„Pistou“ (tariame pistu) yra tradicinis prancūzų padažas, kuris labai panašus į Italijoje dievinamą pesto. Visgi, pagrindinis jų skirtumas yra tas, jog pistou gaminamas be kedrinių pinijų riešutų, tačiau viena sudedamųjų dalių yra sūris. Šiandien aš pasirinkau brandintą, ryškiai oranžiniu atspalviu išsiskiriantį kietąjį prancūzišką sūrį „Mimolette“. Jei jo neteko matyti prekybos centre, galite naudoti kitą kietą sūrį – „Gruyere“, „Pecorino“ arba „Džiugą“.
Šiandien pasidalinsiu paprastai pagaminamo padažo receptu. Jį sudaro vos keli ingredientai, o ir laiko jį gaminant skirti neprireiks labai daug.
„Pistou“ padažas pagal „Pavarsdienorastis“
Ingredientai (250 ml padažo):
- puokštė šviežių bazilikų;
- 60 g sūrio „Mimolette“;
- 1 skiltelė česnako;
- 150 ml alyvuogių aliejaus;
- 10 ml citrinos sulčių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Į verdantį vandenį dedu baziliko lapelius ir nuplikau palaikydamas kelias sekundes. Baziliką ištraukiu ir atvėsinu lediniame vandenyje, kad nepervirtų. Gerai nusausinu popieriniu rankšluosčiu.
2. Sutarkuoju sūrį.
3. Baziliką, česnako skiltelę, sūrį ir aliejų dedu į indelį ir trinu, kol masė tampa reikiamos konsistencijos, t.y. nelieka didelių baziliko lapelių ir viskas virsta vientisa masė.
4. Paskaninu citrinos sultimis, druska ir pipirais.
Tips & Tricks
- Vietoje „Mimolete“ sūrio galite pasirinkti „Gruyere“ sūrį. O jeigu nerasite ir jo, tai po ranka visada turėsite „Džiugo“.
- Kedrinės pinijos yra dar vienas ingredientus, kuris kartais naudojamas, tačiau jos yra esminis skirtumas tarp pesto ir „Pistou“ padažo.
- Norint lengvesnio padažo, alyvuogių aliejų galima perpus maišyti su vynuogių kauliukų aliejumi.
Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.