„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Piknikas įmanomas ir be šašlykų: eksperto patarimai ir receptai ant grilio kepantiems žuvį

Grilis – neišsemiama vasaros tema, o jame kepti patiekalai – net patys paprasčiausi - neretai priverčia aikčioti iš nuostabos. Nors dažniausiai vasaros iškylos asocijuojasi su mėsos kepsniais, iš tiesų žuvies paruošimas čirškinimui kepsninėje gali būti net greitesnis ir paprastesnis.
Grilyje kepta žuvis
Grilyje kepta žuvis / 123RF.com nuotr.

Iškepti žuvį kepsninėje nėra sudėtinga, o ir kepa ji kur kas trumpiau nei mėsa, pranešime žiniasklaidai tvrirtina prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Anot maisto eksperto, nėra tokios žuvies, kurios nebūtų galima kepti ant žarijų – tam puikiai tinka tiek jūrinė, tiek ežero, tiek iš tolimų kraštų atkeliavusi egzotinė žuvis.

„Žuvį paruošti čirškinimui kepsninėje ne ką sunkiau, nei užmarinuoti ir išsikepti šašlyką. Be to, tam puikiai tinka praktiškai visos žuvies rūšys. Kadangi žuvis yra švelni ir kiekviena turi savo specifinį skonį, prieš ruošiant ją kepti grilyje, patariu nepersistengti su prieskoniais – stenkitės jų dėti minimaliai. Visada tinka malti juodieji pipirai, šiek tiek druskos, citrina“, – sako A.Poleninas.

Pašnekovas taip pat pataria atkreipti dėmesį į bendrą kiekvienos žuvies specifiką – tą, kuri linkusi subyrėti, A. Poleninas pataria kepti folijoje su įvairiomis daržovėmis. „Tokiu būdu ruošta menkė būna pati skaniausia. Taip pat nepamirškite, kad žuvies nereikia marinuoti ilgai – tam visiškai pakanka valandos. Jeigu norite, kad žuvis apskrustų, jos nesūdykite prieš kepimą, o pagardinkite jau iškepusią“, – žuvies gaminimo subtilybes atskleidžia ekspertas ir dalinasi keliais puikiais receptais.

Grilyje kepta žuvis su daržovėmis

Ingredientai:

  • 1 didelis agurkas;
  • 150 g vyšninių pomidoriukų;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 jalapeno pipiras;
  • 600 g mėgstamos žuvies filė;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintos mėtos;
  • 1 arbat. šaukšt. tarkuotos žaliosios citrinos žievelės;
  • 2 arbat. šaukšt. kumino;
  • 2 valg. šaukšt. šviežiai spaustų žaliųjų citrinų sulčių;
  • sauja svogūnų laiškų;
  • mėgstamų prieskonių pagal skonį.

Gaminimas:

1. Iš pradžių pradėkite gaminti padažą – viename dubenėlyje sumaišykite vieną šaukštelį kumino, maždaug ketvirtadalį šaukštelio druskos, žaliosios citrinos žievelę, žaliosios citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Į tą patį dubenėlį sudėkite supjaustytus agurkus, pomidorus, smulkintus svogūnų laiškus, jalapeną, mėtų lapelius ir viską gerai išmaišykite.

2. Žuvies filė pabarstykite likusius kiekiu kumino, druska.

3. Paruoštą žuvį vartydami kepkite apie 20 minučių įkaitintame grilyje tol, kol taps minkšta. Jei žuvies masė yra trapesnė, prieš kepant rekomenduojama ją susukti į foliją.

4. Iškepusią žuvį supjaustykite norimais gabaliukais, sudėkite į lėkštes ir ant viršaus pilkite paruoštą padažą.

123RF.com nuotr./Grilyje kepta žuvis
123RF.com nuotr./Grilyje kepta žuvis

Ant grilio keptas šamas

Ingredientai:

  • 500 g šamo (arba šamo filė);
  • 40 g sviesto;
  • 0,5 pusės citrinos;
  • ryšulys salotų;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Išdarykite ir išvalykite šamą, supjaustykite gabalėliais, pasūdykite ir palikite pastovėti bent pusvalandžiui. Tuomet išvoliokite žuvį ištirpintame svieste, apibarstykite prieskoniais ir kepkite ant grilio, kartais apipildami sviestu.

2. Paruoštus šamo gabalėlius sudėkite ant salotų lapų, o patiekalą papuoškite citrinos griežinėliais.

Pastaba: jei renkatės kepti šamo filė su oda – ją įpjaukite labai negiliai, nes žuvis geriau išlaiko savo formą ir būna sultingesnė.

Vida Press nuotr./Kepti šamo gabalėliai
Vida Press nuotr./Kepti šamo gabalėliai

Lašiša saldžiame teriyaki padaže

Ingredientai:

  • 500 g lašišos;
  • smulkiai supjaustyta viena imbiero šaknis;
  • 2 smulkiai supjaustytos česnako skiltelės;
  • 3 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • 2 valg. šaukšt. skysto medaus;
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišykite sojos padažą, skystą medų, imbierą, česnaką ir šlakelį alyvuogių aliejaus.

2. Lašišą sudėkite į indą, pabarstykite druska, pipirais ir apliekite paruoštu padažu. Indą uždenkite plėvele ir padėkite į šaldytuvą bent 20 minučių. Geriausia būtų, jei lašišą paliktumėte marinuotis valandai arba dviem.

3. Praėjus šiam laikui Tdėkite lašišą ant grilio odele į apačią ir kepkite apie 5 minutes. Po kelių minučių ant lašišos supilkite padažą, pakepkite minutę, tuomet apverskite ir dar pakepkite apie 3 minutes.

4. Paruoštą lašišą galite patiekti su virtais ryžiais ir daržovėmis.

Vida Press nuotr./Kepta lašiša
Vida Press nuotr./Kepta lašiša

Česnakinės krevetės ant iešmelių

Ingredientai:

  • 20-25 nevirtos krevetės;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 žiupsnelis aitriosios paprikos miltelių;
  • alyvuogių aliejaus;
  • citrinos sulčių;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Ant krevečių sudėkite smulkiai pjaustytą česnaką, pagardinkite druska, aitriąja paprika ir pipirais. Tuomet užpilkite šiek tiek aliejaus ir viską gerai išmaišykite. Palikti krevetes marinuotis apie 20 minučių, o tada jas sumaukite ant iešmelių.

2. Dėkite krevetes ant grilio ir kepkite iš abiejų pusių po keletą minučių. Pabaigoje ant krevečių išspauskite citrinos sulčių.

3. Iškeptas krevetes galite patiekti su įvairiomis salotomis.

Grilyje keptos krevetės
Grilyje keptos krevetės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs