„Pavarsdienorastis“ receptas: sausainiai „Čigonės akys“

Dažnai galvojant apie naujus patiekalus tenka atsigręžti į praeitį. Vienas mano vaikystės saldumynų, kurio pavadinimą iki šiol prisimenu puikiai ir kuris vis suskamba kartas nuo karto mano galvoje, yra desertas „negriuko bučinys“ . Šiandien tikrai nesiruošiu gaminti šio patiekalo, tačiau pavadinimą gaminamam desertui padėjo sugalvoti mintys, besisukančios gerus 25 metus. Jei, žinoma, nesi susipykęs su humoro jausmu ir dainos žodžiai tau kartais asocijuojasi su vienu ar kitu dalyku.
Justinas Kapkovičius ir jo kepti sausainiai
Justinas Kapkovičius ir jo kepti sausainiai / Autoriaus, Lina Jushke nuotr.

Prisiminus tą ypatingai skanų vaikystės laiką, kai už storu glajumi nulietą bandelę, galėjai prisiduoti net ir už nuodėmes, kurių nebuvai nei girdėjęs, nei regėjęs, dalinuosi gardžių sausainiu receptu, vildamasis, kad nostalgiškai gardūs laikai sugrįš bent akimirkai.

Taigi, ant mano stalo gula mažai konditerinių įgūdžių ir laiko reikalaujantys, tačiau nepriekaištingai lietingai dienai tinkantys pašnekovai prie kavos, o gal prie arbatos puodelio. Šiuos sausainius itin paprasta pasigaminti, o ir varijuoti ingredientais visada galima, net rekomenduojama, kad nepabostų. Belieka pamerkti akį čigonei ir pasigaminti šiuos gražuolius.

Autoriaus nuotr. /Sausainių ingredientai
Autoriaus nuotr. /Sausainių ingredientai

Sausainiai „Čigonės akys“ pagal Pavarsdienorastis

Ingredientai (30 sausainių):

  • 100 g sviesto;
  • 100 g migdolų miltų;
  • 100 g kvietinių miltų;
  • 75 g cukraus pudros;
  • žiupsnelis druskos;
  • 50 g juodojo šokolado;
  • 100 g riešutų sviesto.

Gaminimas:

1. Pradžioje sumaišau miltus, migdolų miltus ir druską.

Autoriaus nuotr. /Miltų ir druskos mišinys
Autoriaus nuotr. /Miltų ir druskos mišinys

2. Minkštą sviestą išplaku iki purumo rankiniu plaktuvu. Dedu cukraus pudrą ir plaku iki vientisos masės.

3. Į gautą sviesto-cukraus pudros masę įmaišau prieš tau paruoštą miltų mišinį ir dedu į šaldytuvą pailsėti apie 30 minučių.

Autoriaus nuotr. /Paruošta tešla
Autoriaus nuotr. /Paruošta tešla

4. Iš atvėsintos tešlos suformuoju mažus, vienodus kamuoliukas ir palieku šaldytuve sustingti apie 30 minučių.

Autoriaus nuotr. /Suformuoti kamuoliukai
Autoriaus nuotr. /Suformuoti kamuoliukai

5. Orkaitę įkaitinu iki 170°C laipsnių temperatūros ir kepu kamuoliukus ant sviestiniu popieriumi paklotos skardos apie 15 minučių. Palieku skardoje atšalti.

Autoriaus nuotr. /Iškepę rutuliukai
Autoriaus nuotr. /Iškepę rutuliukai

6. Šokoladą ištirpinu ant garų vonelės ir po truputi įmaišau riešutų sviestą. Kai masė atvėsta iki kambario temperatūros, sutepu ja vieną sausainio puselę ir suklijuoju su kita. Tokiu būdu sutepu visas likusias sausainių puseles.

Autoriaus nuotr. /Rutuliukus sulipdome pasiruoštu kremu
Autoriaus nuotr. /Rutuliukus sulipdome pasiruoštu kremu

Tips & Tricks

  • Vietoj migdolų miltų galite naudoti kitų riešutų miltus arba tiesiog smulkintus skrudintus riešutus.
  • Riešutų sviestą galite keisti į riešutų pastą.
Autoriaus nuotr. /Sausainiai „Čigonės akys“
Autoriaus nuotr. /Sausainiai „Čigonės akys“

Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis