„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Pirkti nebūtina: kaip namuose pasigaminti lydyto ghi sviesto

Lydytas ghi sviestas dvelkia tolimais kraštais ir egzotiškais valgiais. Tačiau iš tiesų tai gana paprastas produktas, kurio nesudėtinga pasigaminti ir namuose. Ghi sviestas gaminamas iš kokybiško karvių pieno sviesto. Jis kaitinamas, kol vanduo atskiriamas nuo pieno riebalų.
Lydytas ghi sviestas
Lydytas ghi sviestas / Vida Press nuotr.

Tiesa, pagal tradicinį ajurvedinį receptą, ghi sviestas lydomas ne iš grietinėlės, o iš jogurto pagaminto sviesto. Toks sviesto paruošimo būdas kilęs iš Pietų Azijos, ypač populiarus Pietų Indijoje, bet žinomas bei mėgstamas ir kitose šalyse.

Ghi gali būti naudojamas kaip ir paprastas sviestas, bet labiausiai praverčia, kai reikia gaminti ilgai ir kaitriai, mat degti ima tik labai aukštoje – 260 laipsnių – temperatūroje. Paprasto sviesto smilkimo temperatūra – maždaug 176 laipsniai, o „ištvermingu“ vadinamo rapsų aliejaus „dūmų taškas“ – 240 laipsnių.

Patogu ir tai, kad kokybiškai pagaminto ghi sviesto nebūtina laikyti šaldytuve – dėl mažo drėgmės ir baltymų kiekio jis gali ilgai stovėti ir kambario temperatūroje.

Su kuo valgyti

Lydytą ghi sviestą drąsiai naudokite kaip paprasto sviesto pakaitalą. Tepkite jį ant duonos, dėkite į ryžius ir kitų kruopų patiekalus. Dėl savo kreminės struktūros jo tinka dėti į įvairius padažus.

Greitai nedegantis sviestas ypač tinka aukštoje temperatūroje gaminamiems, „ugnies puodo“ patiekalams. Ghi tinka dėti į desertus bei kepinius. Pastariesiems lydytas sviestas suteikia patrauklaus rudumo ir aromato.

Vida Press nuotr./Indiška duona, tepama ghi sviestu
Vida Press nuotr./Indiška duona, tepama ghi sviestu

Patarimas: nuo lydomo sviesto viršaus nuimtų riebalų neišmeskite. Galėsite juos sudėti į sriubą, troškinį, pagardinti garuose virtas daržoves arba panaudoti ruošiant kukurūzų spragėsius.

Ingredientai:

200 g sviesto.

Gaminimas:

1. Į storadugnį puodą sudėkite gabaliukais pjaustytą sviestą ir palikite tirpti ant lėtos ugnies.

2. Po kelių minučių sviestas išsileis, o ant dugno pasirodys tankūs balti „debesys“.

3. Šiek tiek padidinkite kaitrą ir leiskite sviestui užvirti. Nugraibykite ant sviesto paviršiaus susidarančias tankias putas.

Autorės nuotr. /Ghi sviesto gaminimas
Autorės nuotr. /Ghi sviesto gaminimas

4. Vėl sumažinkite kaitrą ir kelias minutes dar pakaitinkite sviestą, kartkartėmis nuimdami likusias putas.

5. Kai sviestas taps visiškai skaidrus ir pasklis malonus riešutų aromatas, nuimkite puodą nuo ugnies ir perkoškite sviestą per tankų sietelį ar marlę.

6. Švarų skystį supilkite į indą, kuriame sviestas bus laikomas, ir palikite ataušti kambario temperatūroje, kol sviestas virs kremine mase.

Vida Press nuotr./Perkošiamas lydytas ghi sviestas
Vida Press nuotr./Perkošiamas lydytas ghi sviestas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“