Ingredientai:
tešlai:
- 500 g miltų;
- 1 stiklinė pieno, šilto;
- 2 kiaušinių tryniai;
- 100 g cukraus;
- 15 g šviežių mielių;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- nutarkuotos citrinos žievelės (nebūtinai).
varškės sluoksniui:
- 500 g varškės, pusriebės ar riebios;
- 1 didelis kiaušinis;
- 120 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- sauja razinų, nuplautų ir nusausintų;
- 50 g sviesto, minkšto;
- 1 valg. šaukšt. miltų.
obuolienės sluoksniui:
- 5 obuoliai;
- 100 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- sauja razinų, nuplautų ir nusausintų.
Pastaba: vietoje obuolienės sluoksnio galite tiesiog dėlioti plonas obuolių riekeles ir pabarstyti cukrumi bei cinamonu.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai ruošiame tešlą. Miltus persijojame į didelį dubenį, suformuojame viduryje duobutę, sutrupiname į ją mieles, užberiame šaukštą cukraus, pilame šlakelį pieno ir ištriname iki košelės. Šią košelę pabarstome miltais ir visą dubenį dedame kur nors šiltai 10–15 min., kol mielės „pabus“ – susidarys kauburėlis.
2. Į indą su miltais ir mielėmis pilame su kiaušinių tryniais gerai išsuktą likusį cukrų, druską, pilame pieną ir išlydytą sviestą (jei naudojame – ir citrinos žievelės tarkius). Kiek įmanoma, išmaišome, o tada rankomis (arba padedant aparatui su tešlos minkymo kabliu) gerai išminkome. Išminkytą tešlą suvoliojame į rutulį, dedame į tą patį dubenį, pridengiame ir dedame valandai pakilti.
3. Ruošiame varškės masę. Dedame varškę į pusdubenį, čia pat metame ir sviestą ir labai kruopščiai ištriname, kad nebūtų nei didelių varškės, nei sviesto gabaliukų. Kitame dubenėlyje įsukame kiaušinį su cukrumi, jį irgi supilame į varškės masę, beriame ir miltus, cinamoną, razinas, labai gerai išmaišome. Atidedame į šalį.
4. Obuolius nulupame, supjaustome kubeliais, beriame juos į prikaistuvį, suberiame cukrų, cinamoną, pakaitiname 10–15 min., kol obuoliai sukris, bet dar bus gabaliukų, suberiame razinas. Kaip jau minėta pastaboje, galite viršui naudoti ir obuolius, cukrų bei cinamoną, o galite ir anksčiau virtą obuolienę.
5. Pakilusią tešlą perminkome, atskiriame nedidelį jos gabaliuką viršui papuošti, o likusią iškočiojame iki 1 cm storio. Klojame tešlą į sviestu pateptą, miltais pabarstytą kepimo skardą su kraštais, pridengiame rankšluostuku ir leidžiame dar pakilti apie 20 min.
6. Orkaitę įkaitiname iki 180°C laipsnių temperatūros. Dedame į ją skardą su pakilusiu tešlos sluoksniu, pakepame 15 min.
7. Per tą laiką atsidėtąjį tešlos likutį supjaustome gabaliukais ir suformuojame „virveles“.
8. Apkepusį tešlos lakštą greitai aptepame obuoliene, o tada krečiame varškę, išlyginame, apdėliojame viršų tešlos virvelėmis. Kitas variantas – pirmiausiai krėsti varškę, o tada dėlioti obuolius su priedais ir dekoruoti tešlos virvelėmis. Taip papildytą pyragą vėl kiškite į orkaitę ir kepkite dar apie 30–40 min.
9. Leiskite visiškai atvėsti ir tik tada pjaustykite.