Keliais įdomiais, sveikesniais receptais pranešime žiniasklaidai dalijasi „Rimi“ projekto „Sveikos, Kalėdos“ dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.
Lapinių kopūstų traškučiai
Ingredientai:
- 1 didelis pundas lapinių kopūstų (kale);
- alyvuogių aliejaus;
- druskos.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Atidžiai nuplaukite kopūstų lapus, sudėkite į dubenį, apibarstykite druska, apšlakstykite aliejumi ir išmaišykite.
2. Paskleiskite lapus ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi ir pašaukite į orkaitės viršutinę dalį. Kepkite 10 minučių.
Džiovintų vaisių saldukai su riešutų įdaru
Ingredientai:
- 1 sauja džiovintų slyvų;
- 1 sauja džiovintų abrikosų;
- 1 sauja džiovintų spanguolių;
- 1 sauja džiovintų figų;
- 30 skrudintų lazdynų riešutų.
apibarstymui:
- 2 valg. šaukšt. kokosų drožlių;
- 2 valg. šaukšt. aguonų.
Gaminimas:
1. Džiovintus vaisius nuplaukite ir užpilkite verdančiu vandeniu. Po kelių minučių išgriebkite ir kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Paruoštus džiovintus vaisius suberkite į elektrinį trintuvą ir trinkite iki vientisos masės. Tada trumpam įdėkite į šaldytuvą, kad atšaltų.
3. Iš paruoštos masės rankomis formuokite nedidelius rutuliukus, į jų vidų įspauskite po riešutą. Kad būtų lengviau lipdyti, rankas kartkartėmis sudrėkinkite vandeniu. Paruoštus rutuliukus apvoliokite aguonose ir kokosų drožlėse. Gražu, kai jie skirtingi. Tokius saldukus galima laikyti šaldytuve ilgiau nei savaitę.
Šventinis limonadas
Ingredientai:
- 1,5 litro stalo vandens (jei norisi burbuliukų, galima rinktis natūralų gazuotą vandenį);
- keli šaukštai medaus;
- citrinos, apelsino ar greipfruto, braškių ar kitų uogų pagal skonį;
- ledukų;
- mėtos lapelių.
Gaminimas:
1. Į ąsotį supilkite vandenį, sudėkite griežinėliais pjaustytą citriną, greipfrutą ar apelsiną, medų, suberkite uogas, išmaišyti ir palikite porai valandų šaldytuve pastovėti.
2. Likusį greipfrutą, apelsiną, citriną nulupkite ir supjaustykite smulkiais gabalėliais. Gabaliukus sudėkite į ledukų formeles, užpilkite vandeniu ir užšaldykite.
3. Prieš patiekiant gėrimą, suberkite greipfrutinius, apelsininius, citrininius ledukus. Puoškite mėtos lapeliais.