Daug nemąstęs visas bulves sudėjau į puodą ir išviriau, tačiau tik vėliau, kai euforija praėjo, supratau, kad su tiek bulvių galima pamaitinti nemažą pulką žmonių. Todėl teko pasukti galvą, kur dar galėčiau panaudoti šias pirmąsias gražuoles.
Nusprendžiau iškepti plokščią mielinę duoną su virtomis bulvėmis ir mocarelos sūriu. Šis patiekalas gali pasirodyti gan lietuviškas, nes produktai mūsų tautai itin artimi, o iš tiesų ši duona yra populiari visoje Italijoje. Ją pasigaminsite gana paprastai, o ragauti ir skanauti galėsite tiek karštą, vos ištrauktą iš orkaitės, tiek atvėsusią, kaip užkandį. Jei ir jums kartais atsitinka taip, kad išsiverdate per daug bulvių, siūlau išmėginti šį receptą. Neabejoju, ši duona patiks kiekvienam.
Plokščia duona pagal „Pavarsdienoratis“
Ingredientai (4 asmenims):
duonai:
- 400 g miltų;
- 240 g šiltas vanduo;
- 10 g mielių;
- 10 g medaus;
- 15 g druskos;
- 80 ml alyvuogių aliejaus.
viršui:
- 200 g šviežių bulvių;
- 200 g mocarelos sūrio;
- Maldon druskos (naudojau rūkytą);
- pipirų;
- gražgarstės.
Gaminimas:
1. Mieles ir medų sumaišau su šiltu vandeniu ir palieku 10–15 minučių aktyvuotis.
2. Druską sumaišau su miltais. Į miltus iš lėto įmaišau vandenį su mielėmis, 50 ml aliejaus ir gerai išminkau tešlą.
3. Tešlą dedu į indą ir palieku porai valandų, kad iškiltų.
4. Bulves dedu į vandenį ir išverdu taip, kad tik jų viduriukas būtų išviręs. Atvėsinu po šaltu vandeniu.
5. Bulves supjaustau plonais griežinėliais, kaip ir mocarelą.
6. Skardą ištepu aliejumi ir iškloju tešlą.
7. Tešlos viršų pirštais patepu aliejumi, išdėlioju pjaustytas bulves ir mocarelą.
8. Paskaninu pipirais ir dedu kepti į įkaitintą iki 250 °C temperatūros orkaitę. Kepu apie 10 minučių, kol tešla pasidaro traški, o viršus apskrusta.
9. Iškepusią duoną paskaninu rūkyta Maldon druska ir gražgarstės lapeliais.
Tips & Tricks:
- Vietoje mocarelos galima naudoti ir kitą sūrį (čederį ar bri).
Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau, nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.