Sriuboje be sultingų pomidorų dar yra nemaža dalis agurkų, paprikos ir svogūnų. Šios sriubos nereikia virti, pakanka vos kelių šviežių ingredientų ir po keliolikos minučių galite mėgautis puikaus skonio daržovių bomba, kuri bus tikra atgaiva karštą vasaros dieną.
Aš noriu pasidalinti savo sriubos versija, nes pagrindų, kaip ją gaminti, mane išmokė vienas mano pirmųjų mentorių, kuris yra kilęs iš Katalonijos.
Pagrindinis gazpacho variklis, žinoma, yra pomidorai, būtent iš jų ir susideda didžioji dalis sriubos skoninių savybių. Aš rekomenduočiau pasirinkti „Roma“ veislės pomidorus, kurie yra minkšti, sultingi, puikiai tinka padažams. Jei jų neturite savo šiltnamyje, paieškokite artimų apibūdinimui iš veislių, kurias auginate arba randate parduotuvėse. Mano gazpacho versijoje yra vienas ingredientas, kuris žemiškais skoniais praturtins klasikinį receptą – maltas kuminas. Prieskonis, kuris itin plačiai naudojamas Ispanijos pietuose bei Maroko virtuvėje.
Gaspačo receptas pagal Pavarsdienorastis
Ingredientai (4 porcijoms):
- 4 pomidorai;
- 2 maži agurkai;
- 1 paprika;
- 1 svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- 200 g duonos (tinka sena bagetė);
- 100 ml alyvuogių aliejus;
- 60 ml šerio acto;
- kumino;
- druskos;
- šviežiai maltų pipirų.
Gaminimas:
1. Agurkus nuvalau ir supjaustau smulkiais gabaliukais. Pomidorus supjaustau ketvirčiais ir išpjaunu kotelius. Papriką susmulkinu gabaliukais.
2. Agurkus, papriką, pomidorus, česnako skilteles beriu į puodą. Ant viršaus dedu duonos riekeles, užpilu šerio actu ir palieku keletui valandų pasimarinuoti, per tą laiką sudrėksta ir duona.
3. Viską trinu elektriniu smulkintuvu (blenderiu) iki vientisos masės. Pilu alyvuogių aliejaus, paskaninu druska, šviežiai maltais pipirais, kuminu. Dar kartą viską sutrinu.
4. Palieku kelioms valandoms šaldytuve atvėsti.
Tips & Tricks:
- Jei neturite šerio acto, galite jį pakeisti raudono vyno actu.
- Jei nėra kantrybės laukti, kol daržovės pasimarinuos, galite trinti iš karto.
- Gaspačą galima gardinti duonos skrebučiais, smulkintomis daržovėmis arba tiesiog patiekti su šiaudeliu.
- Gaspačą galite laikyti šaldytuve tris dienas.
Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.