Ingredientai:
- 4 labai gerai sunokę dideli bananai;
- 130 g cukraus (idealu – smulkaus rudojo) ir dar šaukštas viršui apibarstyti;
- 125 g minkšto sviesto;
- 2 kiaušiniai, lengvai paplakti;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. sodos;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 225 g miltų (galite naudoti speltų);
- žiupsnelis druskos;
- 40 ml pieno.
Pastaba: jei norite, į tešlą galite įberti švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų graikiškų ar lazdynų riešutų. Berkite juos kartu su prieskoniais ir miltais.
Gaminimas:
1. Apvalią ar keturkampę kepimo formą, kurią naudosite, ištepkite aliejumi ar sviestu ir klokite kepimo popierių. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
2. Plačiame dubenyje šaukštu ar elektriniame kombaine išsukite cukrų su sviestu iki purios masės. Po vieną supilkite kiaušinius kaskart gerai išsukdami.
3. 3 bananus sutrinkite šakute iki tyrelės, o likusį perpjaukite išilgai pusiau (galite pjaustyti ir skersai – griežinėliais). Sutrintus bananus įmaišykite į sviesto-cukraus-kiaušinių masę.
4. Įsijokite miltus, kepimo mitelius ir prieskonius, įberkite druskos, lengvai išmaišykite, kad neliktų sausų ingredientų.
5. Pieną užvirkite nedideliame prikaistuvyje ir suberkite sodą, nukaiskite ir nustojus putoti supilkite į tešlą, gerai išmaišykite.
6. Krėskite tešlą į paruoštą kepimo formą, ant viršaus dėkite pasilikto banano puseles ar išdėliokite griežinėlius. Viršų pabarstykite pasiliktu cukrumi.
7. Dėkite kepimo formą į įkaitintą orkaitę ir kepkite pyragą 40–45 min., kol viršus gražiai parus. Patikrinkite, ar iškepęs, įsmeigdami medinį pagaliuką – ištraukus jis turi būti sausas.
8. Leiskite pyragui keletą minučių pabūti kepimo formoje, o tada atsargiai išimkite ir leiskite visiškai atvėsti.