Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pigu, skanu ir sotu: makaronų apkepas su daržovėm, mėsa ir sūriu

Norint sutaupyti, verta dažniau gaminti namie. Tarkime, paruošus vakarienę, dalį jos galima pasilikti rytdienos pietums, įsidėti į darbą. Be to, planuojant savaitės meniu verta peržvelgti šaldytuvo ir spintelių lentynas – sunaudoti tai, ką jau turime. Makaronų apkepas – toks patiekalas, kur tikrai galima improvizuoti!
Makaronų apkepas
Makaronų apkepas / Vida Press nuotr.

Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, maistingiausi yra viso grūdo dalių makaronai, taip pat pagaminti iš kietagrūdžių kviečių ar grikių, praturtinti daržovėmis.

Kuo vertingi makaronai?

Nors makaronų patiekalai labai mėgstami vaikų, gydytoja dietologė siūlo jais nepiktnaudžiauti, tačiau nepulti ir į kitą kraštutinumą – dėl angliavandenių baimės visiškai jų neišbraukti iš savo mitybos raciono. Svarbu, kiek makaronų suvartojama ir kaip jie paruošti.

Jei makaronai yra viso grūdo ar iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir dar praturtinti špinatais ar burokėliais – jie tampa maistingesni.

„Didelė klaida, kai kontroliuodami svorį žmonės bijo valgyti įvairų maistą. Naudingiau yra planuoti kiekvienos dienos maisto kiekį, išlaikyti valgymo režimą ir nebadauti. Makaronai aprūpina žmogaus organizmą kompleksiniais angliavandeniais ir nors jie nepasižymi didele mineralinių medžiagų gausa, juose yra šiek tiek kalcio, magnio ir geležies, o kai kuriose rūšyse – ir cinko. Priklausomai nuo miltų, iš kurių yra pagaminti makaronai, juose gali būti ir B grupės vitaminų. Jei makaronai yra viso grūdo ar iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir dar praturtinti špinatais ar burokėliais – jie tampa maistingesni“, – teigia E.Gavelienė.

Vida Press nuotr./Makaronai su kreminiu padažu
Vida Press nuotr./Makaronai su kreminiu padažu

Ekspertė pataria atkreipti dėmesį ir į makaronų gaminimo būdą. Sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie Italijoje dar vadinami „al dente“: „Jeigu makaronai nėra išbrinkę, jų glikeminis indeksas bus mažesnis, o tai reiškia, kad cukraus lygis kraujyje kyla lėčiau. Be to, tokiu būdu ilgiau išsilaiko ir sotumo jausmas.“

Kaip laikyti ir su kuo derinti?

Prekybos tinklo atstovė Olga Suchočeva pataria makaronus namie laikyti sausoje vietoje, o gaminant juos vadovautis ant pakuotės nurodytomis instrukcijomis ir dėti tik į verdantį vandenį, priešingu atveju jie pasidarys lipnūs ir greitai ištiš.

Vida Press nuotr./Makaronai
Vida Press nuotr./Makaronai

„Kokybiškiausi makaronai yra tie, kurie nesuverda, yra pagaminti iš gerų miltų, turi šiurkštų paviršių, lengvai netrupa ir išlaiko savo formą. Tokie makaronai gerai sugeria padažus“, – pastebi ekspertė.

Kuo stambesni makaronai, tuo sodresnis turėtų būti padažas, kuris prilips prie makaronų paviršiaus.

Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, paprasta taisyklė yra tokia: kuo stambesni makaronai, tuo sodresnis turėtų būti padažas, kuris prilips prie makaronų paviršiaus. „Spagečiams tiks lengvos slidžios tekstūros padažai, paruošti alyvuogių aliejaus su česnaku ar grietinėlės pagrindu. Sraigteliams ar kitaip susuktiems makaronams tiks pesto, kreminiai padažai su sūriu. Briaunotame vamzdelių formos makaronų paviršiuje gerai išsilaikys tiršti mėsos ir daržovių padažai“, – pataria ji ir dalijasi apkepo receptu.

Makaronų apkepas su daržovėmis, mėsa ir sūriu

Ingredientai

  • 400 g makaronų;
  • 2 skardinės konservuotų pomidorų;
  • 125 g mocarelos sūrio;
  • 50 g fermentinio sūrio;
  • 400 g turimos mėsos ar dešrelių likučių;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 2 šaukšteliai cukraus;
  • 1 svogūnas;
  • 3 susmulkintos česnako skiltelės;
  • 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio;
  • žiupsnelis aitriosios paprikos dribsnių (nebūtina).

Gaminimas:

1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite svogūną 8–10 minučių, kol suminkštės ir pradės karamelizuotis. Įmaišykite česnaką, kepkite dar 1–2 min. Sudėkite smulkintus pomidorus, raudonėlį, aitriąją papriką ir 2 šaukštelius cukraus, gerai pagardinkite prieskoniais ir užvirkite. Keptuvę uždenkite dangčiu ir patroškinkite pomidorus 15–20 minučių, kol padažas sutirštės.

2. Įmaišykite bet kokią kitą virtą ar keptą mėsą, kurią norite panaudoti.

3. Dideliame puode užvirinkite pasūdytą vandenį. Makaronus virkite minutę trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės, arba tol, kol jie bus al dente. Nukoškite, bet pasilikite puodelį vandens, kuriame virė makaronai.

4. Suberkite makaronus į padažą ir išmaišykite, jei reikia, įpilkite šiek tiek pasilikto vandens. Sudėkite makaronus į kepimo indą, užbarstykite tarkuotu sūriu.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros ir kepkite apkepą apie 10 –15 min., kol sūris ims burbuliuoti ir įgaus auksinę spalvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas