Penkios vaišių idėjos netikėtam svečiui

Suplanuoti vakarėliai ir šventiniai pietūs skiriasi kaip diena nuo nakties nuo netikėtų ir spontaniškų vaišių. Staiga užgriuvę svečiai nesitiki įmantrių patiekalų – ant stalo keliauja šiek tiek kasdieniški, greiti, paprasti, bet toli gražu ne prasti patiekalai. Garantuotą „šefo“ kategoriją jiems suteikia vienas ingredientas – antiena.
Sumuštiniai su antiena
Sumuštiniai su antiena / 123RF.com nuotr.

Salotos su anties krūtinėle

123RF.com nuotr./Salotos su anties krūtinėle
123RF.com nuotr./Salotos su anties krūtinėle

Keli gabalėliai anties krūtinėlės steiko ant kupetos įvairių salotų – ne tik puikus užkandis, bet ir neįkyrus šilto pokalbio kompanionas.

Salotoms reikės:

  • 200 g antienos filė,
  • 100 g įvairių lapinių salotų,
  • saujelė špinatų,
  • saujelė gražgarsčių,
  • 2 apelsinų,
  • 1 v. š. apelsinų sulčių,
  • 1 v. š. citrinos sulčių,
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus,
  • 40 g pistacijų.

Anties krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus ir kepkite filė penkias minutes iš vienos pusės, po to paverskite ir dar tiek pat apkepkite kitą pusę. Krūtinėlė gerokai apskrunda, tik tuomet pabarstykite druska ir pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių ir kepimo inde kepkite krūtinėlę 10–12 minučių. Jei norite steiko su krauju, kepkite trumpiau. Išimkite mėsą iš orkaitės, padėkite ant šiltos lėkštės ir leiskite pastovėti apie 10 minučių. Supjaustykite riekelėmis ir sudėkite ant salotų.

Salotas paruoškite iš mėgstamų žalumynų – įvairių lapinių salotų, špinatų, gražgarsčių, paįvairinkite keliomis skiltelėmis apelsino, gal net parduotuvėje rasite ir ridikėlių. Slaptas ingredientas – saujelė kapotų pistacijos riešutų. Salotas paskaninkite padažu: sumaišykite apelsinų ir citrinos sultis, vynuogių actą ir alyvuogių aliejų.

Greitas delikatesas – kepenėlės

Gamintojo nuotr./Keptos anties kepenėlės
Gamintojo nuotr./Keptos anties kepenėlės

Sultingos, aromatingos anties kepenėlės tiks net išrankiausiam skoniui. Tereikia laikytis vienos taisyklės – neperkepkite!

Reikės:

  • 500 g anties kepenėlių,
  • 2 svogūnų,
  • 1 morkos,
  • ryšulėlio šparaginių pupelių arba kitų mėgstamų daržovių,
  • 2 v. š. miltų.

Kepenėles nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite į kelias dalis, pasūdykite arba pabarstykite mėgstamais prieskoniais ir palikite pusvalandžiui. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus arba įdėkite šaukštą ghi sviesto, kepkite žiedais supjaustytą svogūną kol pradės karamelizuotis. Morką supjaustykite griežinėliais, šparagines pupeles gabalėliais ir pakepkite, kol suminkštės. Kepenėles apvoliokite miltuose ir kepkite, kol susidarys traški plutelė, tačiau neperkepkite – viduje jos turi išlikti sultingos ir minkštos. Patiekite karštas, pabarstykite žalumynais.

Kepsneliai su vaisiais

123RF.com nuotr./Kepta anties krūtinėlė
123RF.com nuotr./Kepta anties krūtinėlė

Nesudėtingas, bet kartu ir prašmatnus karštas patiekalas, kuris tiks ir sočiam užkandžiui, ir lengviems pietums.

Reikės:

  • 200 g antienos krūtinėlės filė,
  • 1 apelsino,
  • 1 greipfruto,
  • 1 obuolio,
  • 1 v. š. medaus,
  • 3 apelsinų sulčių,
  • šlakelio citrinos sulčių,
  • saujelės žalumynų.

Į karščiui atsparų indą įdėkite anties krūtinėlę, orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių ir kepti, kol mėsa suminkštės. Apelsiną, obuolį ir greipfrutą supjaustykite riekelėmis ir pakepkite anties riebaluose. Mėsą supjaustykite riekelėmis, serviruokite lėkštėje kartu su vaisių riekelėmis ir žalumynais. Pagaminkite padažą: į puodelį įpilkite trijų apelsinų sultis, pagal skonį citrinų sulčių, sudėkite medų ir virkite ant mažos ugnies, kol nugaruos dalis skysčio. Pažadą užpilkite ant mėsos ir vaisių.

Karališkas sumuštinis

123RF.com nuotr./Karališkas sumuštinis su antiena
123RF.com nuotr./Karališkas sumuštinis su antiena

Traški duonos riekelė su mėsa ir daržovėmis greitai numalšins alkį.

Reikės:

  • 300 g antienos krūtinėlės filė,
  • 2 pomidorų,
  • 120 g brie sūrio,
  • kelių riekelių sumuštinių duonos,
  • 30 g perlinio kuskuso,
  • saujelės gražgarsčių.

Įkaitintoje keptuvėje pakepkite antienos filė gabaliukus, aštriu peiliu supjaustykite plonomis riekelėmis. Paruoškite perlinių kruopų dydžio kuskusą: užpilkite vandeniu santykiu 1:2 (skaniau virti mėsos sultinyje ar daržovių nuovire), virkite 15–20 min. Duoną paskrudinkite, sudėkite antienos gabaliukus, kelis griežinėlius pomidoro, brie sūrio, šaukštą kuskuso, gražgarsčių lapelių.

Antiena su makaronais

123RF.com nuotr./Makaronai su antiena
123RF.com nuotr./Makaronai su antiena

Iš naujo atraskite makaronus – tai puikus garnyras prie skanios mėsos ir daržovių.

Reikės:

  • 350 g antienos,
  • 400 g ryžių makaronų,
  • 200 g Portabelo grybų,
  • 1 svogūno,
  • 1 geltonos paprikos,
  • 1 v. š. sezamo aliejaus,
  • 2 v. š. sojos padažo.

Supjaustykite riekelėmis anties filė, pabarstykite druska ir mėgstamais prieskoniais ir ištroškinkite keptuvėje. Išvirkite makaronus, nupilkite vandenį ir sudėkite į dubenį. Makaronus sumaišykite su griežinėliais supjaustytu svogūnu, paprikos juostelėmis, grybais, antiena. Viską sudėkite į keptuvę ir atsargiai maišydami kepkite apie 4 minutes. Įpilkite sojos padažo ir sezamo aliejaus. Patiekite karštą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis