Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų dėžutė: sočios lęšių ir avinžirnių salotos su tahini padažu

Žiemą pats metas valgyti ankštinius produktus – pupeles, lęšius, avinžirnius. Žinoma, juos ruošiant kantrybės ir laiko prireiks ne taip jau mažai, tačiau rezultatas pradžiugins, turėsite maistingą patiekalą, kurį galite pasiimti su savimi į darbą. Šio savaitgalio pasiūlymas – ankštinių salotos su egzotikos prieskoniu. Išbandykite!
Salotos
Salotos / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

Lęšiams:

  • 200 g žaliųjų ar rudųjų lęšių (perrinktų ir nuplautų);
  • 2 perpus perpjautos česnako skiltelės;
  • keli lapeliai šviežių ar džiovintų šalavijų;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.

Salotoms ir padažui:

  • 2 arbat. šaukšt. kalendros grūdelių (pakepintų ir sumaltų kavamale ar specialioje grūstuvėje);
  • 1 arbat. šaukšt. kumino (pakepinto ir sumalto kavamale ar specialioje grūstuvėje);
  • 1 maža skiltelė česnako;
  • druskos;
  • 2 valg. šaukšt. tahini pastos;
  • 2 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 skardinė kokybiškų konservuotų avinžirnių (nusunktų, perskalautų šaltu vandeniu ir apdžiovintų);
  • 1 mažas raudonasis svogūnas;
  • šluotelė šviežių kalendrų ir/ar petražolių;
  • 100–150 g feta sūrio (galite keisti minkštu ožkos sūriu);
  • 1 valg. šaukštas kedrinių pinijų (arba sezamo sėklų), pakepintų keptuvėje iki švelnios rusvos spalvos.
Vida Press nuotr./Avinžirniai
Vida Press nuotr./Avinžirniai

Gaminimas:

1. Pirmiausia išsivirkite lęšius. Sudėkite juos, česnaką, šalavijus į storadugnį puodą, supilkite alyvuogių aliejų ir porą stiklinių šalto vandens. Palaukite, kol užvirs ir sumažinkite karštį iki minimalaus, kad vanduo vos burbuliuotų. Virkite lęšius nuo 25 iki 35 min., kol jie bus vis dar birūs, tačiau išvirę. Leiskite jiems kiek pravėsti puode, o tada nusunkite, išrinkite česnako gabaliukus ir šalavijo lapelius, jų nebereikės.

Vida Press nuotr./Lęšiai
Vida Press nuotr./Lęšiai

2. Paruoškite padažą: grūstuvėje sutrinkite česnaką, 1/2 arbat. šaukšt, druskos ir kalendras bei kuminus. Mažame dubenėlyje sumaišykite gautą česnakų ir prieskonių pastą su tahini pasta, 1 valg. šaukš. citrinos sulčių ir alyvuogių aliejumi. Paragaukite ir, jei trūksta, įdėkite dar druskos. Labai plonai supjaustytą raudonąjį svogūną sumaišykite su geru žiupsniu druskos ir likusiomis citrinos sultimis.

3. Sumaišykite salotas: į gilią lėkštę dėkite lęšius, avinžirnius, svogūnus ir užpilkite padažu bei kruopščiai išmaišykite. Prieš valgant ant viršaus pabarstykite kapotų šviežių žolelių, trupinto fetos sūrio ir kedrinių pinijų (arba sezamo sėklų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?