Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pigios, skanios ir naudingos morkos praturtins net keksiukus. Jie tiks bet kokiai šventei

Morkos – viena populiariausiu, pigiausių, nuo rudens iki pat pavasario sėkmingai išsilaikanti daržovė. Be kita ko, jose gausu ir įvairių organizmui naudingų medžiagų. Balandžio 4-ąją minima Tarptautinė morkų diena, tad šia proga – ekspertų įžvalgos, kuo jos naudingos, kaip išsirinkti bei laikyti. O pabaigai – nuostabių keksiukų, tiksiančių ir Velykoms, receptas.
Morkų keksiukai
Morkų keksiukai / Vida Press nuotr.

Kaip teigia prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, morkos – nebrangi ir daug maistinių medžiagų turinti daržovė, kuri turėtų atsirasti kiekvieno žmogaus lėkštėje visais metų laikais.

„Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Vitaminas A būtinas tinkamam tinklainės funkcionavimui, ypač matymui esant silpnam apšvietimui, taip pat gerai odos ir gleivinių būklei palaikyti. Jis dalyvauja dantų, minkštųjų audinių ir kaulų formavimosi procese. Morkose gausu ir kitų karotinoidų: alfa karoteno, liuteino, zeaksantino. Šios medžiagos yra antioksidantai, tačiau dar svarbesnis jų vaidmuo užtikrinant gerą regėjimą. Šiose daržovėse taip pat gausu skaidulų, vitamino K ir C, įvairių mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir kalcio“, – maistinę naudą vardija dr. E.Gavelienė.

Vida Press nuotr./Morkų salotos
Vida Press nuotr./Morkų salotos

Ji pastebi, jog morkas galima valgyti tiek žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, spausti iš jų sultis ar pasigaminti dubenį šviežių morkų salotų, tiek keptas ir troškintas, jomis paskaninant sriubas, troškinius, įvairius kepinius bei kitus patiekalus.

Kaip išsirinkti ir laikyti

Anot prekybos tinklo atstovės Olgos Suchočevos, kad morkos kuo ilgiau išliktų traškios, parsineštas iš parduotuvės jas reikėtų sudėti į sandarų vakuuminį maišelį ir laikyti šaldytuve – taip saugomos morkos neišsausės, liks šviežios ir tinkamos vartoti iki 3 ar net 4 savaičių.

123RF.com nuotr./Morkos
123RF.com nuotr./Morkos

Patikrinkite, ar ant morkų galiuko nėra žalių dėmių, nes dėl to jos įgauna kartų skonį.

Atpažinti tinkamas morkas padės jų odelė, svarbu, kad ji būtų lygi. „Jei matote, kad morkos sudžiūvusios, su raukšlėta odele, taip pat neryškios spalvos, geriau ieškoti kitų. Geriausios morkos bus tos, kurios vienodai susiaurėjusios ir be išsikišusių šoninių šaknų, tai rodys, kad jos tinkamai augo. Taip pat patikrinkite, ar ant morkų galiuko nėra žalių dėmių, nes dėl to jos įgauna kartų skonį“, – įspėja specialistė.

Kvapnūs morkų keksiukai

Ingredientai:

  • 150 g kvietinių miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1 arbat. šaukšt. malto ar tarkuoto muskato riešuto;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 150 g cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 2 vištų kiaušiniai;
  • 125 ml neutralaus skonio aliejaus;
  • 2 morkos.

kremui:

  • 200 g kreminio sūrio;
  • 50 g sviesto;
  • 200 g cukraus miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus.

papuošimui:

  • 200 g marcipanų masės;
  • 10 g oranžinių maistinių dažų;
  • 10 g žalių maistinių dažų.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: miltus, cinamoną, muskato riešutą, gvazdikėlius ir druską.

2. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir aliejų. Į šią masę suberkite ir įmaišykite miltų mišinį. Taip pat sudėkite ir išmaišykite smulkiai tarkuotas morkas.

3. Pagamintą tešlą supilkite į keksų formeles, išklotas popierinėmis formelėmis. Užpildykite tik ⅔ duobutės, nes keksiukai kils.

4. Dėkite į iki 180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite 18–20 min.

5. Iškepusius keksiukus kerai atvėsinkite.

6. Pagaminkite kremą. Iki vientisos masės išsukite sviestą, supilkite grietinėlę, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų.

7 Keksiukų papuošimui pagaminkite marcipanines morkas. Marcipanų masę minkykite, kad ji suminkštėtų, o tada padalinkite santykiu maždaug 2:1. Į didesniąją dalį įpilkite oranžinės spalvos dažų ir gerai išmaišykite. Į mažesniąją dalį pilkite žalios spalvos dažų ir gerai išmaišykite.

8. Iš ornžinės masės suformuokite nedideles morkas, iš žalios – morkų lapus. Ant morkų priklijuokite žalius lapus.

9. Konditeriniu maišeliu uždėkite keksiukams kremo kepurėles, o tada papuoškite marcipaninėmis morkomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas