Kodėl iš pažiūros, toks paprastai paruošiamas produktas niekaip negali „įsipaišyti“ į mėgstamiausių patiekalų sąrašą?
Sakyčiau, yra keletas priežasčių. Viena iš jų ta, jog Baltijos jūra yra viena labiausiai užterštų jūrų pasaulyje. Suomiai net klijuoja lipdukus ant kai kurių rūšių žuvų, jei jos pagautos Baltijos jūroje, nes nerekomenduoja jų valgyti dėl galimo žalingo poveikio sveikatai. Viso to pasekmė, kad didžioji dalis žuvų, patenkančių į Lietuvos rinką, yra užaugintos Šiaurės ar Viduržemio jūrose arba pagautosa Ramiajame ar Atlanto vandenyne.
Kita priežastis, kodėl žuvys vis dar nenukarūnuoja mėsos, matyt, ta, kad nemokame jų tinkamai pasigaminti, o lašišos kepsnys su bulvių tyre ar sterko maltinis yra atsibodę tiek, jog kitos rūšies žuvų net nesirenkame.
Greičiausiai visi esate girdėję arba ragavę žuvies, keptos druskoje. Tai Viduržemio jūros šalims būdingas paruošimo būdas, kai išskrosta ir prieskoniais bei citrina prisotinta žuvis, kepama po druskos patalu. Klasikinis jos pateikimas restorane tampa ir mažu šou, kai padavėjas prie svečių stalo išdarinėja žuvį ir patiekia ją užsisakiusiems svečiams. Tai yra tikras kulinarinis orgazmas, o ir puikus būdas padavėjui užsidirbti papildomai „arbatos“.
Šiandien pabandysime iškepti ne visą žuvį, o žuvies filė.
Ešerio filė, kepta druskoje pagal „Pavarsdienorastis“
Ingredientai:
- 4 gabalėliai (po 150–160 g) ešerio filė;
- 8 lietiniai blynai;
- 1,5 kg stambios druskos;
- 3 kiaušinių baltymai;
- šviežio čiobrelio;
- citrinos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Išsikepti šią žuvį yra labai paprasta. Pradžioje užmaišome druskos masę. Kiaušinių baltymus išplakame ir įmaišome į stambią druską. Paliekame keletą minučių, kad susigertų. Turėtume gauti masę, kuri panaši į jūros skalaujamą smėlį.
2. Ant stalo išdėlioju lietinius. Kiekvienai porcijai skirti du lietiniai, kurie turės pilnai „apkabinti“ žuvį. Ant lietinių išdėlioju žuvį. Gabaliukus būtina dėti oda į apačią.
3. Ant žuvies uždedu keletą šakelių čiobrelio ir griežinėlį citrinos.
4. Pusę druskos masės išberiu skardoje.
5. Žuvį susuku į lietinius ir dedu į druskos patalą taip, kad žuvies oda atsidurtų viršuje. Viską užpilu likusia druska.
6. Kepu iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Jei pasirinksite storesnį žuvies gabalą, palikite dar 2–3 minutėms.
7. Iškepus sudaužome ir nuvalome druskos sluoksnį. Tada galime drąsiai pjauti lietinius ir ištraukti žuvį. Keli pipirų malūnėlio pasukimai, alyvuogių aliejus ir jau galima mėgautis paruošta žuvimi.
Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau, nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.