Tiesa, pagal tradicinį ajurvedinį receptą, ghi sviestas lydomas ne iš grietinėlės, o iš jogurto pagaminto sviesto. Toks sviesto paruošimo būdas kilęs iš Pietų Azijos, ypač populiarus Pietų Indijoje, bet žinomas bei mėgstamas ir kitose šalyse.
Ghi gali būti naudojamas kaip ir paprastas sviestas, bet labiausiai praverčia, kai reikia gaminti ilgai ir kaitriai, mat degti ima tik labai aukštoje – 260 laipsnių – temperatūroje. Paprasto sviesto smilkimo temperatūra – maždaug 176 laipsniai, o „ištvermingu“ vadinamo rapsų aliejaus „dūmų taškas“ – 240 laipsnių.
Patogu ir tai, kad kokybiškai pagaminto ghi sviesto nebūtina laikyti šaldytuve – dėl mažo drėgmės ir baltymų kiekio jis gali ilgai stovėti ir kambario temperatūroje.
Su kuo valgyti
Lydytą ghi sviestą drąsiai naudokite kaip paprasto sviesto pakaitalą. Tepkite jį ant duonos, dėkite į ryžius ir kitų kruopų patiekalus. Dėl savo kreminės struktūros jo tinka dėti į įvairius padažus.
Greitai nedegantis sviestas ypač tinka aukštoje temperatūroje gaminamiems, „ugnies puodo“ patiekalams. Ghi tinka dėti į desertus bei kepinius. Pastariesiems lydytas sviestas suteikia patrauklaus rudumo ir aromato.
Patarimas: nuo lydomo sviesto viršaus nuimtų riebalų neišmeskite. Galėsite juos sudėti į sriubą, troškinį, pagardinti garuose virtas daržoves arba panaudoti ruošiant kukurūzų spragėsius.
Ingredientai:
200 g sviesto.
Gaminimas:
1. Į storadugnį puodą sudėkite gabaliukais pjaustytą sviestą ir palikite tirpti ant lėtos ugnies.
2. Po kelių minučių sviestas išsileis, o ant dugno pasirodys tankūs balti „debesys“.
3. Šiek tiek padidinkite kaitrą ir leiskite sviestui užvirti. Nugraibykite ant sviesto paviršiaus susidarančias tankias putas.
4. Vėl sumažinkite kaitrą ir kelias minutes dar pakaitinkite sviestą, kartkartėmis nuimdami likusias putas.
5. Kai sviestas taps visiškai skaidrus ir pasklis malonus riešutų aromatas, nuimkite puodą nuo ugnies ir perkoškite sviestą per tankų sietelį ar marlę.
6. Švarų skystį supilkite į indą, kuriame sviestas bus laikomas, ir palikite ataušti kambario temperatūroje, kol sviestas virs kremine mase.