite, bet neprideginkite česnakų!
- Sudėkite pomidorų puseles ir pakaitinkite dar 1–2 minutes.
- Sudėkite virtus bei nusunktus makaronus ir kaitinkite 1–2 minutes.
- Patiekite su parmezanu ir šviežiomis petražolėmis.
- Patarimas! Makaronai idealiai tinka prie vištienos suktinukų su aitriųjų paprikų CHIPOTLE ir pesto padažo įdaru!
1. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite ir iškepkite orkaitėje, iki odelė ims raukšlėtis, tada labai trumpai pamerkite jas į šaltą vandenį, nulupkite odelę ir dar kartą perpjaukite per pusę.
2. Paruoškite marinatą. Česnaką nulupkite, susmulkinkite, sumaišykite su aliejumi, nutarkuotomis citrinos žievelėmis bei sultimis, klevų sirupu, prieskoniais ir kepant paprikas išsiskyrusiu skysčiu.
3. Paprikas sudėkite į plokščią indą, užpilkite marinatu ir per naktį palikite, kad pasimarinuotų.
4. Fetą išmaišykite su grietine ir bazilikais, jei reikia, pagal skonį pasūdykite.
5. Į lėkšteles krėskite po kelis šaukštus fetos masės ir suformuokite bokštelius, ant viršaus dailiai išdėliokite paprikų griežinėlius.
6. Tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Tešlą atšildykite, išpjaukite du apskritimus ir abu lakštus klokite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
2. Pesto padažą, aliejų, raudonėlius ir citrinų sultis sumaišykite, gautą mišinį tepkite ant lakštų.
3. Pomidorus nuplaukite, galus įpjaukite, odeles nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite, tada pomidorus supjaustykite griežinėliais.
4. Nuvarvintą mocarelą irgi supjaustykite griežinėliais.
5. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite, apšlakstykite aliejumi ir iškepkite orkaitėje, tada nulupkite odeles. Tai padaryti bus lengviau, jei karštas paprikas trumpam panardinsite į šaltą vandenį.
6. Ant kiekvieno picos gabalėlio dėkite mocarelos, pomidorų griežinėlių, berkite alyvuogių, centre dėkite po pusę raudonos ir geltonos paprikos.
7. Picą apsibarstykite parmezanu bei smulkintais bazilikais ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
1. Per naktį mirkytas pupeles išvirkite pasūdytame vandenyje (maždaug 45 min.) ir nuvarvinkite skystį. Svogūnus smulkiai sukapokite, česnako skilteles sutrinkite, salierus ir morkas supjaustykite kubeliais.
2. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus ir česnakus, paskui sudėkite susmulkintą mėsą ir kepkite, kol pasikeis mėsos spalva. Sudėkite susmulkintas daržoves ir dar truputį patroškinkite.
3. Visą keptuvėje esančią masę truputį pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, supilkite sultinį, sudėkite į kelias dalis perpjautus pomidorus, gerai išmaišykite, uždenkite ir troškinkite 10 min.
4. Sudėkite virtas pupeles, išmaišykite, uždenkite keptuvę ir ant mažos ugnies troškinkite dar 10–15 min. Išjungus ugnį nereikia skubėti nukelti dangčio – tegul troškinys dar keliolika minučių pasitroškina.
Patarimas. Paprasčiausias mėsos smulkinimo būdas – sumalti mėsmale. Tačiau šis patiekalas skanesnis, jei mėsa – ne malta, o smulkiai supjaustyta.
Taip pat skaitykite:
Susipažinkite su aitriosiomis paprikomis!