„Pavarsdienorastis“ receptas: vištos kepenėlių „pâté“ su kriaušėmis

Liepos 14 dieną kasmet pasaulyje minima Prancūzijos šventė – Bastilijos paėmimo diena. Ta proga nusprendžiau pasidalinti vištienos kepenėlių receptu. Nors daugelis šalių irgi turi savo „pâté“ versijas, tačiau klasikinis receptas yra kilęs iš prancūziškos virtuvės lobyno ir man jis bene labiausiai patinka.
Justinas Kapkovičius ir jo ruoštas vištos kepenėlių „pâté“ su kriaušėmis
Justinas Kapkovičius ir jo ruoštas vištos kepenėlių „pâté“ su kriaušėmis / Autoriaus, Lina Jushke nuotr.

Vištos kepenėlių pâté arba kaip Lietuvoje mėgstame vadinti, vištos kepenėlių paštetas, yra paprastai pagaminamas, tačiau savo skoniu įsimenantis patiekalas, kuris daugeliui susuka galvas. Jį paruošti tikrai paprasta, o ir produktų krepšelis neviršys kelių eurų.

Pagrindinis pâté komponentas yra kepenėlės. Pasirinkus žąsų kepenis, patiekalas tampa rafinuotu ir yra patiekiamas aukščiausios klasės restoranuose, o pagamintas iš vištų kepenėlių puikiai įsipaišo į kasdienį mūsų virtuvės gyvenimą.

Šį kartą višos kepenėlių pâté pagal „Pavarsdienorastis“ gali užimti svarbią vietą tiek ant prabangių vaišių stalo, tiek tapti užkandžiu prie vyno taurės arba tiesiog vienu iš jūsų pusryčių komponentu.

Vištienos kepenėlių pâté pagal Pavarsdienorastis

Ingredientai:

  • 500 g vištos kepenėlių;
  • 3 šalotiniai svogūnai;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 40 ml brendžio (konjako);
  • 100 g sviesto;
  • 3 kriaušės;
  • šviežių čiobrelių;
  • druskos;
  • pipirų.
Autoriaus nuotr. /„Pâté“ ingredientai
Autoriaus nuotr. /„Pâté“ ingredientai

Gaminimas:

1. Visų pirma paruošiu vištienos kepenėles, t.y. pašalinu nuo jų plėves ir gyslas.

2. Kepenėles dedu į verdantį vandenį ir minutę paverdu.

3. Į įkaitintą keptuvę dedu 50 g sviesto ir kepu smulkintą šalotinį svogūną, česnaką.

4. Dedu kepti vištienos kepenėles ir nuolat jas maišydamas kepu 4–5 minutes. Pilu brendį (konjaką), nugarinu kelias sekundes.

Autoriaus nuotr. /Keptuvėje – kepenėlės ir šalotiniai svogūnai
Autoriaus nuotr. /Keptuvėje – kepenėlės ir šalotiniai svogūnai

5. Viską sutrinu rankiniu elektriniu trintuvu arba virtuviniu kombainu iki vientisos masės. Paskaninu druska ir pipirais.

6. Kriaušes nulupu ir supjaustau kubeliais.

7. Į įkaitintą keptuvę dedu likusį sviestą ir čiobrelių, tuomet apkepinu kriaušes. Paskaninu druska.

Autoriaus nuotr. /Apkepamos kriaušės
Autoriaus nuotr. /Apkepamos kriaušės

8. Į lėkštę dedu paruoštą paštetą, o ant jo – skrudintas kriaušes.

Tips & Tricks:

  • Jei norite, kad pâté būtų be gabaliukų, pertrinkite jį dar ir per sietą.
  • Pâté būtina patiekti gerai atvėsintą.
  • Palaikius per naktį šaldytuve, pâté įgaus daugiau skonio.
  • Norint, kad pâté nesioksiduotų, paviršių uždenkite sviestinio popieriaus lapu.
Autoriaus nuotr. /Vištos kepenėlių „pâté“ su kriaušėmis
Autoriaus nuotr. /Vištos kepenėlių „pâté“ su kriaušėmis

Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs