„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Verdame pienių medų: 5 patarimai, kad jis pavyktų, ir klasikinis receptas

Žydinčių pienių sezonas ne toks ir ilgas, kaip tik šiuo metų pievos geltonuoja. Jei nutarėte išsivirti pienių medaus, jau galima imtis šio darbo. Prieš jo imdamiesi būtinai perskaitykite kelis patarimus, kaip jį virti sveiką, kokybišką ir skanų.
Pienių medus
Pienių medus / Vida Press nuotr.
  • Rinkite sausus ir švarius žiedus. Pienių žiedus skinkite tuomet, kai jie visiškai prasiskleidę, tačiau rinkitės metą, kai jie yra sausi, ne po lietaus. Labai svarbu, kad skintumėte žiedus nuo augalų, augančių kuo toliau nuo taršos šaltinių – judrių kelių ir gatvių, gamybos įmonių ir pan.
  • Atskirkite tik geltonus žiedlapius, išmirkykite. Nuskynus žiedus, laukia kruopštus darbas – geltonus žiedlapius reikia atskirti nuo žaliųjų dalių. Vėliau žiedlapius būtina pamirkyti – tam prireiks 10–12 val. Todėl planuokite, kad žiedus rinksite vieną dieną, o medų virsite kitą.
  • Verta paskaninti citrina. Pienių medus verdamas iš nusunkto skysčio, kuriame žiedlapiai mirko, ir cukraus, o papildomo skonio suteiks citrina (prireiks ir jos sulčių, ir nutarkuotos žievelės). Būtų idealu, jei rinktumėtės ekologišką citriną ar bent jau paprastą gerai nušveistumėte su soda ir šiltu vandeniu.
  • Virkite ilgai, kruopščiai prižiūrėkite. Pienių medų reikia virti tol, kol jis pasieks klevų sirupo ar skysto medaus konsistenciją, tai gali užtrukti 60–90 min. Virkite nemažame neuždengtame puode, ant vidutinio karščio ugnies. Nepamirškite verdamo medaus maišyti, jokiu būdu nepalikite puodo be priežiūros. Ar medus išvirė, patikrinsite užlašinę lašelį jo ant šaltos lėkštelės ir stebėdami, kiek greitai jis stingsta.
  • Galiojimas ir laikymas. Pienių medus – riboto galiojimo produktas, jį reikėtų suvalgyti per kelis mėnesius. Jokiu būdu nelaikykite saulėkaitoje, geriau vėsesnėje, tamsesnėje vietoje.

Jūsų dėmesiui – klasikinis pienių medaus receptas:

Pienių medus
Receptas: Pienių medus
4 asmenims
Pagaminsite per 12 val.
3.0 / 82
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 1.00 vnt. (geriau ekologiška; reikės jos sulčių ir nutarkuotos geltonosios žievelės dalies)
Cukrus: 1.00 kg
Vanduo: 1.00 l
Kaip gaminti

1. Perrinkite surinktus žiedus ir atskirkite žaliąsias dalis – jums reikalingi tik geltoni žiedlapiai.

2. Sudėkite žiedlapius į gilų dubenį ir užpilkite vandeniu, kad jis juos visus apsemtų. Palikite mirkti 10–12 val.

3. Pamirkusius žiedlapius gerai nukoškite – jums reikalingas tik skystis, kuriame jie mirko.

4. Šį skystį pilkite į puodą, supilkite ir cukrų, išspaustas citrinos sultis, suberkite citrinos žievelę.

5. Užvirinkite, o tada sumažinkite ugnį ir ne visai uždengtame puode virkite 1–1,5 val., kol skystis sutirštės ir primins klevų sirupą ar skystą medų. Nepalikite puodo virti be priežiūros – kartkartėmis skystį pamaišykite, stebėkite jo tirštumą. O jį patikrinsite užlašinę lašelį medaus ant šaltos lėkštelės ir stebėdami, kiek greitai jis stingsta.

6. Supilstykite į paruoštus stiklainėlius ir laikykite tamsioje vietoje.

Patarimai:

  • Pienių žiedus rinkite dieną, kai jie visiškai prasiskleidę, tačiau geriau, jei tą darytumėte ne po lietaus, bet sausą dieną. Būtinai rinkitės vietovę, esančią toli nuo taršos šaltinių – gatvių, geležinkelių, gamybos įmonių ir pan.
  • Pienių žiedus reikės pamirkyti apie 10–12 val., tad planuokite taip, jog juos surinksite vieną dieną, o medų virsite kitą.
  • Nelaikykite išvirto medaus saulėkaitoje, suvartokite per kelis mėnesius.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs