Patiks visiems: mielinis pyragas su varške ir obuoliais

Su mieline tešla mažai kam patinka terliotis vasarą, nes pakilti turi ir ji pati, ir iš jos suformuotas kepinys, tad nors darbo ir nedaug, namuose būti tikrai tenka. Rudenį – kitas reikalas, kai vakarai šaltoki, pats tas laikas ilgai minkyti, kildyti, kaitinti orkaitę. Siūlome pyragą, kuris tikrai turėtų įtikti lietuviškiems skonio receptoriams. Salsva minkšta tešla, gaivi varškė, obuolių riekelių arba obuolienės sluoksnis – viskas taip pažįstama ir nostalgiška!
Pyragas su varške ir obuoliais
Pyragas su varške ir obuoliais / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

tešlai:

  • 500 g miltų;
  • 1 stiklinė pieno, šilto;
  • 2 kiaušinių tryniai;
  • 100 g cukraus;
  • 15 g šviežių mielių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • nutarkuotos citrinos žievelės (nebūtinai).

varškės sluoksniui:

  • 500 g varškės, pusriebės ar riebios;
  • 1 didelis kiaušinis;
  • 120 g cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • sauja razinų, nuplautų ir nusausintų;
  • 50 g sviesto, minkšto;
  • 1 valg. šaukšt. miltų.

obuolienės sluoksniui:

  • 5 obuoliai;
  • 100 g cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • sauja razinų, nuplautų ir nusausintų.

Pastaba: vietoje obuolienės sluoksnio galite tiesiog dėlioti plonas obuolių riekeles ir pabarstyti cukrumi bei cinamonu.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai ruošiame tešlą. Miltus persijojame į didelį dubenį, suformuojame viduryje duobutę, sutrupiname į ją mieles, užberiame šaukštą cukraus, pilame šlakelį pieno ir ištriname iki košelės. Šią košelę pabarstome miltais ir visą dubenį dedame kur nors šiltai 10–15 min., kol mielės „pabus“ – susidarys kauburėlis.

2. Į indą su miltais ir mielėmis pilame su kiaušinių tryniais gerai išsuktą likusį cukrų, druską, pilame pieną ir išlydytą sviestą (jei naudojame – ir citrinos žievelės tarkius). Kiek įmanoma, išmaišome, o tada rankomis (arba padedant aparatui su tešlos minkymo kabliu) gerai išminkome. Išminkytą tešlą suvoliojame į rutulį, dedame į tą patį dubenį, pridengiame ir dedame valandai pakilti.

3. Ruošiame varškės masę. Dedame varškę į pusdubenį, čia pat metame ir sviestą ir labai kruopščiai ištriname, kad nebūtų nei didelių varškės, nei sviesto gabaliukų. Kitame dubenėlyje įsukame kiaušinį su cukrumi, jį irgi supilame į varškės masę, beriame ir miltus, cinamoną, razinas, labai gerai išmaišome. Atidedame į šalį.

4. Obuolius nulupame, supjaustome kubeliais, beriame juos į prikaistuvį, suberiame cukrų, cinamoną, pakaitiname 10–15 min., kol obuoliai sukris, bet dar bus gabaliukų, suberiame razinas. Kaip jau minėta pastaboje, galite viršui naudoti ir obuolius, cukrų bei cinamoną, o galite ir anksčiau virtą obuolienę.

5. Pakilusią tešlą perminkome, atskiriame nedidelį jos gabaliuką viršui papuošti, o likusią iškočiojame iki 1 cm storio. Klojame tešlą į sviestu pateptą, miltais pabarstytą kepimo skardą su kraštais, pridengiame rankšluostuku ir leidžiame dar pakilti apie 20 min.

6. Orkaitę įkaitiname iki 180°C laipsnių temperatūros. Dedame į ją skardą su pakilusiu tešlos sluoksniu, pakepame 15 min.

7. Per tą laiką atsidėtąjį tešlos likutį supjaustome gabaliukais ir suformuojame „virveles“.

8. Apkepusį tešlos lakštą greitai aptepame obuoliene, o tada krečiame varškę, išlyginame, apdėliojame viršų tešlos virvelėmis. Kitas variantas – pirmiausiai krėsti varškę, o tada dėlioti obuolius su priedais ir dekoruoti tešlos virvelėmis. Taip papildytą pyragą vėl kiškite į orkaitę ir kepkite dar apie 30–40 min.

9. Leiskite visiškai atvėsti ir tik tada pjaustykite.

Vida Press nuotr./Pyragas su varške ir obuoliais
Vida Press nuotr./Pyragas su varške ir obuoliais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų