Chalvą žino beveik visas pasaulis. Ji mėgstama ir gaminama Centrinėje bei Rytų Europoje, Vakarų Azijoje, Šiaurės Afrikoje ir Balkanų šalyse. Kiekvienoje kultūroje chalvos receptai skiriasi.
Mūsų regione geriausiai pažįstama saulėgrąžų chalva. Tačiau šis gardėsis gali būti gaminamas ir iš miltų, riešutų, sezamų, net morkų (Indija) ar manų kruopų (Graikija, Pakistanas). Dažnai ji papildoma riešutais, sėklomis ar džiovintomis uogomis. Skoniui paįvairinti į chalvą dedama kakavos, cinamono, šokolado.
Sezamų chalva populiariausia Pietvakarių Azijos šalyse, taip pat Indijoje. Pagal siūlomą receptą pagaminta chalva bus minkštesnė ir tąsesnė, nei įprasta saulėgrąžų ir labiau primena saldainius.
Suvyniotą į maitinę plėvelę šį gardėsį šaldytuve galima laikyti apie mėnesį. Jei liks ką laikyti, žinoma.
Sezamų chalva su migdolais
Ingredientai:
- 1 stiklinė medaus;
- 1 stiklinė sezamų pastos (naminės pastos receptas ČIA),
- apie 100 g migdolų ar kitų mėgstamų riešutų;
- 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto (nebūtinai);
- žiupsnis druskos.
Gaminimas:
1. Puode ištirpinkite medų ir kaitinkite iki 115 laipsnių. Jei neturite termometro – tol, kol į šaltą vandenį įlašintas medus suformuos rutuliuką.
2. Nuimkite puodą nuo ugnies ir palikite šiek tiek praaušti.
3. Įmaišykite vanilę ir riešutus.
4. Sudėkite sezamų pastą ir viską gerai išmaišykite.
5. Pasirinktą indą ištepkite aliejumi ir išklokite maistine plėvele.
6. Supilkite masę į indą ir padėkite į šaldytuvą bent parai ar 36 valandoms, kol cukrus susikristalizuos.