„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Pirkti nebūtina: glotnus naminis jogurtas

Pasigaminti jogurto namuose šiek tiek sudėtingiau, nei susirauginti pieno, bet gerokai lengviau, nei susimušti sviesto. Tereikia truputėlio atidumo.
Natūralus jogurtas
Natūralus jogurtas / Vida Press nuotr.

Legendos pasakoja, kad jogurtas kadaise atsirado tiurkų tautose. Tikėtina, kad visiškai atsitiktinai jis buvo pagamintas jogurto bakterijai su kažkokiu augalu netyčia patekus į pieną.

Dabar jogurtas mėgstamas ir valgomas visame pasaulyje. Galima rasti jo daugybės rūšių ir skonių, bėda tik, kad gaminant pramoniniu būdu jogurtas dažnai tirštinamas ir klampinamas įvairiais papildais. Pavyzdžiui, krakmolu, želatina ir panašiai.

Susiruošus gaminti jogurtą namuose pakanka turėti šviežio kaimiško pieno ir jogurto bakterijų. Jų galima įsigyti kartu su gyvu jogurtu prekybos centruose. Rinkdamiesi atidžiai paskaitykite aprašymą, kad bakterijos tikrai būtų gyvos, o ne žuvusios pasterizuojant.

Vida Press nuotr./Natūralus jogurtas
Vida Press nuotr./Natūralus jogurtas

Tokį jogurtą nesudėtinga paversti graikišku, jei tirštą mėgstate labiau. Tereiks supilti jį į marle ištiestą rėtį ir palikti varvėtis. Po kelių valandų galėsite mėgautis grietinės tirštumo skanėstu. Skaičiuokite, kad liks maždaug trečdalis supilto jogurto kiekio.

Kaip valgyti

Uogomis, riešutais, dribsniais ar džiovintais vaisiais „pastiprintas“ jogurtas gali tapti puikiais pusryčiais ar lengva vakariene. Natūraliu jogurtu tinka keisti grietinę kepiniuose, blynuose ar desertuose. Galima jo dėti į sriubas, troškinius, mėsos marinatus ar padažus. Taip pat – maišyti į kokteilius ar tiesiog valgyti vieną. Tirštas graikiškas jogurtas visada tiks vietoje grietinės, majonezo ar maskarponės sūrio, kai norisi lengvumo.

Ingredientai:

  • 2 l šviežio pieno;
  • apie 100 g (mažas indelis) natūralaus jogurto.

Gaminimas:

1. Pieną užkaitinkite iki 85 laipsnių arba iki pirmųjų virimo burbuliukų.

2. Nukėlę nuo ugnies palikite atvėsti iki 35–40 laipsnių, kol be jokių pastangų galėsite išlaikyti įmerktą pirštą.

3. Sudėkite raugą ir gerai išmaišykite.

Autorės nuotr. /Naminio jogurto gaminimas
Autorės nuotr. /Naminio jogurto gaminimas

4. Puodą pastatykite šiltoje vietoje: ant šildomų grindų ar vonioje ramiai pabūti bent per naktį. Jei tokios vietos nerandate, jogurtas sėkmingai surūgs ir kambario temperatūroje, tik užtruks keletą valandų ilgiau.

5. Jogurtas šaldytuve išsilaiko mažiausiai savaitę.

Pastaba: jei baiminatės, kad iš pirmo karto jogurtas nepavyks ar nurodyto kiekio nesuvalgysite, pieno naudokite mažiau. Atitinkamai mažiau reikės ir jogurto bakterijų.

Vida Press nuotr./Priedais paskanintas jogurtas
Vida Press nuotr./Priedais paskanintas jogurtas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“