Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavalgykim sočiai ir vykim žiemą: žirnienių, košių, troškinių receptai

Žvarbią ir šaltą dieną apie lengvas salotas ir žaliavalgiškus skanėstus svajoti nepavyksta – norisi ko nors šildančio ir sotaus. O švenčiant Užgavėnes leistina viskas – ir žirnienė su šonine, ir košė su daug sviesto, ir ilgai troškinta mėsa riebaliukų prisodrintame padaže. Žiema, žiema, bėk iš kiemo!
Žirnienė su džiovintais grybais
Žirnienė su džiovintais grybais / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Sriubos:

Soti kopūstų sriuba su faršu
Receptas: Soti kopūstų sriuba su faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 55 min.
3.7 / 90
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (pusės gūžės šviežio)
Faršas: 300.00 g (300 - 400 g kiaulienos)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 3)
Paprikos: 2.00 vnt. (kelių griežinėlių raudonos ir geltonos)
Citrinos: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Petražolės: 20.00 g (smulkintos)
Kaip gaminti

1. Didesniame puode įkaitinkite 3–4 šaukštus aliejaus, sudėkite faršą, pjaustytą svogūną, smulkintą česnaką ir gerai apkepkite.

2. Tada suberkite pjaustytas morkas, paprikas, kopūstą ir maišydami dar kelias minutes pakepkite, pagardinkite prieskoniais, įmeskite laurų lapelių, įpilkite apie 2 litrus vandens, sojų padažo ir virkite, kol daržovės suminkštės. Virdami įspauskite citrinų sulčių.

3. Tiekite su grietine ir apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Žirnienė su džiovintais grybais
Receptas: Žirnienė su džiovintais grybais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (3-4)
Žirniai: 1.00 st. (skaldyti)
Grybai: 6.00 vnt. (5–6 džiovinti grybai (geriausiai tinka baravykai))
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 3.00 vnt. (kvapieji ir juodieji pipirai (žirniukai))
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežios)
Kaip gaminti

1.Žirnius ir grybus atskirai pamirkykite apie valandą. Išmirkusius grybus gerai nuplaukite, supjaustykite juostelėmis, sudėkite į puodą su vandeniu (apie 1,5 l) ir užvirkite.

2.Sudėkite išmirkusius žirnius, įmeskite laurų lapelius, pipirų ir virkite apie 30 minučių, kol žirniai suvirs. Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir virkite, kol suminkštės (apie 10 minučių).

3.Tuo tarpu susmulkinkite luptą svogūną ir pakepinkite su sviestu, kol ims gražiai rusti. Supilkite į verdančią sriubą ir virkite 5–7 minutes.

4.Nukeltą nuo ugnies sriubą pagardinkite kapotomis petražolėmis, pasūdykite ir palaikykite uždengtą kelias minutes. Valgykite su grietine.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Žirnienė su šonkauliukais
Receptas: Žirnienė su šonkauliukais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.2 / 25
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 300.00 g (juosta neriebių rūkytų šonkauliukų)
Vanduo: 2500.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Žirniai: 1.00 st. (skaldyti džiovinti žirniai (norint tirštesnės sriubos – daugiau))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 3.00 valg. š. (sauja krapų, petražolių)
Kaip gaminti

1.Į verdantį vandenį sudėkite nuplautus žirnius ir mažesniais gabalėliais (po vieną kauliuką) pjaustytus šonkaulius. Uždengę virkite ant mažos ugnies. Tuo metu paruoškite sriubai užpilą.

2.Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morką nuskuskite ir stambiai sutarkuokite. Keptuvėje su įkaitintu aliejumi iš pradžių apkepkite svogūną, tuomet suberkite tarkuotą morką ir dar pakepkite kelias minutes.

3.Kai žirniai bus beveik išvirę, sudėkite dvi nedideliais kubeliais pjaustytas luptas bulves. Pagardinkite druska, pipirais. Virkite, kol žirniai ir bulvės bus minkšti.

4.Pabaigoje į sriubą įmaišykite keptus svogūnus su morkomis ir smulkintus žalumynus.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Barščiai su rūkyta šonine
Receptas: Barščiai su rūkyta šonine
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 60
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 300.00 g (su kaulu ir 100 g rūkytos šoninės)
Burokėliai: 5.00 vnt. (ir stiklinė burokėlių sunkos)
Pupelės: 1.00 st.
Morkos: 2.00 vnt.
Obuoliai: 2.00 vnt. (antaniniai)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Bulvės: 2.00 vnt.
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Krapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį kvapiųjų pipirų žirnelių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį druskos)
Kaip gaminti

1. Pupeles iš vakaro užmerkite, tada išvirkite.

2. Burokėlius nuplaukite, nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve ir troškinkite su pomidorų tyre bei burokėlių sunka.

3. Svogūnus pakepinkite svieste su morkomis ir petražolės šaknimi, iki suminkštės.

4. Iš kiaulienos išvirkite sultinį. Į jį sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, sumeskite laurų lapelius bei pipirų žirnelius ir apie 10 min. pavirkite. Tada sukrėskite troškintus burokėlius, kiek pavirusios – svogūnų, morkų bei petražolės šaknies troškinį, galiausiai – virtas pupeles ir dar 7 min. pavirkite.

5. Sudėkite kubeliais pjaustytus obuolius, kepintą smulkintą šoninę.

6. Tiekdamos į lėkštę įdėkite mažais gabalėliais pjaustytos kiaulienos, berkite žalumynų.

 

Suskleisti
Lapinių kopūstų ir pupelių sriuba
Receptas: Lapinių kopūstų ir pupelių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 31
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (1 - sriubai ir 1 - lapiniams kopūstams)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 6.00 skiltelės (2 - sriubai ir 4 - lapiniams kopūstams)
Rozmarinai: 2.00 arbat. š.
Pupelės: 2.00 vnt. (skardinės baltųjų)
Daržovių sultinys: 300.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sojų (miso) pasta:(lapiniams kopūstams) 2.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 arbat. š. (raudonosios paprikos dribsniai - lapiniams kopūstams)
Kopūstai: 1.00 vnt. (lapiniai - viena gūžė)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, sutrinkite česnakus, apibarstykite rozmarinais ir dėkite į puodą storu dugnu. Užpilkite alyvuogių aliejumi ir troškinkite 5-7 minutes.
  2. Po to suberkite pupeles ir supilkite sultinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Troškinkite 20 minučių.
  3. Lapinius kopūstus nuplaukite, nusausinkite. Alyvuogių aliejų įkaitinkite, sudėkite sojų pastą ir viską kaitinkite 3-4 minutes. Sudėkite raudonosios paprikos dribsnius, smulkintus česnakus ir pakepkite 1-2 minutes.
  4. Į gautą masę dėkite lapinius kopūstus ir kepkite iš abiejų pusių 5 minutes. Į dubenis supilkite sriubą ir ant viršaus dėkite apskrudusius lapinius kopūstus. Patiekalą patiekite karštą!
Suskleisti
Charčio sriuba
Receptas: Soti ir šildanti charčio sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 132
Receptas
Ingredientai
Avienos šonkauliai: 2.00 kg (galite imti ir 3 kg, be riebalų; avienos sultiniui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (1 nuplautas, bet nenuluptas avienos sultiniui ir 1 supjaustytas kubeliais sriubai)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė, supjaustuta į keletą dalių; avienos sultiniui)
Salierų stiebai: 3.00 vnt. (avienos sultiniui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (avienos sultiniui)
Druska: 2.00 arbat. š. (perpus avienos sultiniui ir sriubai (arba pagal skonį))
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (perpus sultiniui ir sriubai (arba pagal skonį))
Česnakai: 7.00 skiltelės (3 avienos sultiniui ir 4 susmulkintos sriubai)
Aliejus: 2.00 valg. š. (sriubai)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (švieži arba džiovinti, dėkite pagal skonį, kiek toleruojate aitrumo; sriubai)
Paprikos: 2.00 vnt. (išvalytos ir supjaustytos gabalėliais raudonosios; sriubai)
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (indelis geros kokybės konservuotų savo sultyse; sriubai)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š. (galite dėti ir 3; sriubai)
Avinžirniai: 1.00 st. (išbrinkintų per naktį vandenyje; sriubai)
Ryžiai: 1.00 st. (nuplautų; sriubai)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (džiovintų sriubai ir dar saujelė šviežių kapotų patiekimui)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; sriubai)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; sriubai)
Kvapnieji pipirai: 0.50 arbat. š. (sriubai)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia išsivirkite avienos sultinį. Geriausia jį išvirti iš vakaro, kad palikus šaltai ant viršaus sustingtų riebalai, kuriuos galėsite atsargiai nuimti ir išmesti (nes jie tikrai niekam nereikalingi…).

2. Į puodą sudėkite avienos kaulus ir pripilkite vandens, kad apsemtų kaulus. Kai vanduo užvirs, vandenį nupilkite, kaulus praskalaukite ir užpilkite nauju vandeniu. Užvirkite dar kartą, nugriebkite putas. Sudėkite visas daržoves (svogūno nelupkite, bus daugiau skonio ir spalvos), įberkite druskos, pipirų, sumeskite lauro lapus ir uždengę troškinkite apie 2–6 valandas (kuo ilgiau, tuo geriau). Nupilkite išvirusį sultinį, daržoves išmeskite, kaulus su mėsa padėkite atskirai, o sultinį palikite puode, kuriame virė, per naktį šaltai, kad sustingtų riebalai ir juos galėtumėte pašalinti.

3. Kitame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite česnakus, čili pipirus, pabarstykite kuminu, kalendromis, saldžiosios paprikos milteliais ir pakepinkite dar kelias minutes.

4. Sudėkite saldžiąsias paprikas, po poros minučių – pomidorus su visomis sultimis ir pomidorų pastą, kepinkite apie 5–10 min., suberkite išmirkytus avinžirnius ir supilkite pašildytą sultinį.

5. Virkite, kol avinžirniai suminkštės (apie 30 min.), tada suberkite ryžius ir toliau virkite dar apie 10 min., kol ryžiai išvirs.

6. Pabaigoje sudėkite virtus avienos kauliukus, paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite pipirų, jei trūksta rūgšties, įlašinkite citrinos sulčių. Patiekite pabarstę šviežiomis kalendromis.

Suskleisti
Žiedinių kopūstų sriuba su vištiena
Receptas: Žiedinių kopūstų sriuba su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 57
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Porai: 30.00 g (gabalėlis)
Ryžiai: 4.00 valg. š. (ilgagrūdžiai)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Pipirai: 8.00 vnt. (keli kvapieji ir aitrieji)
Vištiena: 2.00 vnt. (viščiukų šlaunelės)
Kaip gaminti

1. Nuplautą žiedinį kopūstą suskirstykite žiedynėliais.

2. Raudoną saldžiąją papriką perpjaukite pusiau, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais.

3. Nuluptus porus supjaustykite griežinėliais.

4. Į puodą sudėkite nuplautas viščiuko šlauneles, įpilkite apie pusantro litro vandens. Kai užvirs, sumeskite laurų lapus, pipirus ir apie 20 minučių pakaitinkite. Suberkite ryžius ir virkite dar 10 minučių.

5. Šlauneles išgriebkite. Nuo kaulų nupjaustykite mėsą, susmulkinkite.

6. Keptuvėje išlydytame svieste pakepinkite porų griežinėlius. Sudėkite smulkintą mėsą ir kepinkite dar kelias minutes. Suverskite į puodą su ryžiais, išmaišykite, luktelėkite, kol užvirs.

7. Sumeskite smulkintus žiedinius kopūstus, paprikas ir virkite, kol daržovės suminkštės. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Tiekiant tinka užbalinti liesa grietinėle.

Suskleisti

Košės:

Lęšių košė
Receptas: Lęšių košė
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 29
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (nevirtų)
Bulvės: 4.00 vnt.
Pomidorų pasta: 4.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (½)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 1.00 arbat. š. (¼ granulių)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (¼ maltų, džiovintų)
Kaip gaminti
  1. Lęšius perplaukite vandeniu ir suberkite į puodą.
  2. Įpilkite vandens 3 kartus daugiau, nei puode yra kruopų.
  3. Paskui sutarkuokite nuskustas bulves.
  4. Praėjus 15 minučių, į verdamus lęšius sukrėskite sutarkuotas bulves.
  5. Jei reikia, įpilkite dar šiek tiek vandens.
  6. Virkite vis pamaišydami dar 15 minučių.
  7. Sukrėskite pomidorų pastą, garstyčias, druską, maltą aitriąją papriką, česnakų granules ir maltas petražoles. Pamaišykite ir dar 3 min. patroškinkite.

Receptą atsiuntė Gintarė

Suskleisti
Soti žirnių košė su faršu
Receptas: Soti žirnių košė su faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 60
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 1.00 st.
Faršas: 400.00 g (400 - 500 kiaulienos)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Aštrūs maltos mėsos prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 20.00 g (smulkinti)
Kaip gaminti

1. Žirnius pamerkite bent kelioms valandoms (geriau per naktį) ir išvirkite sūdytame vandenyje. Tik nepervirkite, jie turi būti kietoki. Bulves ir morkas stambiai sutarkuokite ir sudėkite į pravėsusius žirnius.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintus svogūnus, faršą ir apkepkite. Pagardinkite mėsos prieskoniais, čiobreliais, pipirais ir druska. Faršą sukrėskite ant žirnių ir gerai išmaišykite.

3. Į aliejumi pašlakstytą kepimo indą (geriausiai tinka molinis) sudėkite žirnių košę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Tiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti
Svogūnų ir bulvių košė
Receptas: Svogūnų ir bulvių košė
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 24
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 750.00 g
Svogūnai: 500.00 g
Pienas: 60.00 ml
Sviestas: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1.00 vnt. (kubelis tirpaus sultinio)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 – 3 šaukštai citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuskustas bulves supjaustykite kubeliais, užpilkite šiek tiek pasūdytu vandeniu ir užkaiskite.

2. Po 10 min. sudėkite skiltelėmis supjaustytus svogūnus, įmeskite sultinio kubelį ir virkite 30 min.

3. Tada bulves nusunkite, supilkite pieną, įdėkite sviesto ir sutrinkite maišikliu ar grūstuvu. Pasūdykite, įberkite pipirų, pagardinkite citrinų sultimis.

Suskleisti
Lęšių košė su daržovėmis
Receptas: Lęšių košė su daržovėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 21
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Lęšiai: 1.00 st.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Karis: 3.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (tarkuotų šviežių)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Į didelį puodą supilkite aliejų, gerai įkaitinkite, sudėkite sugrūstus česnakus, smulkiai sukapotus svogūnus, suberkite kario miltelius, sudėkite imbierą, smulkiai sukapotą aitriųjų paprikų ankštį ir 4 min. patroškinkite.

2. Sudėkite nuplautus lęšius, kubeliais supjaustytas bulves, nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus pomidorus, supilkite sultinį.

3. Kai viskas užvirs, puodą uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite, kol lęšiai suminkštės (maždaug 30 min.).

Suskleisti

Troškiniai:

Kiaulienos troškinys
Receptas: Kiaulienos troškinys su pupelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.5 / 45
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g (sprandinės arba kumpio)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pupelės: 250.00 g (konservuotų)
Petražolės: 30.00 g
Sultinys: 200.00 ml
Grietinė: 100.00 ml
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir dėkite mėsą. Kepkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies.

2. Mėsai apkepus sudėkite smulkintą svogūną, čili pipirą ir užpilkite viską sultiniu. Berkite druskos, pipirų ir uždengę dangčiu troškinkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies.

3. Sudėkite pupeles, supilkite grietinę ir pomidorų padažą. Berkite smulkintų petražolių bei gerai jas įmaišę troškinkite dar 5–10 minučių.

4. Pagamintą kiaulienos troškinį su pupelėmis patiekite karštą.

Suskleisti
Kiaulienos troškinys
Receptas: Kiaulienos troškinys su džiovintomis slyvomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g (nugarinės arba sprandinės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Džiovintos slyvos: 100.00 g
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kiaulieną supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje iš visų pusių apie 10 minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet kiaulieną su visu skysčiu sudėkite į puodą, sumeskite lauro lapus, berkite druskos, pipirų ir patroškinkite puode dar apie 10 minučių. Jei matote, kad skysčio mažoka, pilkite virinto šalto vandens, kad mėsa neprisviltų.

2. Sutarkuokite morkas, supjaustykite svogūną ir berkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus. Pabarstykite druska ir kepkite ant nedidelės ugnies tol, kol daržovės suminkštės.

3. Nuplaukite džiovintas slyvas ir supjaustykite jas nedideliais gabaliukais. Sumeskite slyvas į puodą su kiauliena ir sudėkite pakepintas morkas su svogūnu. Uždenkite puodą ir troškinkite viską ant nedidelės ugnies apie 30 minučių.

4. Pagamintą troškinį itin gardu valgyti su bulvių koše arba virtomis bulvėmis.

Suskleisti
Greitas raugintų kopūstų troškinys
Receptas: Greitas raugintų kopūstų troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 162
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 400.00 g (rauginti)
Savo sultyse konservuotų pomidorų tyrė: 250.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Morkos: 1.00 vnt.
Obuoliai: 1.00 vnt.
Džiovinti pomidorai: 50.00 g (nebūtinai)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Morką ir obuolį sutarkuokite šiaudeliais, svogūną smulkiai supjaustykite. Viską apkepinkite aliejuje.
  2. Į apkepintas daržoves sukrėskite raugintus kopūstus, supilkite savo sultyse konservuotų pomidorų tyrę, suberkite smulkintus džiovintus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite kmynais, raudonėliais ir, vis pamaišydamos, troškinkite gilioje dangčiu uždengtoje keptuvėje apie 10 minučių.
  3. Patiekite su karštomis virtomis arba orkaitėje keptomis bulvėmis.
Suskleisti
Veršienos troškinys su kopūstais
Receptas: Veršienos troškinys su kopūstais
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.6 / 7
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 1.00 kg
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Morkos: 3.00 vnt.
Svogūnai: 3.00 vnt.
Bulvės: 8.00 vnt.
Mėsos sultinys: 800.00 ml
Salierai: 1.00 vnt. (pusė gumbo)
Petražolės: 3.00 arbat. š. (kapotos)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (smulkinti švieži)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustyite pusžiedžiais. Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonomis riekelėmis.

2.Kopūstą supjaustykite juostelėmis. Saliero šaknį nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Bulves nulupkite ir supjaustykite griežinėliais (mažesnes bulves galima pjaustyti skiltelėmis).

3.Į karščiui atsparų puodą su dangčiu dėkite sluoksnį bulvių, ant jo – mėsos gabalėlių, tada – svogūnų, morkų, kopūstų ir salierų. Kiekvieną sluoksnį pabarstykite druska, pipirais, čiobreliais ir petražolėmis.

4.Supilkite sultinį ir 160 laipsnių orkaitėje troškinkite 2 valandas. Prieš tiekdami pabarstykite petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Kalakutienos sriuba guliašas su raugintais kopūstais
Receptas: Kalakutienos guliašas su raugintais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 64
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kopūstai: 400.00 g (rauginti)
Sultinys: 600.00 ml
Bulvės: 1.00 vnt. (didelė)
Grietinė: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kalakutiena: 500.00 g (filė 500-600 g)
Paprikos: 2.00 vnt. (žalia ir raudona)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos šviežios)
Kaip gaminti
  1. Obuolį nulupkite, perpjaukite, išimkite sėklalizdį ir supjaustykite. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite. Į storadugnį puodą įpilkite aliejaus ir kelias minutes pakepkite svogūnus bei mairūnus.
  2. Sudėkite kopūstus, obuolio gabaliukus, supilkite karštą sultinį ir užvirkite. Uždengę ant mažos ugnies virkite 20 minučių. Sudėkite tarkuotą bulvę, užvirkite. Įmaišykite grietinę, pagardinkite druska, pipirais.
  3. Kalakutienos filė supjaustykite 2 centimetrų kubeliais. Paprikas perpjaukite pusiau, išvalykite sėklas ir supjaustykite šiaudeliais. Kalakutienos kubelius ir paprikos šiaudelius 5–6 minutes kepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais, malta paprika.
  4. Sudėkite į puodą su kopūstais ir visą mišinį troškinkite dar 5–6 minutes. Pabarstykite petražolėmis, galima pagardinti grietine.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Kiti patiekalai:

Grikių apkepas su šonine
Receptas: Grikių apkepas su šonine
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.7 / 96
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 375.00 g
Varškė: 400.00 g
Kiauliena: 300.00 g (parūkyta šoninė)
Grietinė: 150.00 g (riebi)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Mairūnas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Grikius nuplaukite ir nuvarvinkite sietelyje. Suberkite į puodą su 3 stiklinėmis verdančio sūdyto vandens ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių, kol vanduo išgaruos.

2.Kiaulienos šoninę supjaustykite kubeliais ir maišydami pakepinkite keptuvėje be riebalų. Sukrėskite į puodą su grikiais ir išmaišykite. Svogūną nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais, pakepinkite įkaitintame svieste ir sukrėskite į varškę.

3.Supilkite grietinę, pasūdykite, pabarstykite pipirais, mairūnais, malta saldžiąja paprika ir gerai išmaišykite. Į sviestu pateptą molinį kepimo indą dėkite sluoksnį grikių masės, ant jo – varškės ir vėl grikių masės.

4.Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Šonine įdarytos bulvės
Receptas: Šonine įdarytos bulvės
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 110
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Šalto rūkymo šoninė: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Rikotos sūris: 100.00 g
Grietinėlė: 65.00 ml
Paprikos: 4.00 g (malta rūkyta)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45–60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos.
  3. Kol jos kepa, paruoškite šoninės įdarą. Supjaustykite šoninę nedideliais gabalėliais ir pakepinkite. Į tą pačią keptuvę suberkite smulkintus svogūnus ir pakepinkite, kol taps skaidrūs. Išimkite iš keptuvės, nusausinkite riebalus ir atvėsinkite. Sumaišykite su rikota, grietinėle. Pagardinkite malta rūkyta paprika, druska ir pipirais.
  4. Iškepusias bulves šiek tiek atvėsinkite. Nupjaukite jų viršūnėles ir išskobkite bulves, palikdamos maždaug 0,5 cm storio bulvės „dubenėlio“ sieneles. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute ir įmaišykite į šoninės įdarą.
  5. Paruoštu šoninės įdaru pripildykite bulvių puseles. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol įdaras sušils, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Tiekite karštas. Skanaus!
Suskleisti
Aluje kepta kiaulienos sprandinė
Receptas: Aluje kepta kiaulienos sprandinė
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 59
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1500.00 g (1500 - 1700 sprandinės)
Alus: 1.00 vnt. (skardinė šviesaus)
Morkos: 2.00 vnt. (didelių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės (2 - mėsai ir 2 - marinatui)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (4 - 5 - marinatui)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (2 - 3 - marinatui)
Vorčesterio padažas: 2.00 valg. š. (2 - 3 - marinatui)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Pipirai: 1.00 vnt. (0,5 - čili - marinatui ir žiupsnelis - pipirų mišinio - marinatui)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (0,5 - marinatui)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (0,5 - marinatui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Visus marinato ingredientus sumaišykite.
  2. Mėsą subadykite peiliu ir į ją gerai įtrinkite marinatą. Palikite nakčiai marinuotis.
  3. Užmarinuotą mėsą dėkite į kepimo maišą, į jį supilkite alų, sudėkite daržoves.
  4. Mėsą kepkite 200 laipsnių orkaitėje ~40 min., tada išimkite iš maišo ir iš abiejų pusių dar pakepkite po ~ 20 min. ir nuolat (kas 5~7 minutes) laistykite ją susidariusiomis sultimis.
  5. Prie tokios mėsos puikiai tinka rytietiškas padažas.

Pagaminsite per 1 val. 30 min., neskaičiuojant marinavimo laiko.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Karka su raugintais kopūstais
Receptas: Karka su raugintais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.6 / 73
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1200.00 g (rūkytos kiaulės karkos)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 kg (raugintų)
Bulvės: 6.00 vnt. (6 - 8)
Majonezas: 3.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt. (1 - 2)
Česnakai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Karką nuplaukite, dėkite į puodą su vandeniu ir užvirkite.
  2. Įdėkite svogūną, morkas, laurų lapelius, pipirus ir virkite 2–2,5 valandos.
  3. Kitame puode troškinkite kopūstus tol, kol jie suminkštės (apie 1,5 valandos).
  4. Paragaukite – jei kopūstai labai rūgštūs, įberkite šiek tiek cukraus.
  5. Atskirai išvirkite bulves, tik nukaiskite šiek tiek anksčiau, kad būtų kiek kietokos.
  6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Į kepimo indą sudėkite kopūstus, karką ir bulves.
  7. Užpilkite majonezu, pagardintu česnaku ir pipirais. Šaukite į orkaitę ir kepkite 40 minučių.

Kulinaro patarimas. Troškinamus kopūstus galite pagardinti džiovintais grybais arba šaukštu pomidorų pastos.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų