Nenoriu prasilenkti su mada, todėl nusprendžiau sujungti kelis „ant bangos“ esančius produktus ir pagaminti labai paprastą užkandį. Nors gal tiksliau jį vadinti pagardu ar užtepu. Ant mano virtuvės stalo gula žalia ir geltona, o šiandien mes pasigaminsime lapinių kopūstų (kale) humusą.
Patiekalas yra kilęs iš Tolimųjų Rytų. Pavadinimas „hummus“ išvertus iš arabų kalbos reiškia „avinžirnis“. Noriu atitolti nuo klasikos ir praturtinti šį patiekalą keliais žaliais komponentais. Vienas iš jų – lapiniai kopūstai (kale), kurie per pastaruosius metus ne vienam „žolėdžiui“ susuko galvą. Kitas žalias komponentas – pistacijos, kurias visi labiau vertina kaip puikų užkandį prie alaus. Šie trys ingredientai susitiko vienoje lėkštėje ir, patikėkite, tapo „super trendy“.
Lapinių kopūstų (kale) humusas pagal Pavarsdienorastis
Ingredientai:
- 300 g džiovintų avinžirnių;
- 100 g žaliųjų pistacijų;
- 70 g lapinių kopūstų (kale);
- citrinos;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Pradžioje avinžirnius palieku mirkti vandenyje.
2. Avinžirnius verdu dideliame kiekyje vandens tol, kol paėmus vieną jų tarp pirštų, šis lengvai susispaudžia.
3. Kol verda avinžirniai, lapinį kopūstą blanširuoju verdančiame vandenyje. Atvėsinu po šaltu vandeniu ir išpjaustau kietus kotelius.
4. Išvirusius avinžirnius nukošiu, tačiau vandenį, kuriame jie virė, pasilieku. Į indą beriu avinžirnius, pistacijų riešutus, lapinį kopūstą, pilu pusės citrinos sultis.
5. Viską trinu su rankiniu blenderiu, nuolat pildamas likusį vandenį, kuriame virė avinžirniai. Trinu tol, kol masė tampa vientisa.
6. Paskaninu druska ir pipirais.
Tips & Tricks:
- Avinžirnius (kaip ir visas kitas kruopas) rekomenduoju išmirkyti vandenyje per naktį.
- Humusą galima pagardinti itin tyru (Extra Virgin) alyvuogių aliejumi.
Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.