„Pavarsdienorastis“ receptas: baklažanų užtepas „Baba ghanoush“

Turbūt nereikia ginčytis, kad dabar vis labiau žvalgomės į Rytus. Į šalis, kurios žavi ne tik produktų paprastumu, ir į patiekalus, kurie savo prieskoniais leidžia mums keliauti po tolimas šalis. Pastaruoju metu arabų virtuvė vis labiau užkariauja ragautojų širdis. Lietuvoje atsiranda daugiau šios kultūros restoranų, o kai kurie iš jų maloniai nustebina ir mane. Šiandien noriu nusikelti į Izraelio virtuvę ir pagaminti patiekalą iš Rytuose labai vertinamų baklažanų.
Justinas Kapkovičius ir jo gamintas užtepas
Justinas Kapkovičius ir jo gamintas užtepas / Autoriaus, Lina Jushke nuotr.

Baba ghanoush – tradicinis Vidurio Rytų užkandis – užtepas, kuriam pasigaminti nereikia jokių specialių žinių, o ir sudedamųjų dalių čia nėra daug. Pagrindinis šios užtepėlės elementas – baklažanas, kuris tradiciškai kepamas ant atviros ugnies, taip suteikiant patiekalui aitrų dūmo skonį.

Šįkart mes jų nekepsime ant laužo, o pasinaudosime orkaite, kurioje jis iškepa kiek lengvesnis, tačiau atvėsintas būna ne ką mažiau gaivus ir viliojantis. Dar vienas komponentas, kuris būtinas, norint, kad patiekalas taptu tikrai artimas Rytams, tai tahinio pasta. Galbūt gaminant vieną ar kitą patiekalą jau teko susidurti su skrudintų sezamų pasta. O jei ne, tai siūlau jos įsigyti didesniame prekybos centre ar Rytų šalių specializuotose maisto parduotuvėse, kur galima bus pasirinkti iš kelių variantų. Dabar belieka kibti į darbą ir nepamiršti prieš ragaujant gerai atvėsinti užtepėlę.

Baba ghanoush pagal „Pavarsdienorastis“

Ingredientai:

  • 3 baklažanai;
  • 3 valg. šaukšt. sezamų pastos (tahinio);
  • 0,5 citrinos sultys;
  • 70 ml alyvuogių aliejaus;
  • 2 skiltelės česnako;
  • kumino;
  • druskos;
  • sezamų sėklų.
Autoriaus nuotr. /Užtepo ingredientai
Autoriaus nuotr. /Užtepo ingredientai

Gaminimas:

1. Pradžioje subadau baklažanus šakute iš visų šonų ir dedu kepti į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepu, kol baklažanas tampa minkštas ir paspaudus pirštu lieka įspaustas.

Autoriaus nuotr. /Iškepti baklažanai
Autoriaus nuotr. /Iškepti baklažanai

2. Iškepusius baklažanus dedu į sietą ir palieku kiek atvėsti. Pravėsusius prapjaunu, šaukštu iškabinu visą minkštimą su sėklomis ir dedu į sietelį nuvarvėti.

Autoriaus nuotr. /Baklažanus reikia išskobti
Autoriaus nuotr. /Baklažanus reikia išskobti
Autoriaus nuotr. /Keptų baklažanų masė
Autoriaus nuotr. /Keptų baklažanų masė

3. Nuvarvėjusią masę dedu į indą kartu su tahiniu, tarkuotu česnaku ir citrinos sultimis bei viską sutrinu iki vientisos masės rankiniu trintuvu.

4. Palaipsniui plakdamas įmaišau alyvuogių aliejų. Paskaninu druska, kuminu.

Gerai atvėsintą masę galima ragauti su skrudinta duona arba plokščia duonele pita, prieš tai apibarsčius skrudintomis sezamo sėklomis.

Autoriaus nuotr. /Baklažanų užtepas „Baba ghanoush“
Autoriaus nuotr. /Baklažanų užtepas „Baba ghanoush“

Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau, nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis