Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirkti nebūtina: kad saldumo nepritrūktų – naminė sezamų chalva

Vaikystėje chalva buvo vienas tų paslaptingų skanėstų, gaminamų neaišku kaip, nežinia iš ko ir kur. Nors tai išties nekasdienis produktas, paprastą chalvos variantą galima nesunkiai pasigaminti ir namuose.
Sezamų chalva
Sezamų chalva / Vida Press nuotr.

Chalvą žino beveik visas pasaulis. Ji mėgstama ir gaminama Centrinėje bei Rytų Europoje, Vakarų Azijoje, Šiaurės Afrikoje ir Balkanų šalyse. Kiekvienoje kultūroje chalvos receptai skiriasi.

Mūsų regione geriausiai pažįstama saulėgrąžų chalva. Tačiau šis gardėsis gali būti gaminamas ir iš miltų, riešutų, sezamų, net morkų (Indija) ar manų kruopų (Graikija, Pakistanas). Dažnai ji papildoma riešutais, sėklomis ar džiovintomis uogomis. Skoniui paįvairinti į chalvą dedama kakavos, cinamono, šokolado.

Vida Press nuotr./Chalvos pasirinkimas Jeruzalės turguje
Vida Press nuotr./Chalvos pasirinkimas Jeruzalės turguje

Sezamų chalva populiariausia Pietvakarių Azijos šalyse, taip pat Indijoje. Pagal siūlomą receptą pagaminta chalva bus minkštesnė ir tąsesnė, nei įprasta saulėgrąžų ir labiau primena saldainius.

Suvyniotą į maitinę plėvelę šį gardėsį šaldytuve galima laikyti apie mėnesį. Jei liks ką laikyti, žinoma.

Sezamų chalva su migdolais

Ingredientai:

  • 1 stiklinė medaus;
  • 1 stiklinė sezamų pastos (naminės pastos receptas ČIA),
  • apie 100 g migdolų ar kitų mėgstamų riešutų;
  • 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto (nebūtinai);
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Puode ištirpinkite medų ir kaitinkite iki 115 laipsnių. Jei neturite termometro – tol, kol į šaltą vandenį įlašintas medus suformuos rutuliuką.

2. Nuimkite puodą nuo ugnies ir palikite šiek tiek praaušti.

3. Įmaišykite vanilę ir riešutus.

4. Sudėkite sezamų pastą ir viską gerai išmaišykite.

5. Pasirinktą indą ištepkite aliejumi ir išklokite maistine plėvele.

6. Supilkite masę į indą ir padėkite į šaldytuvą bent parai ar 36 valandoms, kol cukrus susikristalizuos.

Autorės nuotr. /Chalvos gaminimas žinsgsnis po žingsnio
Autorės nuotr. /Chalvos gaminimas žinsgsnis po žingsnio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?