Pilkas dienas praskaidrins kepiniai su citrusais: 3 nuostabūs receptai

Dienoms trumpėjant, ilgus vakarus vis dažniau leidžiame namuose. O kas gali būti jaukiau, nei gardus, kvapnus pyragas ar keksas? Tiesa, renkantis, ką kepti, verta atsižvelgi į sezoniškumą ir naudoti žiemos sezonui būdingas gėrybes, pavyzdžiui, citrusinius vaisius, kurių dabar gausu ir turgavietėse, ir parduotuvėse.
Skanėstai su citrusiniais vaisiais
Skanėstai su citrusiniais vaisiais / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, citrusiniai vaisiai – ne tik sveikas, skanus užkandis, bet ir puikus įvairiausių kepinių ingredientas.

Pasak jo, jei norite naminėms bandelėms, keksams ar pyragams suteikti papildomo skonio, tam puikiai tinka įvairiausi citrusiniai vaisiai - pradedant apelsinais, klementinais ir baigiant citrinomis ar greipfrutais. Visgi, kepant citrusiniais vaisiais kvepiančius pyragus kelias taisykles žinoti pravartu. Pavyzdžiui, į tešlą geriau į įmaišyti ne klementinų ar citrinos sulčių, o nutarkuotos jų žievelės.

„Jeigu kepinius gardinsite citrusinių vaisių sultimis, kepant gali pasikeisti kepinių tekstūra, o naudojant žieveles pyragų ar keksų tekstūra išlieka puri, pasikeičia tik pyrago skonis. Be to, citrusinių vaisių žievelėse kaupiasi vaisiaus eteriniai aliejai, suteikiantys ryškų, saldų skonį, o citrusinių vaisių sultys yra gana aštrios bei rūgščios“, – aiškina T.Lauvray.

Vida Press nuotr./Žaliųjų citrinų pyragas
Vida Press nuotr./Žaliųjų citrinų pyragas

Pasak eksperto, citrusinių vaisių žievelė subtilaus skonio suteikti gali paties įvairiausiems kepiniams: keksiukams su citrininiu kremu, citrusinių vaisių batonėliams, apelsinų duonai ar daugelyje šalių pamėgtam žaliųjų citrinų pyragui. Be to, citrusinių vaisių griežinėliai dar ir puikiai papuoš pačius įvairiausius kepinius, tereikia juos pavolioti cukruje ir pakepti orkaitėje – taip jie gražiai karamelizuosis.

Citrininis keksas su aguonomis
Receptas: Gražus, kvapnus ir drėgnas citrininis keksas su aguonomis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 22
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 240.00 g
Ciberžolė: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 2.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Citrinos sultys: 5.00 valg. š. (3 šaukštai keksui ir 2 šaukštai glajui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli)
Vanilės ekstraktas: 0.40 arbat. š.
Pienas: 180.00 ml
Miltai: 250.00 g
Kukurūzų miltai: 70.00 g (jei neturite, galite keisti kvietiniais, tačiau kukurūzų suteiks puresnę tekstūrą ir gražesnę spalvą)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Soda: 0.40 arbat. š.
Aguonos: 3.00 valg. š.
Rafinuotas rapsų aliejus: 170.00 ml (dalį aliejaus galite keisti lydytu sviestu, bet tuomet keksas nebus toks minkštas ir drėgnas)
Sviestas: 30.00 g (lydyto; glajui)
Cukraus pudra: 120.00 g (glajui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Pailgą kekso formą arba apvalią pyrago formą su skyle viduryje kruopščiai ištepkite sviestu, o tada pabarstykite miltais.

2. Dideliame dubenyje šaukštu (arba virtuviniame kombaine) sumaišykite cukrų, ciberžolę ir citrinos žievelę, mišinys turi priminti geltoną šlapią smėlį. Po vieną muškite kiaušinius ir pradėkite intensyviai plakti, masė turi tapti lengva, puri, beveik padvigubėti.

3. Pilkite į gautą plakinį citrinos sultis ir vanilės ekstraktą, kai šie ingredientai įsimaišys, supilkite pieną ir vėl išmaišykite.

4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir aguonas. Švelniai išmaišykite, tačiau nepersistenkite. Plona srovele supilkite ir aliejų, atsargiai, tačiau kruopščiai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.

 

5. Supilkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite 35–40 min. arba kol įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite visiškai atvėsti ant kepiniams skirtų grotelių.

6. Kol keksas vėsta, pagaminkite glajų. O tam tereikia nedideliame dubenėlyje šakute gerai sumaišyti visus jam skirtus ingredientus.

7. Apšlakstykite glajumi kepinį, palaukite, kol kiek apstings ir skanaukite.

Suskleisti
Citrininis keksas be pieno produktų
Receptas: Citrininis keksas be pieno produktų
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
2.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Rudasis cukrus: 100.00 g (nerafinuoto cukranendrių)
Citrinos sultys: 280.00 ml (160 keksui ir 120 glajui)
Miltai: 240.00 g (šviesių speltų)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kokosų aliejus: 120.00 ml (ištirpdyto)
Migdolų miltai: 70.00 g
Aguonos: 50.00 g
Druska: 2.00 žiupsnelis (smulkios keksui ir stambios papuošimui)
Cukraus pudra: 4.00 valg. š. (gali reikėti ir daugiau)
Migdolai: 3.00 sauja (papuošimui)
Klevų sirupas: 2.00 valg. š. (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakame su cukrumi. Atskirai sumaišome miltus, maltus migdolus, druską bei kepimo miltelius. Į kiaušinių masę supilame kokosų aliejų, vanilę, aguonas bei citrinų sultis, išmaišome. Pilame į miltų masę.

2. Tešlą verčiame į aliejumi išteptą apvalią kepimo formą (20-22cm skersmens). Pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 50 minučių.

3. Iškepusį ir atvėsusį pyragą apliejame 80 ml citrinų sulčių. Su likusiomis sultimis paruošiame glajų, įdėdami nerafinuotą rudojo/baltojo cukraus pudrą. Dedame tiek, kol glaistas tampa tirštas. Apipilame keksą ir paliekame apdžiūti.

4. Migdolus nuplauname ir pakepiname sausoje keptuvėje. Apipilame klevų sirupu, užberiame jūros druskos, maišydami pakaitiname dar porą minučių, kol sirupas sukietės. Migdolus perkeliame ant lėkštutės, leidžiame atvėsti, pyragą puošiame kol glaistas neišdžiūvęs.

Suskleisti
Citrininis pyragas su itališku morengu
Receptas: Citrininis pyragas su itališku morengu
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 6
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūros; trapiai tešlai)
Miltai: 150.00 g (125 g trapiai tešlai ir 25 g citrininiam kremui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (trapiai tešlai)
Cukrus: 400.00 g (50 g trapiai tešlai, 225 g citrininiam kremui ir 100 g + 25 g itališkam morengui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (citrininiam kremui)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (citrininiam kremui)
Citrinų tyrė: 120.00 g (citrininiam kremui)
Vanduo: 50.00 g (itališkam morengui)
Kiaušinio baltymas: 3.00 vnt. (itališkam morengui)
Kaip gaminti

1. Tešlai skirtus ingredientus gerai išmaišyti mentele arba maišykle iki vientisos masės ir sudėti į formą biskvitui. Išlyginti. Storis turi būti apie 6-7 mm.

2. Kepti 180°C temperatūroje apie 15 min.

3. Kremui skirtus birius ingredientus sumaišyti inde. Įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti šluotelė. Supilti citrinų tyrę, šiek tiek įtarkuoti citrinų žievelės ir dar permaišyti. Šį kremą supilti į formą ant iškepusio biskvito.

4. Vėl kepti 160°C temperatūroje apie 30 min.

5. Iš 100 g cukraus ir 50 g vandens išvirti sirupą. Jį virti iki 118-120 °C.

6. Baltymus plakti su 25 g cukraus. Plakant baltymus palei dubens kraštą silpna srovele pilti sirupą. Plakti iki labai standžių putų.

7. Išplaktą morengą naudojant konditerinį maišelį su antgaliu ant iškepusio pyrago suformuoti bokštelus. Jais reikia padengti visą paviršių. Jei turite specialų konditerinį degiklį arba ir orkaitėje, įjungus grilio funkciją, morengą galima kiek apdeginti, tik atsargiai, nesudeginkite!

Suskleisti

Tinka ne tik saldėsiams

Kaip teigia konditerijos ekspertas, patys įvairiausi citrusiniai vaisiai puikiai dera ne tik prie desertų, bet ir pikantiškų patiekalų, pavyzdžiui, žuvies. Pasak jo, įvairiausios rūšies žuviai skonio suteikia ne tik citrina, bet ir apelsinai, net greipfrutai, o mėgstantys derinti saldžius ir sūrius skonius prie baltos žuvies patiekalų galima derinti ir klementinus.

Burokėlių salotos su apelsinais
Receptas: Burokėlių salotos su apelsinais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 32
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Gražgarstės: 3.00 sauja (1 pakuotė - tinka bet kurios mėgstamos salotos)
Sezamo sėklos: 1.00 sauja (trečdalis stiklinės)
Graikiniai riešutai: 1.00 st. (trečdalis st. maltų - užpilui)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š. (užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių - užpilui)
Medus: 1.00 valg. š. (užpilui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (grūdėtųjų - užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Kaip gaminti
  1. Salotų lapelius gerai nuplaukite, nusausinkite specialioje salotų džiovykloje arba, uždengusi kiaurasamtį lėkšte, smarkiai nupurtykite.
  2. Sudėkite į sandariai uždaromą dėžutę ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve – lapeliai bus dailios formos ir traškūs, tarsi ką tik nuskinti.
  3. Gerai nuplautus ir šepetėliu po tekančiu vandeniu nušveistus burokėlius kiekvieną atskirai suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 0C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės. Ataušinkite ir nulupkite. 
  4. Nuluptus burokėlius supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir išdėliokite ant salotų lapelių. Apelsinus nulupkite kartu su baltąja odelės dalimi, supjaustykite gabalėliais ir išdėliokite ant salotų.
  5. Ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų sezamų sėklų.
  6. Visus padažo ingredientus iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. P
  7. aruoštu užpilu apliekite salotas.
  8. Tiekite su sviestu apteptomis skrudintomis itališkos duonos riekelėmis.
Suskleisti
Kuskuso salotos su mocarela, tunu ir apelsinais
Receptas: Kuskuso salotos su mocarela, tunu ir apelsinais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 30
Receptas
Ingredientai
Salotos: 2.00 sauja (mėgstamų salotų)
Kuskusas: 1.00 st. (išbrinkinto)
Apelsinai: 3.00 vnt. (3 - salotoms ir 0,5 apelsino žievelės - padažui)
Mocarelos sūris: 250.00 g
Tunas: 2.00 vnt. (2 skardinės konservuoto savo sultyse)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (0,5)
Balzaminis actas: 8.00 valg. š. (padažui)
Klevų sirupas: 4.00 valg. š. (padažui)
Alyvuogių aliejus: 8.00 valg. š. (tyro - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti
  1. Į pasirinktą indą suberkite kuskusą ir sumaišykite su salotų lapais.
  2. Apelsiną nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir kartu su pusžiedžiais pjaustytu svogūnu išdėliokite tarp salotų lapų.
  3. Ant viršaus gabalėliais sudėkite konservuotą tuną ir mocarelą.
  4. Padažui skirtus ingredientus suplakite šluotele, įtarkuokite apelsino žievelę, pasūdykite, įberkite pipirų. Padažu apšlakstykite paruoštas lėkštėje salotas.

Recepto autoriai: „Virtuvės mitų griovėjai“

Suskleisti

Citrusiniai vaisiai derinami ir su pačios įvairiausios rūšies mėsa. Citrinų ar apelsinų sultys – puikus marinatų ar padažų pagrindas. Apelsinais įdaromos vištos, antys ar žąsys, jeigu mėgstate dar įmantresnius skonius, įvairiausius mėsos patiekalus galite derinti su greipfrutų salotomis.

Shutterstock nuotr./Morkų salotos su apelsinais
Shutterstock nuotr./Morkų salotos su apelsinais

Šie vaisiai puikiai dera su raudonaisiais svogūnais, žalumynais, tokiais kaip gražgarstės, špinatai ar bazilikai. Taip pat avokadu, burokėliais ar pankoliais. Salotas, kuriose naudojami citrusai, drąsiai galima gardinti ir įvairiausiais sūriais, pavyzdžiui, mėlynojo pelėsio, fetos ar ožkos ir įvairiausiais vytintais kumpiais, o kad būtų dar sveikiau – tokias salotas galima apibarstyti maistingumo suteikiančiomis moliūgų ar kitomis sėklomis, riešutais.

T.Lauvray siūlo su citrusiniais vaisiais nebijoti paeksperimentuoti virtuvėje ir dalijasi net trimis, subtilaus skonio desertų receptais.

Sultingas greipfrutų pyragas

Ingredientai:

  • 200 g sijotų miltų;
  • 10 g kepimo miltelių;
  • 50 g maltų migdolų;
  • 1 arbat. šaukšt. malto imbiero;
  • ½ arbat. šaukšt. cinamono;
  • 3 kiaušiniai;
  • 165 g sviesto;
  • 100 g cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. medaus;
  • 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 100 ml jogurto;
  • 100 ml greipfrutų sulčių.

glajui:

  • 4 valg. šaukšt. cukraus pudros;
  • 2 valg. šaukšt. greipfrutų sulčių.

Gaminimas:

1. Naudodami plaktuvą kambario temperatūros sviestą sumaišykite su cukrumi. Į plakinį supilkite medų, vanilę, greipfrutų sultis ir maišydami įmuškite vieną kiaušinį. Tuomet supilkite jogurtą ir dar kartą viską išmaišykite.

2. Kitame inde sumaišykite miltus, migdolus, cinamoną, imbierą bei kepimo miltelius, galiausiai į sausus ingredientus įmaišykite sviesto ir kiaušinio masę.

3. Paruoštą mišinį supilkite į pailgą kepimo formą, prieš tai ištepę ją sviestu bei pabarstę miltais. Pyragą kepkite apie 45 minutes iki 170 ºC įkaitintoje orkaitėje.

4. Prieš išimdami pyragą iš kepimo formos, palaukite, kol atvės. Per tą laiką pasiruoškite glajų: sumaišykite cukraus pudrą su greipfrutų sultimis ir plakite tol, kol gausite tirštą baltą masę. Glajų tepkite ant visiškai atvėsusio pyrago.

Fotolia nuotr./Pyragas su citrusais
Fotolia nuotr./Pyragas su citrusais

Apelsininis migdolų tortas

Ingredientai:

  • 300 g miltų;
  • 10 g kepimo miltelių;
  • 250 g sviesto;
  • 250 g cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 4 kiaušiniai;
  • 1 apelsinas.

kremui:

  • 500 g maskarponės sūrio;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus pudros;
  • 1 valg. šaukšt. medaus;
  • 250 ml plakamos grietinėlės;
  • 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 2 valg. šaukšt. rožių vandens (arba keli lašai rožių aromato).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC.

2. Nuplaukite apelsiną ir išvirkite jį puode su vandeniu. Po 20 minučių pakeiskite vandenį ir virkite dar 15 minučių. Išvirusį apelsiną nusausinkite, perpjaukite pusiau ir, kai atvės, vieną pusę nulupę, o kitą su visa žievele sutrinkite trintuvu.

3. Į atskirą indą sudėkite sviestą bei cukrų ir maišykite, kol masė taps kreminės tekstūros. Bemaišant įmuškite vieną kiaušinį, supilkite vanilę bei sutrintą apelsiną. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į kiaušinių masę.

4. Paruoštą tešlą supilkite į dvi kepimo popieriumi išklotas apvalias, maždaug 20 cm skersmens, kepimo formas ir pašaukite į orkaitę.

5. Praėjus 25 minutėms, naudodami dantų krapštuką, patikrinkite ar tešla jau iškepė. Iškepusius pyragaičius ištraukite iš orkaitės ir, kol pyragai atvės, paruoškite kremą.

6. Maskarponę sumaišykite su cukraus pudra, vanile, medumi, rožių vandeniu bei plakama grietinėle. Paruoštą kremą tepkite ant vieno iš biskvitų, uždenkite antruoju ir padenkite dar vienu maskarponės sluoksniu.

7. Galiausiai dekoruokite pyragą apelsino žievele, kurią prieš tai nulupote nuo virto apelsino.

Asmeninio albumo nuotr./Veganiškas apelsinų pyragas su vaniliniu kokosų kremu
Asmeninio albumo nuotr./Veganiškas apelsinų pyragas su vaniliniu kokosų kremu

Keksiukai su didžiaisiais greipfrutais

Ingredientai:

  • 3 kiaušiniai;
  • 130 g rudojo cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 100 ml didžiųjų greipfrutų sulčių;
  • 180 ml alyvuogių aliejaus;
  • 250 g sijotų miltų;
  • 1 pakuotė kepimo miltelių;
  • 120 ml jogurto.

kremui:

  • 350 ml plakamos grietinėlės;
  • 1 valg. šaukšt. cukraus pudros;
  • 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 1 valg. šaukšt. tarkuotos didžiojo greipfruto žievelės.

Gaminimas:

1. Kiaušinius išplakite iki putų ir sumaišykite su cukrumi, vanile, jogurtu bei didžiųjų greipfrutų sultimis. Tuomet suberkite miltus bei kepimo miltelius ir dar kartą viską gerai išmaišykite.

2. Į keksiukų formeles supilkite paruoštą tešlą ir kepkite 30-35 minutes iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje. Keksiukus iš formelių išimsite lengviau, jei prieš tai palauksite, kol jie atvės.

3. Atskirame inde iki standumo išplakite grietinėlę, suberkite cukraus pudrą, supilkite vanilę, įtarkuokite didžiojo greipfruto žievelę ir viską išmaišykite.

4. Atvėsusius keksiukus papuoškite kremu.

Vida Press nuotr./Keksiukai formelėse
Vida Press nuotr./Keksiukai formelėse

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis