Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

„Pirkau su akcija“: idėjos, kaip panaudoti vaisių perteklių

„Akys – marios“, sako liaudies patarlė. Iš tiesų, prekybos centre pamačius kalną vaisių ar daržovių ypač gera kaina, būna sunku susilaikyti. Tačiau ką daryti, namo parsinešus kelis kilogramus bananų ar apelsinų? Turime jums keletą idėjų.
Kepti bananai, kiniški desertai
Kepti bananai / 123RF.com nuotr.

Universalieji bananai: ledams, keksiukams, kremams

Sveikesnio maisto šalininkai jau seniai pastebėjo, kad bananai puikiai tinka desertams pagardinti. Juos galite dėti tiek į keksiukų ir pyragų tešlą, kuriai vaisiai suteiks drėgnumo bei švelnaus saldumo, tiek į kreminį tortų pertepimą, norint sumažinti riebalų kiekį.

Vida Press nuotr./Bananų duona
Vida Press nuotr./Bananų duona

Tad nusipirkę daugiau bananų nelaukite, kol šie pajuoduos. Jeigu vaisiai gerai sunokę, galite drąsiai juos užšaldyti šaldiklyje, prieš tai nulupę, susmulkinę smulkintuvu iki vientisos masės ir sudėję į maišelį. Ruošiant kremą beliks juos išimti ir pagardinti norimu prieskoniu - vanile, cinamonu, cukrumi, ar sumaišyti su kreminiu sūriu.

Ką dar galima daryti su šaldytais bananais? Tai yra nepakeičiami ledai sveikuoliams ir vaikams, kuriems mamos riboja saldumynus. Bananus suplakite iki vientisos masės, pridėkite šiek tiek plaktos grietinėlės, šviežių arba šaldytų uogų, smulkintų riešutų ir sudėkite į indelius. Užšaldykite ir mėgaukitės, drąsiai kabindami šaukšteliu.

Shutterstock nuotr./Sotusis bananų kokteilis
Shutterstock nuotr./Sotusis bananų kokteilis

Bananus dievina glotnučių gerbėjai, maišydami juos su uogomis, žolelėmis, sėklomis ir kitais vaisiais. Tad jei užsišaldysite bananų masės, ją galėsite panaudoti sveikiems kokteiliams. Beje, bananai puikiai tinka ir pieno ar šokoladiniams kokteiliams, tad akivaizdu, kad šių vaisių panaudojimo galimybės yra beribės.

O kol bananai yra švieži - juos kepkite, karamelizuokite, gaminkite desertus ir pasikraukite energija bei gera nuotaika!

Tokią uogienę sapnuoja meškinai

Vida Press nuotr./Apelsinų marmeladas
Vida Press nuotr./Apelsinų marmeladas

Garantuojame - jie sapnuoja apelsinais kvepiančius tropikus, kur yra šilta ir nereikia miegoti žiemos miego. Taigi jeigu nusipirkote kalną apelsinų, nors kartą gyvenime pabandykite išsivirti jų uogienės. Juk žiemos pas mus atšiaurios, o kas gali būti maloniau, nei apelsinų kvapas kambaryje, kai už lango stūgauja pūga? Juk ne veltui apelsinų kvapas įeina į kalėdinių kvapų sudėtį.

Apelsinų marmeladas
Receptas: Apelsinų uogienė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 1.00 kg
Cukrus: 800.00 g
Apelsinų sultys: 250.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (sutys ir žievelė)
Prieskoniai: 1.00 arbat. š. (gvazdikėlių, vanilės ankšties, cinamono)
Pektinas: 5.00 g (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Apelsinus nulupkite ir kruopščiai pašalinkite baltąją žievelę.

2. Skilteles atskirkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.

3. Užpilkite cukrumi ir palikite bent valandą pastovėti, kad išskirtų sultys.

4. Nurinkite į paviršių iškilusias sėklytes. Suberkite likusius ingredientus ir prieskonius.

5. Puodą dėkite ant ugnies ir kartais pamaišydami užvirkite.

6. Sumažinkite kaitrą ir kartais pamaišydami virkite gerą valandą, kol puode liks maždaug trečdalis buvusio apelsinų kiekio.

7. Jei naudojate, prieš nuimdami puodą nuo ugnies, įberkite pektino.

8. Uogienę ataušinkite ir išpilstykite į švarius stiklainiukus.

Patarimai:

  • Tokią uogienę laikykite šaltai. Jei norite jos pasigaminti daugiau ir saugoti sandėliuke, teks pilti daugiau cukraus.
  • Galima naudoti ir smulkintą apelsinų žievelę. Tokiu atveju juos reikės labai kruopščiai nuplauti ir itin plonai nulupti. Žieveles įmaišykite viską pavirę 30–40 minučių.
Suskleisti

Ką dar galima padaryti su apelsinais? Vieną - du būtinai paaukokite dekorui. Supjaustykite plonomis riekelėmis ir išdžiovinkite orkaitėje arba specialioje vaisių džiovyklėje. Ir Kalėdų galite laukti drąsiai, nes pačias nuostabiausias puošmenas jau turite - kvapnias apelsinų riekeles galima kabinti ir ant eglutės, jomis galima puošti stalą ir daryti įvairias dekoracijas.

Fotolia nuotr./Kalėdinės dekoracijos su apelsinais
Fotolia nuotr./Kalėdinės dekoracijos su apelsinais

Džiovintus apelsinus galima panaudoti ir arbatai. Citrusų skonis pagyvins ir juodąją, ir žaliąją arbatą, maloniai nustebins ir vieni džiovinti apelsinai, užplikyti verdančiu vandeniu ir pagardinti šaukšteliu medaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos