1. Kopūstą sutarkuokite stambia trintuve, nuspauskite sultis, sukrėskite į dubenį, įmuškite kiaušinius, suberkite manų kruopas, pasūdykite, pagardinkite citrinų sultimis, prieskoniais, pesto padažu.
2. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, su kubeliu trupinto sultinio pakepinkite svieste.
3. Pievagrybius išvalykite, nuplaukite, susmulkinkite, pakepinkite su svogūnais.
4. Atvėsusią svogūnų masę sukrėskite į kopūstus, gerai išmaišykite, jeigu skystoka, įberkite avižinių dribsnių.
5. Iš gautos masės formuokite paplotėlius, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite ant mažos ugnies, kol dailiai apskrus.
1. Cukiniją ir bulves nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, pasūdykite, palikite pusvalandžiui pastovėti. Tada nupilkite išsiskyrusias sultis, įmaišykite smulkintą porą.
2. Česnakus nulupkite, sukapokite, aitriąją papriką išvalykite, irgi sukapokite, kartu su kmynais pakepinkite svieste, atvėsinkite, sukrėskite į daržoves.
3. Ten pat sudėkite šakute maigytą varškę, košę, suberkite miltus, supilkite plaktus kiaušinius, žalumynus.
4. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, rankomis formuokite rutuliukus, juos dėkite į karščiui atsparią kepimo skardą ir be jokių riebalų kepkite orkaitėje.
5. Valgykite su mėgstamu padažu arba grietine.
1. Burokėlius ir svogūną sutarkuokite smulkesne burokine tarka, pagardinkite prieskoniais, pasūdykite.
2. Suberkite į masę dribsnius ir gerai išmaišykite.
3. Formuokite kotletukus. Juos apvoliokite džiūvėsiuose ir iš abiejų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje.
4. Tada įpilkite šlakelį vandens ir dar apie 5 min. patroškinkite uždengtoje keptuvėje.
Skanu su baltuoju padažu ir bulvėmis.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Dar šiltas virtas bulves nulupkite, sumalkite arba sugrūskite, suberkite manų kruopas, miltus, įmuškite kiaušinį, paskaninkite pipirais, druska, čiobreliais, žalumynais ir gerai išmaišykite.
2. Su dviem šaukštais aliejaus apkepkite smulkiai pjaustytus pievagrybius, nupilkite susidariusį skystį ir pievagrybius sudėkite į bulves. Masę gerai išminkykite, jei labai limpa prie rankų, įberkite dar šiek tiek miltų.
3. Rankomis suformuokite nedidelius kotletukus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, apversdami kelis kartus, kol gerai parus. Iškeptus kotletukus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
4. Tiekite karštus su grietinės ar sviesto padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kopūstą supjaustykite į šešias dalis ir 8–10 min. apvirkite pasūdytame vandenyje. Sumalkite mėsmale ir nusunkite skysčio perteklių.
2. Svogūną smulkiai supjaustykite, česnakus sukapokite ir kartu su maltais kopūstais sudėkite į didelį dubenį, įmuškite kiaušinius, suberkite manų kruopas, pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
3. Masę 10 min. palaikykite kambario temperatūroje, kad išbrinktų manai. Keptuvėje įkaitinkite alyvų aliejų, iš kotletų tešlos darykite nedidelius paplotėlius, pavoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite po 5 min. iš abiejų pusių.
4. Skanu valgyti su grietinės, pomidorų padažo ir smulkiai pjaustytų marinuotų agurkėlių padažu.
1. Avižinius dribsnius suberkite į dubenį, užpilkite karštu vandeniu ir palikite 10 minučių.
2. Susmulkinkite svogūną, suberkite į keptuvėje ištirpintą sviestą ir kepkite, kol taps skaidrūs. Sudėkite į dribsnius. Suberkite traiškytą česnaką, smulkintus krapus, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Jei masė bus skystoka, įberkite kelis šaukštus miltų.
3. Paruoštą masę šaukštu dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir kepkite iš abiejų pusių, kol susidarys traški plutelė.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C.
- Grikius perplaukite po tekančiu vandeniu, suberkite į gilią lėkštę ir užpilkite šaltu virintu vandeniu. Palikite stovėti 2–3 valandoms.
- Išvirkite stambiai supjaustytas morkas. Kruopščiai jas nusunkite ir sutrinkite iki košės konsistencijos.
- Trintas morkas sudėkite į išbrinkusius grikius.
- Svogūną susmulkinkite ir dėkite į morkas bei grikius.
- Čia pat suplakite kiaušinį, suberkite miltus, druską, pipirus ir viską gerai išmaišykite.
- Suformuokite kotletus ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Kepkite 30 minučių.
Receptą atsiuntė Gintarė
- Bulves išvirkite ir sutrinkite, sumaišykite su virtais ryžiais.
- Morkas sutarkuokite ir pakepinkite su smulkintu svogūnu.
- Sumaišykite visus ingredientus – bulves, ryžius, morkas su svogūnais, pagardinkite druska, smulkintais žalumynais.
- Formuokite iš gautos masės kotletus ir apkepkite juos keptuvėje.
1. Avinžirnius pamerkite iš vakaro, kad gerai išbrinktų, ir kitą dieną išvirkite. Dažniausiai jie išverda per 50 minučių.
2. Kol avinžirniai verda, sutarkuokite morkas, supjaustykite porą, svogūną, česnaką ir viską trumpai patroškinkite keptuvėje. Troškinimo pabaigoje suberkite špinatus.
3. Smulkintuvu sutrinkite išvirtus avinžirnius. Dėkite juos, patroškintas daržoves ir kiaušinius į dubenį, berkite kapotų žalumynų, druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.
4. Drėgnomis ar aliejuotomis rankomis formuokite kepsnelius. Juos sudėkite į kepimui paruoštą indą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.
1. Sūrį padalykite į 7 lygias dalis, apie valandą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų, pabarstykite druska, pipirais, ant kiekvieno dėkite po nuluptą česnako skiltelę ir rankomis mėginkite suteikti sūrio gabalėliui kuo apvalesnę formą.
2. Kiekvieną rutuliuką suvyniokite į maistinę plėvelę ir 2 val. padėkite į šaldytuvą, kad sukietėtų.
3. Maltus riešutus ir džiūvėsėlius gerai sumaišykite.
4. Gerai atšaldytus kiaušinio baltymus išplakite.
5. Iš maistinės plėvelės išimtus sūrio gabalėlius pamirkykite baltymų plakinyje, gerai apvoliokite riešutų ir džiūvėsėlių mišinyje ir kepkite karštuose riebaluose keptuvėje.
6. Išgriebtus gerai nuvarvinkite ir kelioms minutėms padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
1. Puodelyje su verdančiu vandeniu ištirpinkite sultinio kubelius, suberkite dribsnius ir uždengusios dangčiu apie 40 min. pabrinkinkite.
2. Citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis.
3. Salierą nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve.
4. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste, suberkite tarkuotus salierus, juos kiek patroškinkite.
5. Avižinius dribsnius nusunkite, sudėkite į gilesnį indą, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, sukrėskite atvėsintą svogūnų masę, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, citrinos žievelėmis ir sultimis.
6. Iš paruoštos masės rankomis formuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje arba orkaitėje.
7. Tiekite su grietine ir svogūnų laiškais.
1. Kukurūzus gerai nuvarvinkite, perplaukite atvėsintu virintu vandeniu.
2. Kiaušinius išplakite iki vientisos masės, sumaišykite su grietine, miltais. Sumeskite kukurūzus, plonyčiais griežinėliais pjaustytą porą, pagal skonį pasūdykite ir išmaišykite.
3. Šoninę supjaustykite kubeliais, paskrudinkite keptuvėje, atvėsinkite ir įmaišykite į tešlą.
4. Į keptuvėje įkaitintą aliejų šaukštu krėskite tešlos ir iškepkite blynelius.
5. Dar karštus blynelius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai, tada išdėliokite lėkštėse.
6. Nupjaukite baklažano galus. Likusį baklažaną supjaustykite nedideliais kubeliais, apibarstykite druska ir palikite valandai šaltai. Popieriniu rankšluosčiu nusausinkite išsiskyrusįkartų skystį.
7. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepkite svogūną su česnaku. Sudėkite baklažanų gabaliukus, sukrėskite pomidorus ir troškinkite, kol baklažanai suminkštės.
8. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite bazilikais, įmaišykite tarkuotą sūrį.
- Bulves išvirkite, dar karštas sūgrūskite arba sumalkite.
- Atvėsinkite, suberkite miltus, krakmolą, įmuškite kiaušinį, žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišykite.
- Sudrėkintomis rankomis formuokite paplotėlius, įdėkite fetos sumaišytos su smulkintomis petražolėmis ir formuokite kukulius.
- Kukulius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite apie 8-10 minučių. Išgriebkite kiaurasamčiu.
- Prieš tiekiant užpilkite tirpinto sviesto ir pabarstykite kepintomis saulėgrąžomis.
Recepto autorė: Skirmantė Mockevičienė
- Bulves nulupkite ir kartu su moliūgu išvirkite. Nukoškite ir sugrūskite.
- Į bulvių košę įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, miltus, pasūdykite ir gerai išminkykite.
- Iš bulvių masės drėgnomis rankomis formuokite kukulius ir virkite juo pasūdytame vandenyje 10–15 minučių.
- Patiekite su spirgučių arba grietinės ir sviesto padažu.
1. Avinžirnius mirkykite vandenyje mažiausiai šešias valandas, geriausia užsimerkite iš vakaro. Dėkite į puodą su vandeniu, virkite apie 40 minučių, nukoškite. Išvirtus avinžirnius sutrinkite smulkintuvu, įdėkite sugrūstą ar smulkiai supjaustytą česnaką, prieskonius, žoleles ir miltus.
2. Viską gerai sumaišykite ir drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio kukulius.
3. Kepkite gilioje keptuvėje ant gerai įkaitinto aliejaus vartydami, kol falafeliai įgaus tamsiai auksinę spalvą ir gražiai apskrus. Riebalus nusausinkite popierine servetėle.
4. Patiekite su salotomis ir aštriais padažais.