Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patikrintas derinys – makaronai ir sūris: 10 receptų, kurių galbūt dar neišbandėte

Yra ingredientų, kurie taip tobulai dera, jog jų duetai tampa klasikų klasika. Tai tikrai galioja makaronams ir kai kuriems sūriams. Tikime, jog nesyk šį derinį jau išbandėte, tačiau siūlome naujų idėjų – pravers ir pietums, ir vakarienei!
Spagečių lėkštė
Spagečių lėkštė / Vida Press nuotr.
Makaronai su feta ir mėtomis
Receptas: Makaronai su feta ir mėtomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 300.00 g (kriauklytės)
Cukinijos: 200.00 g
Fetos sūris: 100.00 g
Mėtos: 10.00 g (4 dideli švieži lapai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Pripilkite puodą vandens, įberkite druskos ir užvirinkite. Supilkite makaronus ir virkite tiek, kiek nurodyta ant pakuotės. Nepervirkite.

2. Nuplaukite cukinijas, supjaustykite riekelėmis ir suberkite į dubenį.

3. Sutrupinkite fetą ir suberkite į dubenį su cukinijomis.

4. Smulkiai supjaustykite mėtų lapus, suberkite į dubenį ir viską išmaišykite.

5. Išvirusius makaronus perliekite šaltu vandeniu, supilkite į dubenį su paruoštu gaiviu padažu iš cukinijų, fetos ir mėtų, pabarstykite pipirais ir užpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Tradiciniai kriauklyčių (beje, italai šią formą vadina „ausytėmis“) formos makaronai iš Apulijos regiono patys tinkamiausi vasariškam patiekalui su cukinijomis. Feta šiam receptui suteikia graikiško prieskonio, o mėtos gaivumo ir sodraus kvapo.

Suskleisti
Makaronai įdaryti pelėsiniu sūriu
Receptas: Makaronai įdaryti pelėsiniu sūriu
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 11
Receptas
Ingredientai
Makaronai vamzdeliai: 15.00 vnt. (Cannelloni)
Sūris: 270.00 g (gorgonzolos)
Sviestas: 70.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kreminė varškė: 100.00 g
Grietinė: 2.00 valg. š.
Varškės sūris: 150.00 g (riebaus)
Grietinėlė: 150.00 ml (neriebios)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį; kelios šakelės šviežių)
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite (bet jokiu būdu nepervirkite), kaip nurodyta ant pakuotės, ir išgriebkite iš puodo. 

2. Nedideliame dubenėlyje iki vientisos masės išsukite gorgonzolą, varškę ir grietinę. Įdarą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite džiovintais raudonėliais, išspauskite česnaką.

3. Makaronų vamzdelius prikimškite įdaro, sudėkite į riebalais išteptą karščiui atsparią kepimo skardą, ant viršaus suberkite tarkuotą varškės sūrį ir supilkite grietinėlę.

4. Įdarytus makaronus pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite apie 10–12 min., kol sūris išsilydys ir makaronai dailiai pagels.

5. Tiekite papuoštus šviežiomis rozmarinų šakelėmis.

Suskleisti
Makaronai
Receptas: Makaronai su kumpiu ir sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 14
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g
Kumpis: 150.00 g (virtas)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona arba žalia)
Pienas: 200.00 ml
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 120.00 g (fermentinis tarkuotas)
Džiūvėsiai: 100.00 g (malti)
Sviestas: 1.00 valg. š. (ištirpintas)
Kaip gaminti

1. Pasūdytame vandenyje išverkite makaronus. Supjaustykite kumpį, saldžiąją papriką ir brokolinius kopūstus. Viską sumaišykite.

2. Nedideliame inde sumaišykite pieną, krakmolą ir maltus juoduosius pipirus. Virkite, kol masė sutirštės ir pradės kilti burbuliukai. Suberkite sūrį ir maišykite, kol ištirps. Padažą pilkite ant makaronų su daržovėmis ir kumpiu. Viską gerai sumaišykite. Masę dėkite į kepimo skardą.

3. Džiūvėsėlius sumaišykite su ištirpintu sviestu ir jais apibarstykite makaronus.

4. Kepkite apie 30 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.

Suskleisti
Makaronai su sūriu ir brokoliais
Receptas: Makaronai su sūriu ir brokoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 44
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g
Sūris: 140.00 g ("Džiugas")
Kumpis: 120.00 g (pjaustytas griežinėliais)
Grietinė: 200.00 g (neriebi)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti
  1. Sūdytame vandenyje apvirkite makaronus – ne ilgiau kaip 5 minutes. Kol jie verda, susmulkinkite brokolius, išskirstykite nedideliais žiedynais ir suberkite į puodą su makaronais. Kai užvirs, virkite 5–7 minutes.
  2. Sutarkuokite sūrį. Kumpio griežinėlius apskrudinkite sausoje įkaitintoje keptuvėje, tada supjaustykite gabaliukais.
  3. Nukoškite makaronus, puode palikdami kelis šaukštus virusio vandens. Makaronus suverskite atgal į puodą, suberkite sūrį, sudėkite grietinę, paskaninkite juodaisiais pipirais ir išmaišykite. Šiek tiek pakaitinkite – kol maišant sūris visai išsilydys. Dėkite į lėkštes, pabarstykite traškiais skrudinto kumpio gabaliukais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Makaronai su sūriais
Receptas: Makaronai su sūriais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 30
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g (spagečių)
Rikotos sūris: 150.00 g
Parmezano sūris: 1.00 sauja (saujelė tarkuoto)
Alyvuogių aliejus: 2.00 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis žaliosios ankšties)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 sauja (keletas lapelių)
Kaip gaminti
  1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir nukoškite.
  2. Ožkų pieno sūrį sutrupinkite šakute ir sumaišykite su rikota. Aitriąją papriką ir česnaką nuvalykite, smulkiai sukapokite.
  3. Pakepinkite įkaitintame aliejuje. Kai prieskoniai gardžiai pakvips, į keptuvę sukrėskite makaronus, sumeskite sūrius, suberkite bazilikus ir petražoles.
  4. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  5. Makaronus kaitinkite labai trumpai, kol išsilydys sūriai, ir iš karto patiekite.
  6. Kulinaro patarimas. Jeigu mėgstate sočiau, makaronus galite ruošti ir su grietinėlės padažu – pačioje pabaigoje jos pilkite į keptuvę ir išmaišykite.
Suskleisti
Kepti makaronai su sūriu
Receptas: Kepti makaronai su sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 69
Receptas
Ingredientai
Duona: 3.00 riekės (baltos arba batono)
Sviestas: 65.00 g (15 tirpinto ir 50 - paprasto ir gabalėlis formai ištepti)
Pienas: 700.00 ml
Miltai: 35.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 arbat. š. (ketvirtadalis - malto)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (Kajeno)
Čederio sūris: 250.00 g (kietojo, 82 proc. riebumo)
Sūris: 115.00 g (Gruyere - puskiečio)
Makaronai: 250.00 g (ragelių formos)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190º C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite 20x30 cm dydžio gilesnį kepimo indą. Atidėkite į šalį.
  2. Šviesią duoną ar batoną supjaustykite mažais gabalėliais ir suberkite į dubenį. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite. Atidėkite į šalį.
  3. Pieną supilkite į prikaistuvį ir pašildykite ant vidutinio dydžio ugnies, kol bus karštas. Tuo tarpu keptuvėje ištirpinkite 50 g sviesto. Kai sviestas ims burbuliuoti, suberkite miltus ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, 1 minutę, kol neliks sausų miltų.
  4. Lėtai į keptuvę pilkite karštą pieną, masę nuolat maišydami (patogiausia tai daryti plakimo šluotele). Pamažu supilkite visą pieną. Nesustokite maišyti, kol gausite vientisos konsistencijos padažą, ir jis sutirštės. Tuomet nuimkite keptuvę nuo ugnies, suberkite druską, muskatą, pipirus, Kajeno pipirus ir abiejų 170 g tarkuoto kietojo sūrio ir 80 g tarkuoto puskiečio sūrio. Išmaišykite ir atidėkite keptuvę į šalį.
  5. Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės, tik porą minučių sutrumpinkite virimo laiką. Makaronai turi būti šiek tiek kieti viduje. Išvirtus makaronus suberkite į sietelį ir nuvarvinkite. Perliekite šaltu vandeniu ir vėl palikite nuvarvėti.
  6. Įmaišykite makaronus į sūrio padažą. Visą masę sukrėskite į sviestu pateptą kepimo indą.  Viršų apibarstykite likusiais 80 g tarkuoto kietojo sūrio ir 35 g tarkuoto puskiečio sūrio. Viršų apibarstykite duonos trupiniais.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol paviršius gražiai apskrus. Išjungę orkaitę, palikite pastovėti 5 minutes. Tuomet dėkite į lėkštes ir valgykite. Skanaus!

 

Suskleisti
Spagečiai su ančiuviais
Receptas: Spagečiai su ančiuviais, avies pieno sūriu ir mėtomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Ančiuviai: 12.00 vnt. (šviežių)
Spagečiai: 320.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š.
Mėtos: 1.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Išvalykite ančiuvius, išimkite nugarkaulį, išdėliokite lėkštėje pilvais į viršų.

2. Sukapokite česnaką, petražoles ir mėtą, išdėliokite ant ančiuvių, išspauskite citriną ir pagardinkite aštriuoju „peperoncino“.

3. Išvirkite pastą, nupilkite šiek tiek virimo vandens į puodelį.

4. Supilkite ančiuvius ant karštų spagečių, maišykite, papildydami pastos virimo vandeniu.

5. Patiekdami lėkštėje apibarstykite tarkuotu kietuoju „pecorino“ sūriu, darsyk pagardinkite aštriuoju „peperoncino“.

Šį receptą su šviežiais ančiuviais galime nesunkiai pritaikyti prie mūsų prekybos centrų asortimento galimybių. Tiesiog reikia susmulkinti keletą ančiuvių aliejuje (prieš tai nuvarvinti aliejų). Galima gardinti su šviežiais pomidorais arba pomidorų tyre. Žinoma, grietinė su ančiuviais nedraugauja. 

Suskleisti
Sicilietiški makaronai su baziliku ir rikotos sūriu
Receptas: Sicilietiški makaronai su baklažanais ir rikotos sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 320.00 g (tagliolini formato, rinkitės kuo natūralesnius, idealu – jei juos pagaminsite patys)
Baklažanai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pesto padažas: 30.00 g (bazilikų)
Rikotos sūris: 100.00 g
Svogūnai: 40.00 g (pomidorų padažui)
Pomidorai: 500.00 g (pomidorų padažui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (itin tyro; pomidorų padažui)
Bazilikai: 10.00 g (pomidorų padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pomidorų padažui)
Cukrus: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; pomidorų padažui)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite svogūnus, pakepinkite juos puode įkaitintame alyvuogių aliejuje. Kol svogūnai apkeps, supjaustykite šviežius pomidorus, sumaišykite juos su svogūnais. Į puodą įdėkite bazilikų pesto padažo, žiupsnelį druskos, cukraus. Pakaitinkite viską ant mažos ugnies apie 40 min.

2. Paruoškite baklažanus – nuplaukite, smulkiai supjaustykite, apšlakstykite aliejumi ir dėkite juos į tą patį puodą, sumaišykite su paruoštu padažu.

3. Švelniai sūdytame vandenyje išvirkite tagliolini makaronus, po 4 minučių nusausinkite. Sudėkite makaronus į puodą su jau paruoštu pomidorų ir baklažanų padažu, sudėkite rikotos sūrį, sumaišykite.

4. Patiekdami lėkštėje ant viršaus uždėkite dar šiek tiek sūrio, papuoškite šviežio baziliko lapeliu.

Suskleisti
Makaronų apkepas
Receptas: Itališkas makaronų ir sūrio apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 31
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (mėgstami)
Svogūnai: 50.00 g (smulkinti)
Česnakai: 50.00 g (smulkinti)
Garstyčių milteliai 5.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Pomidorai: 100.00 g (savo sultyse konservuoti, smulkinti)
Čederio sūris: 100.00 g
Parmezano sūris: 50.00 g (tarkuotas)
Jogurtas: 70.00 g (liesas)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite, smulkintus svogūnus ir česnakus apkepkite aliejuje su pipirais, suberkite tarkuotą čederį ir kaitinkite, kol jis išsileis. Nuimkite nuo viryklės ir supilkite jogurtą, garstyčių miltelius.

2. Padažą sumaišykite su makaronais ir smulkintais konservuotais pomidorais, pasūdykite, supilkite į kepimo formą ir užbarstykite parmezano (ar kito panašaus sūrio). Apie 15–20 min. kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.

P. S. Jei norite, kad patiekalas būtų mažiau kaloringas, rinkitės liesesnį sūrį.

Plačiau skaitykite: „Savaitgalio pietums: pasaulio virtuvių patiekalai per pusvalandį“

Suskleisti
Makaronų apkepas su trijų rūšių sūriu
Receptas: Makaronų apkepas su trijų rūšių sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.7 / 25
Receptas
Ingredientai
Makaronų lakštai, skirti lazanijai ruošti 20.00 vnt.
Pomidorai: 200.00 g (šviežių vyšninių)
Savo sultyse konservuoti pomidorai 400.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kumpis: 6.00 riekės (karštai rūkyto (ploni griežinėliai))
Aliejus: 3.00 valg. š.
Rikotos sūris: 500.00 g
Mocarelos sūris: 250.00 g
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Mėtos: 10.00 g (šviežių)
Bazilikai: 10.00 g (šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Sviestas: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Kumpį suplėšykite gabalėliais ir paskrudinkite karštoje sausoje keptuvėje.

2. Į puodą suberkite vyšninius pomidoriukus, sukrėskite konservuotus pomidorus, statykite ant ugnies ir luktelėkite, kol užvirs. Kaitinkite apie 10 minučių.

3. Sudėkite trintus česnakus, supilkite aliejų, įberkite žiupsnelį druskos, išmaišykite ir dar pora minučių pakaitinkite.

4. Nepridegančią kepimo formą ištepkite sviestu, ant dugno išdėliokite sluoksnį makaronų lakštų.

5. Aptepkite juos plonu sluoksniu pikantiškos pomidorų masės. Ant viršaus pabarstykite skrudinto kumpio, gabalėliais pjaustytos mocarelos, užkrėskite rikotos.

6. Uždenkite lazanijos lakštais, vėl aptepkite pomidorų mase, apibarstykite skrudintu kumpiu, sūriu ir t. t. Taip susluoksniuokite likusius produktus (viršutinis sluoksnis turi būti pikantiško pomidorų padažo).

7. Apibarstykite tarkuotu parmezanu, apšlakstykite lydytu sviestu, indo viršų uždenkite folija ir 20 minučių pašaukite į 180ºC karštumo orkaitę. Ištraukusi foliją nuimkite ir indą su valgiu vėl pašaukite į orkaitę. Kepkite dar apie pusvalandį.

8. Puoškite šviežiais mėtų ir bazilikų lapeliais.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais