Ingredientai:
tešlai:
- 170 g miltų;
- 1 kiaušinis;
- 85 g šalto sviesto;
- 1 arbat. šaukšt. labai šalto vandens;
- didelis žiupsnis druskos;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus.
įdarui:
- 80 g šaltai rūkytos lašišos;
- 2 valg. šaukšt. kaparėlių, nuskalautų šaltame vendenyje ir nusausintų;
- 0,5 raudonojo svogūno;
- 70 g kreminio arba varškės sūrio;
- 2 dideli kiaušiniai;
- 150 ml riebios grietinėlės;
- kelios šakelės krapų.
Jums dar reikės apvalios kepimo formos neaukštais kraštais, tinkamos tartams ir kišams kepti.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pagaminkite tešlą. Elektrinio smulkintuvo inde keliais pulsuojančiais pasukimais sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Tada sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytą sviestą ir kiek pasukite, kad gautumėte gana stambius riebius trupinius.
2. Kiaušinį išplakite su vandeniu, supilkite į miltų-sviesto trupinius ir keliais pulsuojančiais judesiais pasukite, kol viskas susijungs į vieną gabalą. Išimkite iš indo ant miltais kiek pabarstyto paviršiaus ir, pernelyg neminkydami, suformuokite iš tešlos diską. Suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent porai valandų.
3. Kai tešla bus sukietėjusi, išimkite ją iš šaldytuvo ir įdėję tarp dviejų pergamentinio popieriaus lapų iškočiokite iki 3-4 mm storio lakšto – reikia, kad jis dengtų jūsų turimos kepimo formos dugną ir kraštus.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200C laipsnių temperatūros. Keliose vietose pabadykite į kepimo formą išklotos tešlos dugną šakute ir dėkite kepti 20 min. Tuomet išimkite iš orkaitės ir leiskite kiek pravėsti.
5. Kol pyrago pagrindas vėsta, pasiruoškite įdarą. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, svogūną – plonais pusžiedžiais, lašišą suplėšykite nedideliais gabaliukais, o sūrį padalinkite į kelis gabaliukus.
6. Įdarui skirtus kiaušinius išplakite su grietinėle, įberkite po žiupsnį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
7. Ant pravėsusio pyrago pagrindo dėliokite lašišą, sūrį, užberkite kaparėlius, svogūnų pusžiedžius, padėliokite pasmulkintų krapų šakelių. Galiausiai viską užpilkite kiaušinių-grietinėlės plakiniu, tolygiai apdėliokite pomidorais ir dėkite kepti dar 25-30 min. – kol viršus gražiai rustelės.
8. Pyragas skanus ir kiek atvėsęs, ir visai atšalęs. Šalia galite patiekti mėgstamų lengvų salotų.