Patiekalai su perlinėmis kruopomis: salotos, sriubos, troškiniai

Šiandien siūlome prisiminti maistingas kruopas, kurios yra ne kas kita, o miežiai nušlifuotais branduoliais.
Daržovių mišrainė su perlinėmis kruopomis
Daržovių mišrainė su perlinėmis kruopomis / Aidos Chlebinskaitės nuotr.

Perlinės kruopos – idealus pasirinkimas košėms, įdarams, sriuboms, troškiniams gaminti. Šios kruopos verda ilgai, todėl patartina jas iš vakaro užmerkti.

Perlinės kruopos itin maistingos. 100 g kruopų yra 8,3 g baltymų, 1,1 g riebalų, 66,5 g angliavandenių, mineralinių medžiagų, B grupės, taip pat E ir PP vitaminų, 1,1 g ląstelienos, kuri išvalo organizmą, gerina virškinimą. 100 g perlinių kruopų energinė vertė – 321 kcal.

Taip pat skaitykite: 

Mitybos specialistė V. Kurpienė įvardijo, kokia košė sveikiausia

Produktų glikemijos indeksas. Sužinokite, kurių vengti

Cukinijos su perlinėmis kruopomis
Receptas: Cukinijos su perlinėmis kruopomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 30
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (jaunos)
Perlinės kruopos: 2.00 st. (virtos)
Razinos: 40.00 g
Migdolai: 40.00 g (kepintos drožlės)
Medus: 2.00 valg. š.
Actas: 1.00 valg. š. (baltojo vyno actas)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Razinas užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite labai plonomis juostelėmis pjaustytas cukinijas (tai geriausia padaryti bulvių skustuku) ir kelias minutes kepkite, kol švelniai parus. Išgriebkite ir laikykite šiltai.

3. Į keptuvę, kurioje kepė cukinijos, sudėkite smulkintas česnako skilteles, šiek tiek pakepę supilkite vyno actą, medų ir troškinkite, kol išgaruos actas.

4. Suberkite razinas, virtas perlines kruopas ir pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai sudėkite cukinijas, išmaišykite ir dar troškinkite kelias minutes. Tiekdami troškinį apibarstykite migdolų drožlėmis.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Perlinių kruopų košė su riešutais
Receptas: Perlinių kruopų košė su riešutais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 54
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Pienas: 3.00 st.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Riešutai: 100.00 g (žemės ar lazdynų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Gerai nuplautas ir išbrinkintas kruopas suberkite į verdantį vandenį ir 5–10 min. pavirkite. Paskui vandenį nupilkite, o apvirusias kruopas suberkite į verdantį pasūdytą pieną ir ant mažos ugnies virkite, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės.

2. Paruoškite padažą: smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite svieste. Kai svogūnų gabalėliai pasidarys skaidrūs, suberkite sukapotus riešutus ir dar truputį pakepinkite.

3. Košę patiekite užpiltą riešutų padažu.

Suskleisti
Mišrainė su perlinėmis kruopomis
Receptas: Mišrainė su perlinėmis kruopomis
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 88
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 300.00 g (virtų)
Morkos: 2.00 vnt. (virtos)
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Kaliaropė: 1.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š.
Žirniai: 1.00 st. (tinka ir šaldyti, ir konservuoti)
Kaip gaminti

1. Morkas ir kaliaropes nulupkite ir supjaustykite vienodo dydžio kubeliais. Jei naudojami šaldyti žirneliai, juos suberkite į verdantį vandenį ir pavirkite 7 min. Paskui nukoškite ir ataušinkite. Konservuotus tereikia nuvarvinti.

2. Salierų lapkočius supjaustykite plonais griežinėliais, apelsinus nulupkite, išskirstykite skiltelėmis, šias supjaustykite mažesniais gabaliukais.

3. Visus produktus (jie turi būti vienodos temperatūros) sumaišykite ir pagardinkite majonezu. Paruoštą mišrainę reikėtų porą valandų palaikyti šaldytuve, kad visi skoniai gerai susimaišytų.

Suskleisti
Perlinių kruopų sriuba
Receptas: Perlinių kruopų sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 84
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (Sultiniui;kalakutų krūtinėlių kaulų su trupučiu mėsos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Sultiniui)
Morkos: 1.00 vnt. (Sultiniui ir sriubai 2 morkos)
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai ir sriubai gabaliukas (apie 100 g) saliero šakniagumbio)
Petražolės: 1.00 vnt. (sultiniui kelios šakelės ir sriubai šaknis)
Porai: 1.00 vnt. (sriubai)
Perlinės kruopos: 75.00 g (Sriubai)
Čiobreliai: 10.00 g (sultiniui kelios šakelės)
Laurų lapai: 1.00 vnt. (sultiniui)
Druska: 1.00 arbat. š. (sriubai; pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (sriubai; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia užmerkite kruopas – išbrinkusios greičiau išvirs.

2. Kaulus sudėkite į skardą ir 30 min. kepkite 200oC karštumo orkaitėje. Ataušinkite, nupjaustykite suminkštėjusius mėsos gabaliukus. Apskrudusius kaulus sudėkite į didelį puodą ir įpilkite vandens, kad apsemtų. 

3. Paruoškite sultiniui skirtas prieskonines daržoves: svogūnus nulupkite ir perpjaukite į keturias dalis. Morkas supjaustykite griežinėliais, salierų stiebus – nedideliais gabaliukais. Paruoštas daržoves sudėkite į puodą, įmeskite į ryšulėlį surištus prieskoninius žalumynus ir laurų lapelį.

4. Sultinį užvirinkite neuždengtame puode, nugraibykite putas, uždenkite ir ant nedidelės ugnies virkite 1,5 val. Paskui sultinį nukoškite ir supilkite į švariai išplautą puodą.

5. Sultinį vėl užvirinkite, sudėkite mirkytas kruopas, sriubai skirtas susmulkintas daržoves, kubeliais supjaustytą kalakutieną, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite dar 35 min.

Suskleisti
Daržovių mišrainė su perlinėmis kruopomis
Receptas: Daržovių mišrainė su perlinėmis kruopomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 39
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg
Agurkai: 1.00 kg
Svogūnai: 1.00 kg
Morkos: 1.00 kg
Perlinės kruopos: 1000.00 g
Aliejus: 500.00 ml
Actas: 100.00 ml (9 proc.)
Cukrus: 300.00 g
Druska: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Nuplautas ir nuskustas morkas stambiai sutarkuokite ir keptuvėje apkepkite su trupučiu aliejaus.
  2. Svogūnus nulupkite, likusias daržoves nuplaukite ir viską supjaustykite. Atskirai išvirkite kruopas.
  3. Kitame puode daržoves troškinkite, kol bus minkštos. Tada į puodą su daržovėmis sudėkite perlines kruopas, supilkite aliejų, actą, įmaišykite cukrų ir druską.
  4. Mišrainę sukrėskite į sterilius indus ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti
Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis
Receptas: Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 62
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 500.00 g (virtų)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 arbat. š. (šlakelis)
Mėtos: 5.00 g (kelios šakelės)
Vanduo: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, cukiniją ir svogūną kubeliais.

2. Įkaitintame aliejuje porą minučių pakepinkite svogūną, tada sudėkite ir pomidorus su cukinijomis, ant mažos ugnies kepkite apie 10 min.

3. Įmaišykite kruopas, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir patroškinkite dar 10 min. Paruoštą troškinį dėkite į dubenėlius, papuoškite šviežiomis mėtomis. Labai skanu su pomidorų padažu.

 

Suskleisti
Troškinys su perlinėmis kruopomis ir faršu
Receptas: Troškinys su perlinėmis kruopomis ir faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 180
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Vanduo: 400.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Faršas: 300.00 g
Pomidorai: 2.00 vnt.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (0,25 šaukštelio)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio džovinti)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotos)
Kaip gaminti

1.Perlines kruopas išvirkite vandenyje, pagardinkite druska. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.

2.Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morkas, svogūnus ir faršą apkepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, pagardinkite druska, pipirais.

3.Sudėkite pjaustytus pomidorus ir pakaitinkite dar 3–4 minutes. Viską iš keptuvės sukrėskite į puodą su perlinėmis kruopomis, gerai išmaišykite ir dar 5 minutes troškinkite.

4.Tiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų