Ingredientai:
- 1 didelis arba 2 mažesni baklažanai, supjaustyti kubeliais;
- 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas,
- 2 skiltelės česnako, sutraiškytos;
- alyvuogių aliejaus;
- kelios šakelės šviežių bazilikų (lapeliai atskirti nuo stiebelių);
- 7–8 pomidorai, nublanširuoti, be odelės, supjaustyti kubeliais;
- žiupsnis rudojo cukraus;
- druskos, pagal skonį;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 400 g patinkančios formos makaronų (geriau stambesnių);
- parmezano sūrio (tarkuoto) arba šiek tiek rikotos, patiekimui.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Ant plačios kepimo popieriumi ištiestos skardos suberkite baklažanų kubelius, apšlakstykite aliejumi, užberkite šiek tiek druskos ir dėkite kepti. Kepkite apie 20 min., kol suminkštės ir paskrus. Iškepusius atidėkite į šalį.
2. Užkaiskite didelį puodą vandens makaronams. Jam užvirus, pasūdykite ir berkite makaronus bei išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės.
3. Kol baklažanai kepa ir vėsta, o makaronai verda, užkaiskite plačią keptuvę ant vidutinės ugnies, įpilkite šiek tiek aliejaus, suberkite svogūnus, pasūdykite, įberkite truputį cukraus ir kepinkite maišydami, kol suminkštės, ims rusti ir karamelizuotis. Sudėkite traiškytą česnaką, pakepinkite, kol pakvips, o tada suberkite ir pomidorų kubelius, įberkite pipirų. Palaukite, kol pomidorai kiek suvirs, suberkite likusį cukrų ir sudėkite bazilikų stiebelius (lapelių reikės vėliau). Visą šį mišinį kaitinkite 10–15 min.
4. Nusunkę išvirusius makaronus suverskite į keptuvę su padažu (prieš tai išimkite bazilikų stiebelius), čia pat sudėkite ir keptus baklažanus. Viską labai gerai išmaišykite, tada pabarstykite plėšytais bazilikų lapeliais. Tiekdami galite uždėti kelis šaukštelius rikotos ar pabarstyti tarkuotu parmezanu.