Kaip laikyti: gorgoncolos sūrį būtina laikyti šaldytuve, pirmiausia suvyniojus į sviestinį popierių ar aliuminio foliją, o tada dar įdėjus į plastikinį maišelį ar dėžutę.
Kaip valgyti: maždaug 30 min. prieš valgant gorgoncolos sūrį jį verta išimti iš šaldytuvo ir leisti jam pabūti kambario temperatūroje – taip geriausiai atsiskleis sūrio skoninės savybės.
- Vakarėlių ir vakarienių šaunuoliai – sūrio užkandžiai: 15 puikių receptų, ypač tinkamų vasarą
- Smagu ir skanu valgyti: „suplyšusi“ duona su sūriu, obuoliais ir medumi
- Pikantiškas akcentas – ožkų pieno sūris: 12 idealių rudeniškų patiekalų
- Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Kaip gimsta Apulijos burata ir ką su ja daryti virtuvėje
Su kuo derinti:
- tepkite sūrį ant šviesios (paskrudintos) duonos ar nesaldžių sausainių;
- uždėkite riekelę ant iškepto kepsnio ar dar karšto mėsainio kotletuko;
- įmaišykite kelis gabalėlius į jau paruoštą karštą rizotą ar kreminį grietinėlės padažą makaronams;
- įdarykite perpjautus avokadus gorgoncolos sūrio gabaliukais ir susmulkintais bei pakepintais graikiškais riešutais;
- įberkite šiek tiek sūrio į salotas, ruošiamas iš pikantiškesnio skonio, tvirtesnių salotų lapelių. Į „komplektą“ tiks ir pankoliai, graikiški riešutai – gorgoncola mėgsta kitų pikantiškų skonių kompaniją.
Jūsų dėmesiui – keli detalūs receptai su gorgonzolos sūriu:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite juostelėmis pjaustytas paprikas ir kepkite, kol suminkštės. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
2. Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis, vieną pusę aptepkite alyvuogių aliejumi. Sudėkite riekeles į orkaitę (aliejuota puse į viršų) ir kepkite, kol lengvai apskrus. Išimkite riekeles, įtrinkite česnaku ir uždėkite troškintų paprikų.
3. Dėkite po kelis gabalėlius gorgonzolos. Viską sudėkite į orkaitę ir paskrudinkite dar 2 minutes. Prieš tiekdami apibarstykite kepintomis kedrinėmis pinijomis bei smulkintais bazilikais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Sudėkite gorgonzolos sūrį į dubenėlį ir sutrinkite šakute. Supilkite grietinėlę į nedidelį prikaistuvį ir ant vidutinio karščio užvirinkite ir leiskite 2–3 min. pavirti, kol ims tirštėti. Sudėkite sutrintą gorgonzolos surį – neišsigąskite, mėlynojo pelėsio taškučiai padažą tegul puošia.
- Kai sūris ištirps, nukaiskite puodą ir įmaišykite parmezano sūrį, įberkite juodųjų pipirų ir žiupsnį druskos. Užpilkite išvirusius tortellini ar tortelloni padažu ir užbarstykite kapotų petražolių.
1. Pagaminame trapią tešlą, kaip nurodyta čia. Išklojame ja formą neaukštais kraštais ir iškepame.
2. Ant vidutinės ugnies svieste pakepiname svogūnus. Įberiame žiupsnį druskos ir baltųjų pipirų.
3. Šiek tiek pravėsusius svogūnus tolygiai paskleidžiame ant tartos.
4. Ant viršaus sudedame kubeliais supjaustytą obuolį ir gorgoncolą.
5. Lengvai šluotele išplakame grietinėlę su kiaušiniais. Plakinį supilame ant tartos
6. Kepame 190 laipsnių temperatūroje 30–40 min., priklausomai nuo jūsų orkaitės. Paviršius turi būti gražiai apskrudęs.
7. Išimame kišą, leidžiame jam pastovėti apie 10 min. Tuomet jau galite pjaustyti.
1. Pirmiausia pasiruošiame daržovių sultinį. Morkas, svogūnus nulupame, nupjauname salierų galiukus, viską stambiai supjaustome, užpilame vandeniu, kad apsemtų, įberiame žiupsnį druskos, užviriname ir verdame apie 30 min. Nukošiame ir pasiliekame skystį.
2. Nuplauname ir stambiais žiedynais padalijame žiedinį kopūstą, smulkiai sukapojame česnaką, nuskutame ir kubeliais supjaustome bulves.
3. Puode storu dugnu įkaitiname porą šaukštų aliejaus, beriame žiedinio kopūsto ir bulvių gabalėlius, paskrudiname, kol taps aukso spalvos, tada dedame česnakus ir dar pakepiname, kol pakvips. Įmetame gabaliuką sviesto, išmaišome, kad jis ištirptų, užberiame miltų, o tada supilame pasiruoštą daržovių sultinį.
4. Sumažiname karštį ir verdame, kol viskas suminkštėja – apie 12–15 min.
5. Išvirusią sriubą sutriname elektriniu smulkintuvu, įpilame grietinėlės – turite gauti gražią vientisą, skystoką masę.
6. Kol verda sriuba, pasiruošiame kumpio traškučius. Parmos kumpio riekeles supjaustome juostelėmis, klojame jas į kepimo popieriumi išklotą skardą ir dedame ją į iki 170°C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 10 min. Išėmus iš orkaitės paliekame atvėsti – svarbu, kad kumpis būtų traškus jį paspaudus.
7. Sriuba patiekiama taip: į kiekvienos lėkštės dugną dedame po gabaliuką gorgonzolos sūrio, pilame sriubos, o ant jos viršaus „patupdome“ kelias juosteles kumpio ir pabarstome kapotomis žolelėmis, puikiai tinka klasika – petražolės.
1. Pusvalandį virkite (praėjusio derliaus) bulves su lupenomis. Dar karštas nulupkite, sutrinkite arba sumalkite.
2. Dar šiltos bulvių masės viduryje padarykite duobutę, supilkite miltus ir lengvai maišykite peiliu. Kol masė netapo homogeniška įmuškite kiaušinio trynį, įberkite druskos (gnocchi nesukietės). Dar kartą maišykite peiliu, pabarstydami miltais.
3. Atsipjaukite masės gabalą, o likusią uždenkite švariu rankšluosčiu. Iš atsipjautojo gabalėlio iškočiokite ilgą „dešrelę“, supjaustykite ją 2 cm „pagalvėlėmis“, sudėkite jas ant padėklo, pabarstykite miltais, kad nesuliptų
4. Pabarstykite šakutę miltais ir kiekvieną „pagalvėlę“ ridenkite, kad liktų grotelių atspaudas. Iš visos pasigamintos bulvių masės tokiu būdu suformuokite „pagalvėles“.
5. Aukštame puode užvirinkite vandenį, pasūdykite, suberkite gnocchi ir virkite tol, kol pakils į viršų.
6. Kitame puode pakaitinkite grietinėlę, sudėkite gorgonzolos sūrį, ištirpdykite maišydami.
7. Į padažą suverskite nukoštus gnocchi, atsargiai sumaišykite.
8. Patiekdami lėkštėje papuoškite gražgarstėmis ir gorgonzolos gabaliukais.
- Išvirkite daržovių sultinį. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepkite su 25 g sviesto ir alyvuogių aliejumi. Kepkite tol, kol svogūnas įgaus auksinį atspalvį.
- Suberkite ryžius ir dar šiek tiek pakepkite. Supilkite pusę stiklinės raudonojo vyno ir kaitinkite tolygiai pildami daržovių sultinį. Po ¾ kepimo laiko supilame likusį vyną.
- Kai risotto jau apkepęs, įdėkite 50 g gorgonzolos sūrio ir leiskite jam visiškai išsilydyti. Sudėkite likusį sviestą, parmigiano sūrį bei pagardinkite druska.
- Serviruokite papuošę likusiu gorgonzolos sūriu.